Hírek-aktuális

 

 

 

Június 23. – a műszaki pályán dolgozó nők világnapja

2021-06-22

Az International Women in Engineering Day, a műszaki területeken dolgozó nők eredményeire kívánja felhívni a figyelmet, és arra ösztönöz, hogy minél több nő válassza ezt a karrierutat.

a2_250A nők még mindig alulreprezentáltak a műszaki területeken, holott ezek számos lehetőséget kínálnak számukra mind a kutatás, mind a műszaki felsőoktatás, mind a mérnöki pálya területén. A statisztikák szerint a lányok az iskolai tanulmányaik során kisebb valószínűséggel gondolnak jövőbeli hivatásként a mérnöki pályára, pedig a műszaki tudományok iránti érdeklődés általában fiatalkorban kezdődik. Ennek még mindig társadalmi, kulturális, neveltetésbeli okai vannak.
A Society of Women Engineers (SWE) adatai szerint a női hallgatók érdeklődése a mérnöki szakok iránt világszinten nőtt, de még mindig elmarad a férfi hallgatók egyetemi felvételi arányától. Hasonlóképpen, az SWE adatai azt mutatják, hogy a mérnöki szakmában dolgozóknak csak 13%-a, és a műszaki karokon oktató tanároknak mindössze 17%-a nő.
A nők számára nagyobb önbizalom szükséges egy mérnöki karrier elkezdéshez, ehhez azonban egyrészt a nemekhez fűződő társadalmi előítéleteket kell leküzdeniük, másrészt a pályaválasztás előtt álló lányok és szüleik műszaki pályaválasztással kapcsolatos tévhiteit kell eloszlatni.
Engedtessék meg nekem, hogy kivételesen most nőként, mérnökként saját szubjektív gondolataimat is megosszam lapunk oldalán. Műszaki beállítottságú felmenőkkel, mérnökcsaládból származva nem volt kétséges, hogy műszaki páyára menjek. Már gyerekkoromban jobban érdekelt a barkácsolás és a szerszámok, mint a babák. Azonban később mind a BME-n, mind eleinte munkám során számtalanszor kellett bizonyítanom az előítéletekkel szemben. Édesanyám, aki szintén mérnök volt, azt vallotta, hogy a nőknek mindig valamivel többet kell tudniuk, tenniük azért, hogy „közel” azonos módon elismerjék őket, pláne egy ennyire férfias pályán.
Ki tudja, talán szép lassan ez is változni fog!
(Fotók: ABB)

Jáni Katalin

Hírlevél

Hírlevelünk havonta kétszer friss hírekkel, hasznos szakmai információkkal szolgál!

feliratkozás

Előfizetés

Legyen naprakész szakterületén! 
Fizessen elő Ön is szaklapunkra!

bővebben
Archívum
bővebben
Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége Magyar Elektronikai Egyesület Óbudai Egyetem Kandó Alapítvány Világítástechnikai Társaság Magyar Épületgépészek Szövetsége Proidea Proidea