hirdetés

Hírek-aktuális

 

 

 

K szakvásár – 70 éve a műanyag és gumiipar szolgálatában

2022-07-12

Sok izgalmas dolog történt 1952-ben. Többek között megkoronázták II. Erzsébetet, az Egyesült Államokban beültették az első mesterséges szívbillentyűt, és a mozikban bemutatták a Singin´ in the rain musical. Ugyanakkor Németországban is történelmet írtak: 1952. október 11-19. között megrendezték az első K szakvásárt Düsseldorfban.

k_2022_logo__250Akkoriban még senki sem sejtette, hogy ez lesz az akkoriban kialakuló műanyag- és a gumiipar vezető nemzetközi szakvására. Mára a düsseldorfi K-Messe 70 éves sikertörténetre tekinthet vissza. Ez a seregszemle a tájékozódás és az üzletkötés legfontosabb színtere, ahol kéz a kézben jár az innováció a szektort érintő legfontosabb témák felvonultatása. A jubileumi, 2022. október 19-26. között megrendezésre kerülő, a Düsseldorfi Vásárváros teljes területét elfoglaló K szakvásárra 61 országból mintegy 3000 kiállítót várnak.
A düsseldorfi K-Messe is kicsiben kezdte: „A műanyagok csodája” című premieren 1952-ben 270 kiállító vállalat vett részt, kizárólag Németországból, összesen mintegy 14 000 négyzetméternyi nettó kiállítási területen. A 165 000 látogató mindenekelőtt a műanyag-feldolgozók színpompás fogyasztási cikkeit csodálta meg, ugyanis 1952 és 1959 között a K-Düsseldorf kizárólag a német ipar bemutatására szolgált és minden érdeklődő látogathatta a vásárt a laikustól a szakemberig. Annak idején a háború után érthető módon a mindennapi életet megszépítő és a kényelmet szolgáló termékek vonzották a tömegeket.
Mai szemmel talán megmosolyogtatóak a korabeli reklámok, amelyek a „modern háziasszonyt” megszólítva a világháború utáni gazdasági csoda esztétikai jelképeit, például a divatos PVC esőkabátokat vagy a leheletvékony nejlonharisnyát hirdették.
A műanyagipar szakosodásával és a mindennapokban használt műanyagféleségek mellett megjelenő, a különleges elektronikai, gyógyászati, járműipari vagy repülőgép- és űripari követelményeknek megfelelő különleges és csúcstechnológiát képviselő műanyagok megjelenésével egyre csökkent a „nagyközönség” aránya a látogatók körében. Ennek a tendenciának köszönhetően 1963-tól a düsseldorfi K kiállítás nemzetközi szintű és kizárólag szakmai vásár lett. Ettől fogva őrzi a világviszonylatban is vezető szakmai szerepét a seregszemle. A legutóbbi 2019-es eseményre több mint
220 000 szakmai látogató érkezett közel 170 országból.

ungarn_650

A K- szakvásár tehát 2022. október 19-26. között újra várja az érdeklődőket, de már a vásárkapuinak megnyitása előtt is érdemes ráhangolódni a jubileumi hangulatra. Egy saját, a jubileumnak dedikált weboldal várja a látogatókat, hogy elmerüljenek a K-Messe történelmének hét évtizedébe, megmosolyogják vagy megcsodálják egyik-másik történelmi felvételt és történetet.

Kerekedjünk hát fel egy időutazásra a https://70years.k-online.de/ oldalon.

A kiállításról bővebb információval
a Messe Düsseldorf magyarországi képviselete, a BD-Expo áll az érdeklődők rendelkezésére.

Hírlevél

Hírlevelünk havonta kétszer friss hírekkel, hasznos szakmai információkkal szolgál!

feliratkozás

Előfizetés

Legyen naprakész szakterületén! 
Fizessen elő Ön is szaklapunkra!

bővebben
Archívum
bővebben
Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége Magyar Elektronikai Egyesület Óbudai Egyetem Kandó Alapítvány Világítástechnikai Társaság Magyar Épületgépészek Szövetsége Proidea Proidea