Hírek-aktuális

 

 

 

Következő, februárban megjelenő lapszámunkból

2016-01-26

Dr. Novothny Ferenc – Gyakorlati szakmai kérdések és válaszok

1_100A sorozatot folytatva ezúttal két kérdésre is válaszolunk. Az egyik az „S” típusú ÁVK alkalmazásával kapcsolatban merült fel egy konkrét eset, egy állattartótelep kapcsán, míg a másik a kültéri dugaszolóaljzatokkal kapcsolatos.
Februárban megjelenő lapszámunkban mindkét kérdésre részletes válasz olvasható.

 

 

Murvai István – Kisfeszültségű felhasználói villamos berendezések tervezési és létesítési hibáinak okai és azok javítása

2_200_01A villamos berendezések létesítésekor szemrevételezéssel, műszeres vizsgálatokkal, valamint számításokkal ellenőrzik, hogy minden megfelel-e a kivitelezési tervdokumentációnak, továbbá teljesül-e a létesítési szabványelőírások követelményrendszere. A feladat elvégzésének célja annak igazolása, hogy egy adott létesítmény kisfeszültségű villamos berendezése az üzemszerű használat során bekövetkező meghibásodás esetén is biztonságosan üzemeltethető. Kizárólag megfelelő minősítés fogadható el, az esetleges feltárt hiányosságokat meg kell szüntetni, ennek hiányában minősítő irat nem állítható ki. A vizsgálat és a minősítés részleteit, irányelveit a kapcsolódó szabványokat ismerteti a lapunk 2016/1-2-es számában megjelenő írás.

 

 Light+Building: Ahol a modern terek életre kelnek

3_200_01A korszerű technológiák, az intelligens rendszerek döntő szerepet játszanak a jobb életminőség elérésében, legyen szó az otthonról, a munkahelyről, vagy különböző közösségi terekről – lehetővé teszik, nagyon eltérő egyedi igények figyelembevételét, összehangolását is. Nem véletlen tehát, hogy az idei frankfurti Light+Building szakvásár mottója is erre utal: „Where modern spaces come to life: digital – individual – networked”, azaz „Ahol a modern terek életre kelnek: digitális – egyedi – hálózatba kapcsolt”. A villamos szakma vezető szakkiállítása március 13–18. között várja az érdeklődőket Frankfurt am Mainban.
A februárban megjelenő lapszámunkban részletes előzetes kedvcsináló olvasható a szakkiállításról.

 

Kádár Aba – dr. Novothny Ferenc: Érintésvédelemtől az áramütés elleni védelemig (I.)

ksz_1_200A cikksorozat a kezdetektől az Európai Unióhoz csatlakozásunkig tekinti át a szakterület fejlődését. Az első – hosszabb lélegzetű, így a szokásosnál nagyobb terjedelmű – rész a kezdetektől egészen az Európai Uniós csatlakozásunkat megelőzőkig mutatja be a legfontosabb állomásokat. Megemlékezik a hőskorról, amikor 1893-ban Budapesten Lechner Lajos középítési igazgató a Főváros Tanácsa elé terjesztette azt a villamos berendezésekre vonatkozó „műszaki szabályzatot”, amely a létesítési biztonsági előírásokat is tartalmazta.
Az érdekes szakmatörténelmi írás első része február közepén megjelenő idei első lapszámunkban olvasható.

 

Murvai István: A villamos tervezők egyedi méretezési feladatai

ksz_2_200A legutóbbi és korábbi lapszámainkban már ismertettük a szükséges villamos tervezői méretezéseket. A 2016/1-2-es lapszámunkban megjelenő cikk a szabvány, ill. méretezési követelmények és a hálózati zavarok kapcsolatának, valamint összefüggéseinek elemzésére tér ki.

 

 

 

Gacs Sándor: St. Martin Tower – Frankfurt legújabb ékessége

ksz_3_200Harmonikusan illeszkedik Frankfurt am Main épített környezetébe az idén júliusban átadott St. Martin Tower. Elegáns, könnyed formájával kitűnik az irodaházak sokaságából. Az MSM (Meyer Schmitz-Morkramer) építésziroda madárszárnyat stilizáló toronyból és U-alakú lepényépületből álló alkotása a várost átszelő autópálya egyik fontos csomópontja közelében épült fel.
Az irodaház korszerű, LED-es világítását mutatja be a 2016/1-2- lapszámunkban megjelenő ismertetés.

 

 

 

Hírlevél

Hírlevelünk havonta kétszer friss hírekkel, hasznos szakmai információkkal szolgál!

feliratkozás

Előfizetés

Legyen naprakész szakterületén! 
Fizessen elő Ön is szaklapunkra!

bővebben
Archívum
bővebben
Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége Magyar Elektronikai Egyesület Óbudai Egyetem Kandó Alapítvány Világítástechnikai Társaság Magyar Épületgépészek Szövetsége Proidea Proidea