Hírek-aktuális

 

 

 

Tiszta levegővel helyettesíti az egyik legkárosabb gázt a Schneider a kapcsolóberendezésekben

2022-07-22

Világszerte mintegy 30 millió középfeszültségű kapcsolóberendezés található, amelyekben kén-hexafluoridot (SF6), az üvegházhatás szempontjából az egyik legkárosabb gázt használják. A Schneider Electric innovációja környezetbarát megoldást kínál: a tiszta levegőt.

 

A kapcsolóberendezésekben általános szigetelésre, valamint a kapcsolásoknál keletkező villamos ív oltására szolgál elsősorban az SF6. Jelenleg globálisan mintegy 30 ezer tonna ilyen gáz van ezekben a készülékekben.
Ez azért probléma, mert az SF6 egyike az üvegházhatás szempontjából legkárosabb vegyületeknek: az ezt kifejező GWP (global warming potential) értéke 23.500-szor (!) haladja meg a szén-dioxidét, vagyis egy kilogramm SF6 gáz ugyanannyi kárt tud tenni a környezetben, mint 23,5 tonna szén-dioxid.

schneider_electric_rm_airset_kicsi_378Az Európai Unió tervei szerint 2026-tól a 24 kV-os készülékekben már nem lehet alkalmazni az SF6-ot, ezért is fontos, hogy az érintett szereplők mielőbb átálljanak alternatív megoldásra.
A Schneider Electric innovatív RM AirSeT termékcsaládjában SF6 helyett nagynyomású, tisztított levegővel töltik fel a kapcsolóberendezéseket. Az RM AirSeT kialakításában azonos a hagyományos kompakt körhálózati kapcsolóberendezésekkel, és legtöbb tulajdonságában, valamint a működtetés módjában rendkívül hasonló az elosztóhálózati piacon már jól ismert RM6 berendezéshez, így az átállás gond nélkül megvalósítható minden felhasználó számára.
 A 21. század igényeinek megfelelően a kapcsolóberendezések beépített okosszenzorokkal is rendelkeznek, amelyek révén távolról is megoldható az állapotfelügyelet és lehetővé válik az okoshálózatok kiépítése.

(X)

schneider_logo_kisebb_254

 

 

 

impact_comp_kicsi_132

 

 

Hírlevél

Hírlevelünk havonta kétszer friss hírekkel, hasznos szakmai információkkal szolgál!

feliratkozás

Előfizetés

Legyen naprakész szakterületén! 
Fizessen elő Ön is szaklapunkra!

bővebben
Archívum
bővebben
Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége Magyar Elektronikai Egyesület Óbudai Egyetem Kandó Alapítvány Világítástechnikai Társaság Magyar Épületgépészek Szövetsége Proidea Proidea