Hírek-aktuális

 

 

 

Fény a Holdon

2023-06-28

A Hold egyre szélesebb körű kutatása – beleértve a NASA Artemis küldetéseit is – az egész holdfelszínen lehetőségeket fog feltárni, és át kell gondolni, hogy egyes régiókban miként lehet akár élni és dolgozni. A felfedezendő helyek a Holdon távoliak, félreesők, hidegek és akár állandó árnyékban vannak. A Maxar cég robotikai mérnökei azon dolgoznak, hogy fényt hozzanak ezekre a helyekre.

A hegyek és kráterfalak által sötétben tartott területek olyan erőforrások tudományos felfedezéseit rejthetik, mint például a fagyott víz. A NASA már tervez legénység nélküli küldetéseket a Holdra, többek között a Hold déli pólusára, ahol a magasan fekvő területeket éri a napfény, de az alacsonyabban fekvő részek sötétben vannak. Az árnyékban működő missziók energiaellátását akkumulátorok és más energiarendszerek segítik majd, és a Maxar a NASA-val együttműködve egy fenntartható megoldáson dolgozik, amelyet Light Bender-nek hívnak.

„Amit tervezünk, az részben koncepcionálisan egyszerű: a napfényt egy sötétben elhelyezett napelemre tükrözzük.” – mondta Sean Dougherty, a Maxar vezető robotikai mérnöke és a Light Bender projekt vezetője. „A legbonyolultabb kihívás ebben, hogy mindezt ember nélkül építsük majd fel. Az autonóm működés fejlesztésébe történő befektetéseket kihasználva azt vizsgáljuk, hogy a NASA hogyan tud robotokat használni egy sor olyan fényvisszaverő panel összeszerelésére és telepítésére, amelyek a napfényt az árnyékban működő napelemre fókuszálják. Ilyenre még nem volt példa."

A rendszer egy teleszkópos árbocot, vagyis egy hosszú rudat foglal magában, amely körülbelül 20 méter magasra emelkedik. Az árboc különböző részein egy robotkar két 10 méteres fényvisszaverőt szerel össze. Az alsó reflektor fogja fel a napsugarakat, és visszaveri azokat a másodlagos tükörre, amely továbbítja a fényt a vevőhöz. Mindkét tükör önállóan mozog majd a Nap és a célfelhasználó eszköz követésére, mind pásztázás, mind dőlési szög állítása segítségével.

feny_holdon_1_650

A teljesen összeszerelt és telepített rendszer a napfényt egy sötét zónában felállított napelemre sugározza. Az ábrán a háttérben egy második Light Bender rendszer is látható, hogy érzékeltesse, miként lehet több rendszert is felállítani a teljesebb lefedettség érdekében.

„A Light Bender reflektorok lesznek a legnagyobbak, amelyeket emberi erő nélkül állítanak majd össze az űrben. A tízméteres tükrök majdnem egy teniszpálya szélességűek lennének, és azt tanulmányozzuk, hogyan lehet autonóm módon felépíteni. Nem könnyű feladat, de megvan hozzá a szakértelmünk." – nyilatkozta Sean Dougherty

/forrás: Maxar Technologies| 06.19.2023 /

Hírlevél

Hírlevelünk havonta kétszer friss hírekkel, hasznos szakmai információkkal szolgál!

feliratkozás

Előfizetés

Legyen naprakész szakterületén! 
Fizessen elő Ön is szaklapunkra!

bővebben
Archívum
bővebben
Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége Magyar Elektronikai Egyesület Óbudai Egyetem Kandó Alapítvány Világítástechnikai Társaság Magyar Épületgépészek Szövetsége Proidea Proidea