hirdetés

Hírek-aktuális

 

 

 

Zöldfalak ideális megvilágítása

2022-06-22

A XXI. századi építészet egyik kiemelkedő tervezési trendje a zöld falak alkalmazása a városi környezetben. Az élő falak, biofalak vagy függőleges kertek néven is ismert irányzat mind belső, mind külső terekben elterjedt, lényegében olyan függőleges felületek, amelyek élő növényzetet tartanak fenn. A zöldfalak megvilágítása igen speciális követelményeket támaszt a tervezés és kivitelezés során.

e1_250A munkaterek, előcsarnokok, üzletek és éttermek belső tereiben széles körben alkalmazott zöld falak látványa kellemes benyomást tesz, és az emberek természet iránti veleszületett szeretetére (biofilia) hatnak. Szerepük azonban ennél jóval szélesebb körű. A biofília fogalmát egyre inkább fontos tervezési eszközként ismerik el. A természetes elemek bevezetése az alapvetően mesterséges környezetben bizonyítottan javítja az emberek hangulatát, növeli a termelékenységet és csökkenti a stresszt. Ezek a felületek a vizuális és közérzeti előnyökön túlmenően a támogató technológiával együtt környezetvédelmi szempontból is „zöldek”, mivel hozzájárulnak a természetes légtisztításhoz, hűtéshez és párásításhoz. Ezenkívül zajelnyelőként is működnek.
A víz és a tápanyag mellett a megfelelő megvilágítás is elengedhetetlen a növények túléléséhez és virágzásához. Mind a világítási koncepció – megvilágítás, fényeloszlás, fénykitettség, színhőmérséklet és színvisszaadás –, mind a lámpatestek kiválasztása döntő fontosságú a növények egészsége szempontjából. Ebben az összefüggésben fontos a tudomány és a művészet egyensúlya, figyelembevéve mind a növények igényeit, mind pedig az építészeti térben való vizuális megjelenésüket.
e2_250A növényeknek különösen a fényspektrum narancssárga és vörös tartományára, valamint a kék fényre van szükségük a fotoszintézishez, amelynek során a zöld növények a napfény segítségével szén-dioxidból és vízből tápanyagokat és oxigént állítanak elő. A zöld falak természetes és vonzó benyomásához az építészeti környezetben azonban olyan fényforrás szükséges, amely a spektrum zöld tartományát is magában foglalja, és jó színvisszaadással rendelkezik. Az egyenletes fényeloszlás is döntő fontosságú a függőleges felületen, hogy a növények fejlődéséhez a legjobb feltételeket teremtsük meg. Bár a hagyományos értelemben vett mélysugárzók és spotlámpák használhatók ezekben a helyiségekben, azonban ezek nem biztosítják a megfelelő fényeloszlást. A fali lámpatestek azonban ideálisak lehetnek erre a feladatra.
e3_250A legfrissebb eredmények és kutatások alapján az Erco cég összeállította „A zöldfalak tökéletes megvilágítása" című kiadványát, amely felvázolja a legfontosabb szempontokat, és választ ad a leggyakrabban feltett kérdésekre a zöldfalak kialakításával és megvilágításával kapcsolatban. Részletes útmutatót ad a zöldfalak megvilágításának szempontjairól látványképekkel és gyakorlati tippekkel.
Olyan területeket is megvizsgál, mint a lámpatestek elhelyezésének számítása, a fénynek való kitettség optimális időtartama, valamint azokat a technikai szempontokat, mint a fotoszintetikus fotonáram (PPF) mérése. Ez a fényforrás által kibocsátott, a fotoszintézis és a klorofilltermelés szempontjából releváns fotonok mennyiségét méri, ami a növénytermesztő lámpák hatékonyságát mutatja.

A kiadvány a cég honlapjáról letölthető.

/Forrás: Erco/

Hírlevél

Hírlevelünk havonta kétszer friss hírekkel, hasznos szakmai információkkal szolgál!

feliratkozás

Előfizetés

Legyen naprakész szakterületén! 
Fizessen elő Ön is szaklapunkra!

bővebben
Archívum
bővebben
Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége Magyar Elektronikai Egyesület Óbudai Egyetem Kandó Alapítvány Világítástechnikai Társaság Magyar Épületgépészek Szövetsége Proidea Proidea