Hírek-aktuális

 

 

 

Májusi lapszámunkból

2016-04-20

▪ Kosák Gábor: A nemzetközi és európai elektrotechnikai szabványosítás, és annak magyar vonatkozásai (I.)

kov_1_150_02A szabványosítás egyfajta rendszerezésre való törekvés. A természetben is megfigyelhető, hogy a hangyák meghatározott sémák szerint építik fel hangyabolyukat, társadalmuk meghatározott elvek alapján épül fel, adott szerepkörökbe osztva végzik tevékenységüket. A tudatos szabványosítás megjelenésében mérföldkőnek számított az 1791. évi francia nemzetgyűlés, amely elfogadta a métert és a kilogrammot a hosszúság, ill. a tömeg egységeként. 1875-ben ez vezetett az európai államok többségére kiterjedő méteregyezmény elfogadásához. Megjelentek az első szabványok a vasúti nyomtáv és az űrszelvény, valamint a téglák méreteinek meghatározására. A huszadik század elején a fejlett országok többségében megalakultak a szabványügyi szervezetek
A szabványosításról szól kétrészes cikk első része – amely májusi számunkban jelenik meg – áttekintést ad a szabványosítás témaköréről, és ismerteti a nemzetközi elektrotechnikai szabványosítást.

▪ Dr. Novothny Ferenc: Gyakorlati szakmai kérdések és válaszok

kov_2_150_02A cikksorozat mostani olvasói kérdései a dugaszolóaljzatok elhelyezésének speciális eseteire vonatkoznak. Egyrészt arra, hogy hogyan helyezhető el süllyesztett dugaszolóaljzat a magánházak kültéri úszómedencéjének 1,35 m-es környezetében, másrészt arra, hogy szabad-e egy családi ház konyhai mosogatójának környezetébe dugaszoló aljzatot szerelni? Továbbá egy teraszon, a dugaszolóaljzat fölé utólag elhelyezett vízköpő problémája is felmerül.
Ezekre ad választ a májusi lapszámunkban megjelenő írás.

 

▪ Murvai István – A napelemes kiserőművek létesítési feladatainak tapasztalatai az építtető és a villamos tervező szemével (II.)

kov_3_150_02A naperőmű (továbbiakban PV erőmű) létesítésével lényegesen megváltoznak és megnövekednek a villamos energia felhasználói feladatok, mivel a fogyasztói feladatok kiegészülnek a vállalt villamos energiatermelés műszaki biztonsági és üzemviteli feladataival is. A villamos műszaki biztonsági, valamint műszaki jogi területen további új ismeretek megszerzése, valamint a „begyepesedett” ismeretek felfrissítése is szükséges a biztonságos és eredményes villamosenergia-termeléshez. A villamos tervezők feladata is összetettebb és eltérő. Összetettebb, mint a megszokott és általános fogyasztói villamos berendezés létesítési feladatok teljesítése során, többet kíván a rutinszerű műszaki megoldásoknál.
Ezen feladatok elvégzéséhez nyújt segítséget a cikksorozat májusi lapszámunkban megjelenő része.

Garai Tamás: Hő- és füstelvezető rendszerek – a tervezéstől a megvalósulásig

fustelvezetes_849Az elmúlt években a hő- és füstelvezető rendszerek sok változáson mentek keresztül. A létesítésére vonatkozó követelményeket már az MSZ 595-8:1982 szabvány is tartalmazta, de a kialakítás részletei és pontos létesítési követelmények jelentősen megváltoztak. Ma már az ilyen rendszerek megfelelő létesítéséhez elengedhetetlen az építész és tűzvédelmi tervezők mellett a villamos- és gépésztervezők, valamint a kivitelezők szoros együttműködése.
A hő- és füstelvezető rendszerek területe kissé elhanyagolt a többi tűzvédelmi berendezéshez képest. Az építőipari kivitelezések során minden szakág „megkapja” a maga feladatát, de a hő- és füstelvezető rendszert egyik sem tekinti igazán a sajátjának. A valóság azonban a megfelelő rendszer létesítése és kivitelezése ugyanis az építész-, az elektromos-, a gépész- és a tűzvédelmi tervező, valamint az építtető és a kivitelezők együttműködését igényli.

 

 

Hírlevél

Hírlevelünk havonta kétszer friss hírekkel, hasznos szakmai információkkal szolgál!

feliratkozás

Előfizetés

Legyen naprakész szakterületén! 
Fizessen elő Ön is szaklapunkra!

bővebben
Archívum
bővebben
Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége Magyar Elektronikai Egyesület Óbudai Egyetem Kandó Alapítvány Világítástechnikai Társaság Magyar Épületgépészek Szövetsége Proidea Proidea