Hírek-aktuális

 

 

 

Light+Building – térkép a megatrendekről

2023-12-13

Egyre összetettebb világunkban a megatrendek szolgálhatnak támpontként a tájékozódáshoz. Itt olyan hosszú távú és korszakalkotó változásokról van szó, amelyeket nem csak egyetlen jellemzőben figyelhetünk meg.
A Light+Building szakvásár a Messe Frankfurt vásártársaságon belül az épülettechnológiák ágazati csoporthoz tartozik. A frankfurti Jövőkutató Intézettel közösen egyedi trendtérképet készítettek az ezen területen várt változások meghatározására.

Az épülettechnológiák ágazati csoportjába tartozik a Messe Frankfurt-nál többek között a kétévente és felváltva megrendezésre kerülő két vezető világvásár, a Light+Building elektrotechnikai és világítástechnikai valamint az ISH épületgépészeti szakvásár. Mindkét seregszemle az épületekhez kapcsolódó témaköröket és szakmákat mutatja be. „A nemzetközi seregszemlékkel az iparág részének tekintjük magunkat, ezért összefogtunk a frankfurti Jövőkutató Intézet szakértőivel a hosszú távú perspektívák felmérésére. A társadalom és a gazdaság egészét érintő változásokból az épülettechnológiák területére levezetett trendtérkép támpontként és útmutatásként hivatott szolgálni és arra használjuk, hogy meghatározzuk és adaptáljuk partnereinkkel és a gyártókkal közösen az egyes iparágakat meghatározó változásokat” – fejtette ki Iris Jeglitza-Moshage, a Messe Frankfurt technológiai vezérigazgató-helyettese.

A kifejezetten a Messe Frankfurt számára készített trendtérkép a belső és a külső perspektívából kiinduló többlépcsős folyamat eredménye és azokat a trendeket jeleníti meg, amelyek kiemelten jelentősek az épülettechnológiák területének jövőjét tekintve a Messe Frankfurt vásártársaságnál. 

A Jövőkutató Intézet átfogó, megatrendeket felvonultató térképének kidolgozásában figyelembe veszik a gazdaság és a társadalom minden területét jelentős mértékben érintő megfigyeléseket és hosszú távú változásokat. Olyan helyzetértékelésekről és leírásokról van szó, amelyek nagy valószínűséggel jelentős hatással járnak a jövőben. Ebből kiindulva az intézet a Messe Frankfurt számára elemezte, hogy a feltérképezett tizenkét megatrend közül melyek befolyásolják kifejezetten az épülettechnológiák területét. Az eredmény egy egyedi útmutató lett a jövő épített világához.

„A Messe Frankfurt rendkívül érdekes eset, ugyanis kétféle perspektívában jelenik meg: egyrészről rendezvényeket szervez, tehát a kiválasztott témáknak egyfajta tárolója. Másrészről a vásártársaság a tartalomhoz – tehát a saját vevőik sajátos kínálatához és témáihoz – kötődik, ezért kiemelt érdeke fűződik ahhoz, hogy feltérképezze és megfigyelje a létező trendeket” – ismertette Raphael Shklarek, a jövőkutató Zukunftsinstitut GmbH módszertani és elemzési vezetője. Elmondta továbbá – „Egyrészről az volt a feladat, hogy megvizsgáljuk, miként készül a jövő változásaira az építési technológiák területe, másrészről elemeztük, hogy hosszú távon mi az, ami a kiállítók számára meghatározó.” Az egyedi trendtérkép az épülettechnológiák területére vetítve elemzi a vásártársaság számára, hogy a megatrendek térképének mely állomásai befolyásolják kiemelten az ágazat jövőjét. Ezen kívül felismerhetőek belőle az egyes trendek közötti kölcsönhatások. Ezzel a módszerrel négy konkrét cselekvési területet határoztak meg.
lb_4h_650Kiemelt cselekvési terület: Az épülettechnológiák és az okos városok kapcsolata
Az intelligens városok az innovatív épülettechnológiákra alapoznak. A céljuk az, hogy megfeleljenek a lakótér és az infrastruktúra bővítési igényeinek, egyúttal pedig magas szintű életminőséget biztosítsanak. Erre a célra különböző technológiákat vehetnek igénybe: például az épületek intelligens vezérlését, a megújuló energiaforrásokat, a hálózatba kapcsolt mobilitást és a digitális igazgatási rendszereket. Emiatt az épülettechnológia is beágyazódik ezekbe a szélesebb körű összefüggésekbe. A technológiát előtérbe helyező városok nem csupán modern infrastruktúrát kínálnak, hanem munkahelyeket is az egyes ágazatokban.

