Hírek-aktuális

 

 

 

Változások a szakirányú oktatás és a szakképzési munkaszerződés szabályaiban

2023-07-12

Változások jönnek a szakirányú oktatás megszervezésére és a szakképzési munkaszerződésre vonatkozó törvényben, de a saját munkavállaló szakirányú oktatására vonatkozó jogszabály is módosul – olvasható a BKIK honlapján. 2023. július 1-jétől módosulnak a szakirányú oktatás megszervezésének keretei.

A szakképzésről szóló 2019. évi LXXX. törvény azon változásai, amelyek a szakirányú oktatásra és a szakképzési munkaszerződésre vonatkoznak, 2023. szeptember 1-től alkalmazandók, míg a saját munkavállaló szakirányú oktatására vonatkozó új szabályok 2024. január 1-jétől lépnek hatályba. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) „Könyvelőkkel a duális képzésért” címmel szervezett szakmai napot a budapesti vállalkozásoknak. A kétnapos eseményen a duális képzésen kívül kiemelt téma volt a saját munkavállalók képzése is.

A BKIK szakmai napjain részletesen körbejárták a tanulófoglalkoztatáshoz kapcsolódó adózási, pénzügyi és munkaügyi kérdéseket, illetve a NAV képviselője előadást tartott a tanulófoglalkoztatáshoz kapcsolódó NAV ellenőrzésekről is.

Az eseményen a szakértők a törvényváltozásokkal kapcsolatosan felhívták a résztvevők figyelmét arra, hogyan tudják a jogszabályi változásokat saját vállalkozásuk hasznára fordítani. Így többek között a saját munkavállalóval kötött szakképzési munkaszerződés esetén adókedvezménnyel élhet a vállalkozás, ami csökkenti a duális képzés költségeit.

A mostani rendelkezés lehetővé teszi a szakképzési munkaszerződés idényjelleggel történő megkötését, ám a korábbi, éves szinten 4–12 hetes egybefüggő időszak helyett a jövőben évente legfeljebb két alkalommal lehet idényjellegű szakképzési munkaszerződést kötni 2–12 hétre, de éves szinten legfeljebb 12 hét időtartamra. Így például lehetővé válik egy (naptári) évben két alkalommal 6–6 hetes határozott idejű szakképzési munkaszerződés megkötése, ami a mezőgazdaság, a turizmus és az élelmiszeripar ágazataihoz kapcsolódó szakmák számára jelent hatékony segítséget.

A szabályozás ugyancsak segíti a felnőttek szakirányú oktatásban való részvételét, ezen belül is különösen a saját foglalkoztatottak képzését. A törvénymódosítás a szakirányú oktatás két sajátos esetét emeli törvényi szintre. Ez alapján a szakirányú oktatásra sor kerülhet a saját foglalkoztatónál, ha annak tevékenysége az adott szakma ágazatához kapcsolódik, vagyis a foglalkoztató rendelkezik azokkal a kompetenciákkal, amelyek átadására az adott szakma oktatásában a duális képzőhely részéről szükség van. Az oktatásra ugyancsak lehetőség van egyéb duális képzőhelynél a szakképzési munkaszerződés megkötésének időpontjában fennálló más jogviszony mellett.

/Forrás: BKIK/ 

Hírlevél

Hírlevelünk havonta kétszer friss hírekkel, hasznos szakmai információkkal szolgál!

feliratkozás

Előfizetés

Legyen naprakész szakterületén! 
Fizessen elő Ön is szaklapunkra!

bővebben
Archívum
bővebben
Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége Magyar Elektronikai Egyesület Óbudai Egyetem Kandó Alapítvány Világítástechnikai Társaság Magyar Épületgépészek Szövetsége Proidea Proidea