Hírek-aktuális

 

 

 

2016/6-7. június-júliusi lapszámunkból

2016-05-18

▪ Dr. Novothny Ferenc: Okos épületek kialakítása

kov_1_150_03Egy ún. „okos” épülettől az alábbi főbb követelmények teljesítése várható el: a hálózat kiépítése, az energiahatékonyság egyre növekvő követelményeinek kielégítése, a kényelem megvalósítása, a megbízhatóság, és a nagyfokú biztonság. A felsoroltak alapján az aktuális projekthez milyen rendszert, milyen átviteli médiumot célszerű választani, s melyek az egyes megoldások előnyei, hátrányai?
Ezeket a kérdéseket igyekszik megválaszolni a június-júliusi számunkban megjelenő írás.

▪ Kosák Gábor: A nemzetközi és európai elektrotechnikai szabványosítás, és annak magyar vonatkozásai (II.)

kov_2_150_03A nemzetközi szabványok átvétele sokszor azért nem elegendő, mert egyes esetekben elkészítésük és egyeztetésük túl sok időt vesz igénybe. Más esetekben pedig Európának olyan szabványokra van sürgősen szüksége, amelyek kidolgozása iránt nemzetközi szinten nincs kellő érdeklődés.
Magyarország és a többi európai volt szocialista ország is tagja lett az EU-nak. Az EU és az EFTA közösen létrehozott három regionális szabványügyi szervezetet. Ezek a CEN, a CENELEC és az ETSI. Az MSZT mindhárom szervezetnek teljes jogú tagja.
A szabványosításról szóló kétrészes cikk befejező része – amely június-júliusi számunkban jelenik meg – az európai és a magyar szervezetekről, ill. az elektrotechnikai szabványosításról ad áttekintést. 

▪ Murvai István: Kisfeszültségű felhasználói villamos berendezések villamos felülvizsgálatának előírásai (II.)

kov_3_158A villamos berendezések igényeiről a műszaki adatszolgáltatást, valamint a tervezői egyeztetéseket az ellentmondások/hiányosságok elkerülése érdekében a létesítési munka során a megbízónak kell biztosítania. A villamos berendezések felülvizsgálói a hiányosságok feltárásával, azok megszüntetése céljából, a szakképzett kivitelezők, az üzemviteli szakemberek, valamint a villamosan nem szakképzett beruházók, felhasználók mindennapi munkáját teszik biztonságossá.
A villamos berendezések létesítése jó együttműködést kívánó csapatmunka. Ehhez ad hasznos információkat, segítséget az előző számunkban megkezdett cikksorozat, amelynek folytatása június-júliusi számunkban olvasható.

▪ Dr. Csanádi Károly: Építésügyi hatósági szolgáltatások szabályai

kov_4_150_01A június-júliusi számunkban megjelenő cikk a jogszabály alapján csak az elektronikus tárhely létesítésének, valamint az építésügyi és építésfelügyeleti szolgáltatás szabályait tárgyalja. Ajánlott olvasmány építtetőknek, illetőleg építési engedélyhez kötött építmények beruházásának előkészítésével is foglalkozó építési műszaki ellenőröknek. Emellett természetes személyek számára is tartalmaz információt.

Hírlevél

Hírlevelünk havonta kétszer friss hírekkel, hasznos szakmai információkkal szolgál!

feliratkozás

Előfizetés

Legyen naprakész szakterületén! 
Fizessen elő Ön is szaklapunkra!

bővebben
Archívum
bővebben
Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége Magyar Elektronikai Egyesület Óbudai Egyetem Kandó Alapítvány Világítástechnikai Társaság Magyar Épületgépészek Szövetsége Proidea Proidea