Hírek-aktuális

 

 

 

Olcsó műanyag háló a szén-dioxid-kibocsátás felfogására

2022-08-19

A szén-dioxid-leválasztás és -tárolás fontos technológia a nettó nulla kibocsátás elérésére irányuló törekvésben, de a meglévő technológiák drágák és energiaigényesek. A Berkeley-i Kaliforniai Egyetem vegyészmérnök csapata olyan, – elsősorban melaminból készült – rendszerrel állt elő, amely olcsó alternatíva, és amely képes magába szívni a szén-dioxidot a gyárak kéményeiből vagy az autók kipufogócsöveiből, és nem igényel magas hőmérsékletű (és ezért nagy energiájú) folyamatokat.

melamin_halo_400_400_01A melamin egy olyan olcsó anyag, amelyet például a műanyag edényeknél használnak. A kész melaminpor tonnánként mindössze 40 dollárba kerül. A kutatók formaldehiddel és cianursavval (a klórozott úszómedencéknél gyakran használt, hozzáadott vegyszer) keverve olyan porózus hálózatot hoztak létre, amely gyorsan és hatékonyan adszorbeálja a szén-dioxidot. (Adszorpciónak nevezzük azt, amikor egy gáz egy szilárd felülethez tapad.) Az anyag percek alatt képes megkötni az elhaladó szenet, és a víz forráspontja alatti hőmérsékleten leválasztani azt. "Reméljük, hogy a jövőben olyan szerkezetet tudunk létrehozni, amely az autók kipufogógázát fogja meg, vagy épületekhez kialakított alkalmazást, de akár egy bevonatot a bútorok felületére." – mondta Haiyan Mao, a kutatásról a Science Advances című szaklapban megjelent tanulmány egyik szerzője.

Forrás: https://www.ge.com/news/reports/the-5-coolest-things-on-earth-this-week-120

Hírlevél

Hírlevelünk havonta kétszer friss hírekkel, hasznos szakmai információkkal szolgál!

feliratkozás

Előfizetés

Legyen naprakész szakterületén! 
Fizessen elő Ön is szaklapunkra!

bővebben
Archívum
bővebben
Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége Magyar Elektronikai Egyesület Óbudai Egyetem Kandó Alapítvány Világítástechnikai Társaság Magyar Épületgépészek Szövetsége Proidea Proidea