Hírek-aktuális

 

 

 

Márciusi lapszámunkból!

2016-02-24

Garai Tamás – Biztonsági világítási rendszerek - időszakos felülvizsgálat


kov_1_150A biztonsági világítás létesítése viszonylag régebbre nyúlik vissza, már az MSZ 1600-as szabvány is foglalkozott ezzel. 2000-ben pedig megjelent a kifejezetten ezzel a témával foglalkozó MSZ EN 1838-as szabvány, majd 2005-ben az MSZ EN 50172. A rendszerek első jogszabály által előírt időszakos felülvizsgálatát legkésőbb 2016. március 5-ig el kellett végezni. Amennyiben ezeket a felülvizsgálatokat az üzemeltetők nem végeztetik el, úgy egy tűzvédelmi ellenőrzés során bírságra számíthatnak.
A márciusi számunkban megjelenő írás a felülvizsgálat részleteivel foglalkozik.

 

Balogh János Miklós – Feszültségek, túlfeszültség nélkül (?)… napjaink alkotásai

kov_2_150A közelmúltban egy néhány éve átadott ipari telephely időszakos szabványossági felülvizsgálata során találkozott cikkírónk több kivitelezési hiányossággal. Pedig a korszerű technológiával dolgozó gyártósorok, a magas műszaki színvonalú, korszerű berendezések és a munkahelyi környezet is igényes tulajdonosról árulkodott. Az üzem építésének megkezdése előtt a villamos hálózat kialakítását kellő időben és tartalommal megterveztették. A tervek megvalósítása körül viszont kisebb-nagyobb problémák adódtak a helyszínen tapasztaltak alapján.
Ezeket mutatja be a 2016/3-as számunkban megjelenő, tanulságos írás, és szokás szerint felhívja a figyelmet arra, hogy „kollégák, így ne szereljünk…”.

 

Kádár Aba – dr. Novothny Ferenc – Érintésvédelemtől az áramütés elleni védelemig (II.)

kov_3_150Az Európai Unióhoz csatlakozásunk nem csak a jogszabályok deregulációját jelentette, hanem gyökeres változást hozott a műszaki életben is. Nem csak fogalmi változásokat, méretezési változásokat kellett megélnünk, hanem egészen új tárgyalásmódot, szemléletváltozást és szerkezeti átalakítások sorát kellett megszoknunk.
A cikksorozat márciusi számunkban megjelenő második, ill. a majd áprilisban megjelenő harmadik része arra ad választ, hogy hogyan jutottunk el napjainkig, és hol tartunk ma.

 

Murvai István – A kiegészítő védelmek tervezésének feladatai

la1_150A villamos tervezőknek sokrétű feladataik ellátása során ismerniük kell a lakóépületek, a szállodák, az irodaházak, a kereskedelmi épületek, az ipari épületek, a sportlétesítmények a mezőgazdasági épületek, az egészségügyi létesítmények, a kiegészítő áramforrások villamos berendezéseinek eltérő műszaki biztonsági követelményeit. Így mindenhol gondoskodniuk kell a villamos berendezés legfontosabb védelmét, az áramütés elleni védelmet biztosító kiegészítő védelmekről is.
Ennek részleteit, szabványbeli összefüggéseit, előírásait részletezi a 2016/3-as lapszámunkban megjelenő írás.

 

Dr. Novothny Ferenc – Gyakorlati szakmai kérdések és válaszok

la2_175A sorozatot folytatva ezúttal is két kérdésre válaszolunk. Az egyik a frekvencia váltó után testzárlatra, míg a másik a réz-alumínium kötéstechnikára vonatkozik.
Sok helyen igen elterjedten alkalmazzák a frekvenciaváltókat, és a frekvenciaváltó utáni áramkörökben fellépő szigetelési meghibásodás sem ritka jelenség. Érthető tehát, hogy felmerül a kérdés, hogyan valósul meg a frekvenciaváltó utáni földzárlat szabvány által megkívánt automatikus lekapcsolása?
Az alumínium- és rézvezetékek, ill. -sínek csatlakoztatása, összekötése számos kérdést felvet. A konkrét példában olvasónk munkája során számos esetben nagy keresztmetszetű 1000 mm2 alumíniumvezetékek rézsínhez történő csatlakoztatására kerül sor. Ezzel kapcsolatosan számos kérdést feltett. Márciusban megjelenő lapszámunkban mindkét témakör kérdéseire részletes válaszok olvashatók.

 

„A fény mesterei”

la3__176A Fény Mestere – Master of Light világítástechnikai díjat azzal a céllal alapította a Lisys-Project Kft., hogy felhívja az építész, belsőépítész és világítástechnikai szakmai közönség figyelmét arra, hogy az életünk minden percére hatással van a fény. Tudatos tervezés mellett és megfelelő szakmai háttérrel olyan eszközzé varázsolható, amely észrevétlenül teszi jobbá az emberek mindennapjait.
A pályázat végeredményéről márciusban megjelenő számunkban részletes, képes beszámoló olvasható.

 

 

Hírlevél

Hírlevelünk havonta kétszer friss hírekkel, hasznos szakmai információkkal szolgál!

feliratkozás

Előfizetés

Legyen naprakész szakterületén! 
Fizessen elő Ön is szaklapunkra!

bővebben
Archívum
bővebben
Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége Magyar Elektronikai Egyesület Óbudai Egyetem Kandó Alapítvány Világítástechnikai Társaság Magyar Épületgépészek Szövetsége Proidea Proidea