Hírek-aktuális

 

 

 

Újszerű „napelem” termelhet áramot éjszaka

2022-07-27

Újszerű „napelem” termel áramot az éjszakai sötétség ellenére is. Fordított folyamat, de működik. Az ACS Photonics folyóiratban nemrég megjelent tanulmány szerint mérnökök egy csapata sikeresen termelt áramot olyan technológiával, amely általában az éjjellátó szemüvegekben található. Az Új-Dél-Walesi Egyetem (UNSW) tudósai „a hagyományos napelem inverzével" demonstrálták, hogy az ötlet működőképes, és az  áramtermelés elérheti egy napelem termelte energia tizedét azután is, hogy a nap lenyugodott.

A rendszer lényege az infravörös hősugárzásból történő villamosenergia-termelés. A Napunk szolgáltatta energiát vagy fotovoltaikus (PV) panelekkel, vagy a napsugárzás koncentrálásával alakítják át elektromos energiává, ami közvetlenül felhasználható vagy akkumulátorokban, illetve hőenergia-tárolókban tárolható, hogy később felhasználható legyen. Érdekes módon egyes anyagok fordítva is működhetnek, és energiát termelnek, miközben a hőt visszasugározzák az éjszakai levegőbe. Amikor egy anyagban egy atom felmelegszik, elektromágneses sugárzás keletkezik infravörös sugárzás formájában. Mivel a Föld úgy hűl le, hogy éjszaka energiát sugároz az űrbe, a kutatók éppen ebből tudtak áramot termelni.
termoradiativ_dioda_2_kisebb_265A kutatók által létrehozott eszközt termoradiatív diódának nevezik. Most bebizonyosodott, hogy ezzel a folyamattal lehetséges áramot termelni: befogadja a Földről felfelé sugárzott hőt, és a hőmérséklet-különbség felhasználásával elektromos energiává alakítja át. Az éjjellátó szemüvegekben széles körben használt anyagok egy részét is felhasználták az eszköz létrehozásához.
A termoradiatív dióda a napelemek kevésbé ismert szimmetrikus megfelelője, amely az abszorpció helyett a sugárzás nettó emisszióját használja fel az energiatermeléshez. Bár vannak ígéretes elméleti előrejelzések az éjszakai energiatermelésben és a hulladékhő hasznosításában való alkalmazására, a jelenlegi technológiai korlátokat azért még nem térképezték fel.

Hírlevél

Hírlevelünk havonta kétszer friss hírekkel, hasznos szakmai információkkal szolgál!

feliratkozás

Előfizetés

Legyen naprakész szakterületén! 
Fizessen elő Ön is szaklapunkra!

bővebben
Archívum
bővebben
Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége Magyar Elektronikai Egyesület Óbudai Egyetem Kandó Alapítvány Világítástechnikai Társaság Magyar Épületgépészek Szövetsége Proidea Proidea