Ezeknek a technológiának döntő szerepe van az okos városok fejlesztésében, de az infrastruktúra és az okos városhoz kapcsolódó környezet is lényeges. A meglévő helyiségek többcélú vagy csökkentett helyigényű, sűrített hasznosításával rugalmasabb és hatékonyabb a kihasználás. A lakásterület csökkentése és a moduláris életkörnyezet is olyan elképzelés, amivel mind a statikai adottságokat, mind a belső tereket jobban lehet adaptálni a mindenkori igényekhez. Az épületek és az eszközök az IoT („dolgok internete”) alapú összekapcsolással gyűjtik, és a mesterséges intelligencia alkalmazásával elemzik, összesítik az adatokat például a közlekedési „áramok” optimalizálására vagy az energia-felhasználás intelligens szabályozására. Valamennyi városlakó életminőségének emeléséhez egy holisztikus, a demográfiát meghaladó megközelítésre van szükség, amely lehetővé teszi a kellemes életkörülményeket a technológia és a valódi digitalizáció közepette.

„Az ismertetett jövőkép mutatja be az épülettechnológia jövőbeni fejlődését, amire már ma készülünk. Minden vállalatnak meg kell vizsgálnia, hogy ma hol tart, és hogy a változások miben és mennyiben érintik. Ezt figyelembe véve a Light+Building szakvásár is ugyanígy jár el a partnerekkel és kiállítókkal karöltve. Véleményt cseréltünk arról, hogy mi foglalkoztatja az iparágat és ezt megfogalmaztuk a 2024-es év kiemelt témáiban” – ismertette Johannes Möller, a Light+Building igazgatója.

A Light+Building fókusztémái: Az iparágak legújabb fejleményei
Az iparág jövőjét új építésű és meglévő épületek digitalizációja, valamint az egyes rendszerek villamos működésre történő átállítása alapozza meg. Ezekkel az alapvetéssekkel foglalkozik 2024. március 3 -8. között a Light+Building szakvásár a „Connectivity” kiemelt témakörében, ahol az egyes szakágak sikeres összekapcsolása a lényeg, ami egyúttal biztosítja az alapokat az erőforrások kíméletes felhasználásához.

Az épület-állomány fenntarthatóságát elősegítő rendszereket és megközelítéseket helyezi előtérbe a második kiemelt téma, a „Sustainibility”. Ebbe a körbe tartozik a megújuló forrásból termelt energia tárolása és a hatékony energia-gazdálkodás. A fenntarthatóságnak emellett fontos szerepe van az anyagok, valamint a gyártástechnológiák körében is.

A harmadik kiemelt téma a „Work+Living” a közlekedéssel, a lakóterekkel és munkahelyekkel, az üzemekkel és kereskedelmi létesítményekkel szemben támasztott igények megváltozásával és ezek városépítési összefüggéseivel foglalkozik. A munkahelyektől – legyen szó akár az otthoni, irodai vagy ipari épületben történő munkavégzésről – az okos otthonokon át az okos épületekig mindent a rugalmas használat megvalósítása vezérel. Ez a fókusztéma mindenekelőtt a fénnyel és a világítással foglalkozik.
(Forrás: www.light-building.com/presse)

A Light+Building szakvásár 2024. március 3-8. között kerül megrendezésre Frankfurtban.

További információ a magyarországi képviselettől kapható:

BD-Expo Kft. - Seregi Katalin
Tel.: 1/346-0273
E-mail: seregi@bdexpo.hu

Hírlevél

Hírlevelünk havonta kétszer friss hírekkel, hasznos szakmai információkkal szolgál!

feliratkozás

Előfizetés

Legyen naprakész szakterületén! 
Fizessen elő Ön is szaklapunkra!

bővebben
Archívum
bővebben
Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége Magyar Elektronikai Egyesület Óbudai Egyetem Kandó Alapítvány Világítástechnikai Társaság Magyar Épületgépészek Szövetsége Proidea Proidea