Hírek-aktuális

 

 

 

2024/8–9., szeptember 10-én megjelent lapszámunkból

2024-08-26

▪ Dr. Novothny Ferenc: Kapcsolókészülékek érintkezőinek távolsága
lapunkbol_1_250_84A kapcsolókkal szembeni követelményekkel és alkalmazásukkal egy olvasó levélre válaszolva foglalkozunk.
Kérdés: A lámpákat „normál” villanykapcsolóval kapcsoljuk, érintkezőinek távolsága nyitott állapotban 3,0 mm. Használhatunk relé kapcsolót (pl. alkonykapcsolót, mozgásérzékelőt, KNX aktor kapcsolót) vagy kapcsolóval ellátott dimmert is. Ezek mikroérintkezővel rendelkeznek, amelynél az érintkezők távolsága ≤1,3 mm. Mi az oka ennek az eltérésnek? Egy „normál” kontaktus képes olyasmire, amire egy mikrokontaktus nem? Egy kapcsoló mikrokontaktussal „rosszabb” és ezért vannak alkalmazásának korlátai? Melyek a kapcsolókkal szembeni követelmények?
A 2024/8–9. számunkban megjelenő írás ezekre a kérdésekre ad részletes választ, az üzemi kapcsolás vagy leválasztás kérdésére is kitérve.

▪ Murvai István: Ipari létesítmények biztonságosan használható villamos berendezésének létesítése (V.)
lapunkbol_2_250_81Cikksorozatunkban biztonságtechnikai és energetikai segédletet adunk az ipari létesítmények biztonságosan használható közép/kisfeszültségű felhasználói villamos berendezéseinek létesítését megalapozó villamos kivitelezési tervdokumentációk készítéséhez.
A 2024/6–7. lapszámban már megkezdett tervezési segédletet a villamos műszaki leírás összeállítás, munkaközi tervezői egyeztetések, villamos méretezések, munkavédelmi tervfejezet összeállításának elemzésével folytatjuk.
A villamos tervezők legfontosabb szakmai feladata a létesítmények villamos berendezéseinek tervezése során, hogy a legjobb tudásuk alapján végzett tervezői munkáival biztosítsák – az üzemszerű használat során bekövetkezhető esetleges meghibásodások esetén is – az üzemeltetők és a felhasználók számára a biztonságos munkavégzés műszaki feltételeit. A létesítmények közép/kisfeszültségű villamos berendezésének villamos kivitelezési terveit több tervező állítja össze, ennek részleteinek tárgyalását folytatja a 2024/8–9. megjelenő újabb cikksorozatrész.

▪ Déri Tamás: Belgium fényei – Templomvilágítás Antwerpenben
lapunkbol_3_250_84Antwerpen legnagyobb temploma és egyben legjelentősebb műemléke a katedrális, amelyet 1352-ben kezdtek építeni, és 1521-ben készült el. Valójában sohasem épült meg eredeti formájában, két egyforma toronnyal; az egyik 123 m magas (ez a BeNeLux legmagasabb templomtornya), a másik viszont csak ennek a fele, ahogy ez a katedrálisban kiállított maketten látható. Így is impozáns látvány a környező terekről szemlélve. A katedrális világítástechnikai megoldásait mutatatja be sok-sok gyönyörű felvételen a 2024/8–9. számunkban megjelenő cikk.

 

hirdetés

Hírlevél

Hírlevelünk havonta kétszer friss hírekkel, hasznos szakmai információkkal szolgál!

feliratkozás

Előfizetés

Legyen naprakész szakterületén! 
Fizessen elő Ön is szaklapunkra!

bővebben
Archívum
bővebben
Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége Magyar Elektronikai Egyesület Óbudai Egyetem Kandó Alapítvány Világítástechnikai Társaság Magyar Épületgépészek Szövetsége Proidea Proidea