hirdetés

Hírek-aktuális

 

 

 

Finn homokakkumulátor

2022-07-07

A világ első működőképes homokakkumulátora hónapokig képes energiát tárolni. A megújuló energiaforrásokra való törekvés azt jelenti, hogy a kutatók új módszereket keresnek az energia hosszú távú tárolására. A lítium és más ásványok felhasználásával készült akkumulátorok alkalmazása fenntarthatatlanná válik, ha az egész világ áttér a megújuló energiaforrásokra.

Az energiatárolás kérdése kulcsfontosságú. Svájc például óriási természetes víztározóit igyekszik energiatárolóként hasznosítani. Bár ez a több évszázados koncepciót a magasabb szinten tárolt víz helyzeti energiáját csapolja meg, az ilyen létesítmények megépítése dollármilliókba kerülhet.
A finn megoldás sokkal olcsóbb alternatívát jelenthet. A hagyományos energiatároló rendszerekhez hasonlóan, amikor a megújuló források révén a szükségesnél több energiát termelnek, azt a homokakkumulátorba irányítják. Ez a megoldás ahelyett, hogy az elektronokat az egyik elektródáról a másikra mozgatná, vagy szivattyúkkal a vizet egy magasabb tározóba mozgatná, a homokakkumulátor ellenállás-fűtéssel növeli a levegő hőmérsékletét, amely aztán egy hőcserélőn keresztül silóban tárolt homokba kerül.
A homok ezt a hőenergiát elvileg több hónapig tudja tárolja, ami életképes hosszú távú tárolási megoldássá teszi.
Természetesen a következő kérdés az, hogy ez a technológia skálázható-e. A kutatók a Polar Night Energy nevű cégük megalapításával erre is megpróbáltak választ adni. A nyugat-finnországi Kankaanpää városában található kis erőművel együttműködve a Polar Night Energy felállította az első kereskedelmi méretű homokakkumulátort. A magas, szürke siló belsejébe mintegy 100 tonna, az építésekhez is használt homokot töltöttek, amely viszonylag olcsó alternatívája a más akkumulátorokhoz szükséges lítiumnak, kobaltnak és nikkelnek. Jelenleg az akkumulátor a kerület központi fűtési rendszerét látja el energiával.
Azonban egyelőre van néhány bökkenő, mivel a hő visszaalakítása elektromos árammá nem túl energiahatékony folyamat. Mindazonáltal az homokakkumulátor még a hő tárolására szolgáló mechanizmusként is rendkívül hasznos lenne számos iparág számára. Egy olyan homokakkumulátor, amely megújuló energiák felhasználásával szolgálhatná ki ipari igényeket, költséghatékony és könnyen megvalósítható rendszer lehetne. Ezek persze még csak az első lépések, de a finnek bíznak abban, hogy a módszer az elkövetkező években hatalmas sikert arathat.
Bövebben

sand-battery-1920_resize_md_650/forrás: Interesting Engineering 2022.07.06./

hirdetés

Hírlevél

Hírlevelünk havonta kétszer friss hírekkel, hasznos szakmai információkkal szolgál!

feliratkozás

Előfizetés

Legyen naprakész szakterületén! 
Fizessen elő Ön is szaklapunkra!

bővebben
Archívum
bővebben
Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége Magyar Elektronikai Egyesület Óbudai Egyetem Kandó Alapítvány Világítástechnikai Társaság Magyar Épületgépészek Szövetsége Proidea Proidea