Hírek-aktuális

 

 

 

Kvantumpontok forradalmasíthatják a napenergia felhasználást

2023-07-11

A Nap energiájának hasznosítására új módszer született, amely forradalmasíthatja a napenergia megközelítésének módját. A fejlesztés az úgynevezett kvantumpontokon alapszik. A kvantumpontok mindössze néhány nanométeres apró félvezető részecskékből állnak.
A kvantumpontok egyedülálló tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek ideálissá teszik a napelemekben történő felhasználásra. Kis méretük lehetővé teszi számukra, hogy a hullámhosszok széles skáláján elnyeljék a fényt, beleértve azokat is, amelyeket a hagyományos napelemek nem képesek befogni. Ez azt jelenti, hogy a kvantumpont-alapú napelemek potenciálisan több napfényt alakíthatnak át elektromos árammá, jelentősen növelve hatékonyságukat.

Ráadásul a kvantumpontok úgy hangolhatók, hogy egyszerűen a méretük megváltoztatásával különböző hullámhosszú fényt nyeljenek el. Ez a hangolhatóság megváltoztatja a napenergia-ipart. Azt jelenti, hogy a napelemeket a telepítési helyszínük sajátos fényviszonyaihoz lehet igazítani, maximalizálva az energiatermelésüket. Például a kevesebb napfénnyel rendelkező régiókban a napelemeket úgy lehet beállítani, hogy a rendelkezésre álló fényből minél többet nyeljenek el, ezáltal növelve hatékonyságukat.
Ráadásul a kvantumpontok jelentősen csökkenthetik a napenergia termelés költségeit, mivel kiválthatják azokat a drága anyagokat,amelyek jelenleg a napelem gyártáshoz szükségesek, mivel a kvantumpontokat olcsóbb anyagokból lehet előállítani. Ennek eredményeként a napelemek megfizethetőbbé és elérhetőbbé válnának, ami felgyorsítaná az elterjedésüket világszerte.
Azt azért látni kell, hogy a kvantumpontok számos előnye ellenére a technológia napenergiában való alkalmazása még gyerekcipőben jár. Számos kihívást kell leküzdeni, mielőtt ez a technológia kereskedelmi forgalomba kerülhet, többek között a kvantumpontok stabilitásának problémája. Egyelőre ezek a részecskék továbbra is rendkívül reaktívak, és túl gyorsan lebomlanak ahhoz, hogy garantálni lehessen a napelemek élettartamát. A kutatók jelenleg ezen a problémán dolgoznak. Az is gondot jelent, hogy egyes kvantumpontok mérgező anyagokból készülnek, amelyek károsak lehetnek a környezetre. A tudósok most arra törekednek, hogy a részecskéket nem mérgező anyagokból fejlesszék ki.
Ez azt jelenti, hogy a kutatás és fejlesztés folytatásával és a technológia fejlődésével a kvantumpontok egyre jelentősebb szerepet fognak játszani a napenergia-iparban.

Összefoglalva, a kvantumpontok megjelenése új korszakot jelenthet a napenergia szektor számára, bár még mindig vannak leküzdendő akadályok, de ennek a technológiának a potenciális előnyei óriásiak. A kvantumpontok előnyeinek kiaknázásával jelentősen javítható a napenergia termelés hatékonysága és megfizethetősége, így ezzel egy lépéssel közelebb kerülhetünk a fenntartható energia jövőjéhez.

/Forrás: Interesting Engineering hírlevél 10.07.2023/

Hírlevél

Hírlevelünk havonta kétszer friss hírekkel, hasznos szakmai információkkal szolgál!

feliratkozás

Előfizetés

Legyen naprakész szakterületén! 
Fizessen elő Ön is szaklapunkra!

bővebben
Archívum
bővebben
Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége Magyar Elektronikai Egyesület Óbudai Egyetem Kandó Alapítvány Világítástechnikai Társaság Magyar Épületgépészek Szövetsége Proidea Proidea