Hírek-aktuális

 

 

 

Energiafaló bányászat – a Bitcoin

2024-06-04

A Stocklytics.com felmérése szerint a Bitcoin bányászat energiafogyasztása több mint 150%-kal nőtt az elmúlt 18 hónapban. Az energiaigény megugrása mutatja a Bitcoin-bányászat növekvő felhasználói bázisát és egyben a digitális fizetőeszközre való áttéréssel járó magas költségeket is.

Az energiaigény növekedése tükrözi a bitcoin árának a 2023. január 1-jei 16 611 dolláros mélypontról a mai 69 117 dolláros csúcsra való emelkedését. Az árak és az áramfogyasztás között egyértelmű korreláció áll fenn. Ahogy az erőforrás értéke emelkedik, több bányász kap magasabb jutalékot, ami megnövekedett bányászati aktivitáshoz és ezáltal magasabb energiafogyasztáshoz vezet.

A Bitcoin-bányászat hozzájárul az amúgy is jelentős ipari energiaigényhez. Sokan nem gondolnak bele, de ehhez a tevékenységhez olyan számítógépekre, és azon belül olyan videókártyákra van szükség, amelyek energiaigénye jóval meghaladja egy átlagos gép energiaszükségletét, és mindez gyakorlatilag 24/7-ben, tehát megállás nélkül.
Elképesztő, de a becslések szerint a Bitcoin-bányászat energiafogyasztása meghaladja Finnország energiaigényét.
2023-ban egyetlen BTC-tranzakció során felhasznált energia több százezer Visa-kártya tranzakció energiájának felel meg. Az előrejelzések szerint a globális Bitcoin-bányászat 2024-re több mint egyharmadával fog növekedni, ami tovább fokozódó energiafelhasználásra és -igényre utal. A teljes hír és a statisztikák itt olvashatók: Bitcoin Energy Consumption Soars by 152% Over the Past 18 Months

Hírlevél

Hírlevelünk havonta kétszer friss hírekkel, hasznos szakmai információkkal szolgál!

feliratkozás

Előfizetés

Legyen naprakész szakterületén! 
Fizessen elő Ön is szaklapunkra!

bővebben
Archívum
bővebben
Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége Magyar Elektronikai Egyesület Óbudai Egyetem Kandó Alapítvány Világítástechnikai Társaság Magyar Épületgépészek Szövetsége Proidea Proidea