Hírek-aktuális

 

 

 

Ismét LED Konferencia!

2023-12-13

A MEE Világítástechnikai Társaság 2024. február 6-7. között az Óbudai Egyetemen (Budapest, Bécsi út 96.) rendezi meg a XV. LED Konferenciát.
Az energiamegtakarítás és a kisebb környezetterhelés még mindig a leghangosabb hívószavak, amikor modern világítási megoldásokról beszélünk. De a LED-es fényforrások nemcsak az egyszerű cserénél jöhetnek szóba, ugyanakkor itt is újabb kihívásokkal szembesülünk, elég csak a fénycsövek minden szempontból megfelelő helyettesítésére gondolni.

lk_24_250A LED-ek kiterjesztették az alkalmazás határait, szélesre tárták a kapukat az emberi látáson túlmutató alkalmazások felé. A kiterjesztett értelmezésben használt fény alkalmas az állat- és növénytermesztés, a fertőtlenítés, a díszítő és effekt világítások újragondolására, de megváltoztatta a vizuális megjelenítők határait is, elég a 1,2 millió színes LED fénypontból felépülő Las Vegas-i MSG Sphere látványos vizuális effektjei gondolni.
A mennyiségi paraméterek mellett egyre fontosabb a világítás minősége is. Előtérbe kerülnek a látást, a komfortot, a biztonságot, az életminőséget növelő tulajdonságok. Ezek szakszerű, tudományos alapokon történő tervezése, értékelése és mérése állandó kísérletezni és tanulnivalót ad a szakembereknek. Ilyen terület az integratív világítás, ami egyszerre veszi figyelembe a fény emberre gyakorolt vizuális és nem-vizuális hatásait, mint például a fény és a sötétség szerepe a cirkadián ritmus szabályozásában, beleértve a természetre gyakorolt hatásokat is.
Az autóiparban is forradalom zajlik. Az alternatív hajtásláncok mellett nőnek az elvárások a világítással szemben is. A közlekedési szituációra azonnal reagáló mátrixfényszórók, a különböző kiemelővilágítások, a belső terek egyre szofisztikáltabb megvilágítása sokszorosára emelte az autókban használatos fényforrások számát és féleségét.
A LED technológia által nyújtott nagyfokú rugalmasság egyszerre fokozta a komplexitást és szélesítette ki az alkalmazási területeket és értékelési módszereket. A világítás egyre mélyebben integrálódik az épületautomatizálási rendszerekbe, az okos városokba.

Ez a komplexitás jellemzi a 2024-es konferencia tematikáját is:

  • a mesterséges intelligencia alapú digitális iker szerepéről a világítási infrastruktúra tervezésében
  • energiahatékony, de szabványos megoldásokról a köz- és munkahelyi világításban
  • termelékenységet és a termékminőséget növelő LED-es mezőgazdasági világításról
  • a fénycsövek lehetséges LED-es helyettesítéséről
  • a vonatkozó szabványok változásáról
  • a világítási rendszerek vezérléséről, automatizálásáról
  • új mérési megoldásokról
  • határterületi alkalmazásokról

Még nem késő előadással is jelentkezni a vtt@vilagatas.org címre az előadó(k) nevével, az előadás címével és az tervezett előadás pár mondatos ismertetésével!

A világítástechnikával foglalkozó szakemberek a LED technológia kapcsán egyre gyakrabban szembesülnek olyan kihívásokkal, amelyeket eddig a szakma távoli határterületeinek gondoltak. Ugyanakkor olyan szakemberek találkoznak LED-ekkel, azok vezérlésével, akiknek teljesen idegen volt ez a terület. A LED Konferencia kiváló lehetőséget ad ezeknek a területeknek a megismerésére, tudás- és tapasztalatcserére. Az előadók között neves világítástechnikai tervezők, szakemberek, kutatók, vállalatvezetők és start-up cégek is szerepelnek. A konferencián bemutatásra kerülnek az elmúlt évben Magyarországon megvalósult világszínvonalú LED-es projektek is.

 Az esemény kiemelt támogatója az Óbudai Egyetem.

Hírlevél

Hírlevelünk havonta kétszer friss hírekkel, hasznos szakmai információkkal szolgál!

feliratkozás

Előfizetés

Legyen naprakész szakterületén! 
Fizessen elő Ön is szaklapunkra!

bővebben
Archívum
bővebben
Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége Magyar Elektronikai Egyesület Óbudai Egyetem Kandó Alapítvány Világítástechnikai Társaság Magyar Épületgépészek Szövetsége Proidea Proidea