Hírek-aktuális

 

 

 

Búcsú a fénycsövektől

2022-11-07

A fénycsövek 2023-as uniós tilalma „fordulópontot” jelent a világítástechnikai iparág számára. Ez a szektor legnagyobb átalakulása a LED bevezetése után. Azonban a villamosipari vállalkozások, a tervezők és a felhasználók nem sokat hallanak a tervezett kivezetésről.

Mindennapi életünkben a fénycsővek mindenütt jelen van: vasútállomásokon, vonatokon, gyárépületben, iskolákban, aluljárókban. Most azonban a felhasználóknak meg kell érteniük és emészteniük, hogy a rossz hatékonyságú izzólámpa mellett már a jóval hatékonyabb, energiatakarékosabb fénycső sem felel meg a 2023-tól elvárt hatékonysági és környezetvédelmi követelményeknek. Ha valaki energiatakarékos termékeket szeretne, akkor jelenleg csak LED-alapú megoldások léteznek.
Megosztó persze, hogy jelen helyzetben szükség van-e erre a tilalomra, hiszen a fénycső ellátás megszűnése miatt rengeteg jó állapotban lévő T8/T5-ös lámpatestet kell majd kicserélni, ezzel együtt jelentős mennyiségű még jól működő fénycső is hulladékká válik, feleslegesen növelve a kezelendő veszélyes hulladékok mennyiségét. Emellett a teljes világítás cseréje komoly beruházást igényel; különösen most, hogy az új világítótestek, világítási rendszerek bekerülési költsége is egyre magasabb köszönhetően az alapanyaghiánynak, az energiaválságnak.

Fénycsövek kivonásának üteme
A néhány fényforrás fajta EU piacról történő kivonását is eredményező egységes ökotervezési rendeletet (2019/2020/EU) az EU 2019-ben tette közzé, amely több lépésben határozott meg új követelményeket. Az első lépésben az elektronikus kompakt fénycsöveket (CFLi), T2 és T12-es fénycsöveket, valamint néhány speciális halogénlámpa típust vezetett ki az EU piacról 2021 szeptember 1.-vel, míg a második fázisban a T8-as fénycsöveket és további speciális halogén típusokat érint a kivonás. Ugyanakkor az RoHS-irányelvben (veszélyes anyagok korlátozásáról szóló 2002/95/EK irányelv) meghatározott kivételek felülvizsgálata egy gyorsabb ütemű kivonást eredményezett a higanyt tartalmazó fényforrások esetében.  Ennek megfelelően, kevés kivételtől eltekintve nem lehet majd piacra helyezni a legtöbb fénycső fajtát. Első lépésben 2023. február 25-től a külső ballasztos (nem elektronikus) kompakt fénycsöveket (CFLni) és a hosszú élettartamú fénycsöveket, majd 2023 augusztus 25.től kezdődően a többi típust (T5, T8 és a hosszú élettartartamú CFL) is kivezetik az EU piacáról. A néhány kivétel között szerepelnek például az UV spektrum kibocsátásra tervezett egyvégén fejelt fénycsövek, amelyek kivezetésére 2025.február 24. a határidő, és vannak kétvégén fejelt UV és speciális vészvilágító fénycsövek, amelyek legkésőbb 2027. február 24.-ig kerülhetnek az EU piacára.
utemezes_600      /Ábra: licht.de/

Fényforrás vagy rendszer csere
A folyamat másik mozgatórugója az energiahatékonyság. A jelenlegi energiaválságban egy ilyen lépésnek egyfelől van értelme, másfelől viszont a lecserélés költségei jól működő eszközök tekintetében elgondolkodtatóak...
Természetesen a kiskereskedők egy ideig még forgalmazzák a „hagyományos lámpákat” a készlet erejéig, azonban a vonatkozó határnapok után már nem fognak ilyen fényforrásokat gyártani vagy forgalomba hozni az európai piacon.
A világítástechnikai ipar szempontjából nem lehet 100%-ban megjósolni, hogy inkább a LED-csövekre történő áttérés, vagy teljesen új rendszerek telepítése jellemzi majd a piac bizonyos szegmenseit. Cégek esetében ez már stratégiai kérdés. Az utólagos felszerelés az alkalmazás helyétől is függ, mivel egy irodában nagyobb valószínűséggel van szükség modern, hálózatba kapcsolt, nagyobb kényelemmel és intelligenciával rendelkező megoldásra, mint egy raktárhelyiségben.
Számítani lehet a fénycsövek „spájzolására” vagy tartalék felhalmozására is. A fénycsöves lámpatestek jellemzően közterületeken, közintézményekben fordulnak elő jelentős számban. Nagyon valószínű, hogy a létesítménygazdálkodás, ha teheti, a szokásosnál nagyobb mennyiségű tartalék fénycsövet fog beszerezni és raktározni. Ezek a fényforrások elvileg 10 000–20 000 óra élettartamúak, így akár még több évtizeden át is zavartalanul üzemeltethetőek a régi lámpatestek.

Fontos kérdés: Mi legyen a lecserélt fényforrásokkal?

electro-coord_1_kicsi_240_01Amire most is feltétlenül fel kell hívni a figyelmet, hogy a lecserélésre kerülő fényforrások nem háztartási hulladékok! Minden típusú fénycső, kompakt fénycső és kisülőlámpa (beleértve a nagy- és kisnyomású nátriumlámpákat és a fémhalogén lámpákat) újrahasznosítható. A kiskereskedőknél, a gyűjtőpontokon és a hulladékudvarokban lehet leadni a leselejtezett fényforrásokat, beleértve az elektronikus alkatrészeket tartalmazó LED-es fényforrásokat is.
A magyarországi visszagyűjtési és újrahasznosítási rendszer az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft.-nek köszönhetően jól kiépített. Jelenleg 14 200 helyszínen összesen 20 000 gyűjtőedénybe van lehetőség elkülönítetten gyűjteni ezeket a hulladékokat! Ahhoz, hogy mindenki a lehető leggyorsabban megtalálhassa a hozzá legközelebb lévő gyűjtőpontokat, célszerű a hulladékgyűjtő-keresőt használni, a www.electro-coord.hu oldalon. A keresőbe beírva az irányítószámot a program máris listázza a közelben elérhető hulladékgyűjtő pontokat! Ezek lehetnek barkácsáruházakban, világítástechnikai boltokban, villamossági kis vagy nagykereskedésben, szuper- vagy hipermarketekben, de a hulladékudvarok, a hulladékos vállalkozók is befogadják a lámpahulladékot, illetve az önkormányzat által rendezett e-hulladék begyűjtő vagy veszélyes hulladék begyűjtő akciók során is leadhatóak.

Újrahasználat, ha mód van rá!
Lapunkban már írtunk arról, hogy az újrahasználat fontos szerepet kap az egyre növekvő hulladékmennyiség csökkentésében. Mivel a jól működő fénycsövek továbbra is használatban maradhatnak, de bizonyára lesznek olyan létesítmények, ahol a felújítások során sok működőképes fénycső kerül leselejtezésre, így érdemes ezeknek lehetőség szerint új „otthont” biztosítani.
A MEE Világítástechnikai Társaság és az Electro-Coord Magyarország felismerte, hogy a tagjaik és a hulladék gazdálkodási tevékenységet végzők együttes munkájukkal jelentős mértékben hozzájárulhatnak Magyarországon a világítástechnikai termékek hulladékainak újrahasználatba adásához. E munka ösztönzésére 2022-ben el is indították „Az újrahasználatért” elnevezésű programjukat.

A programról bővebb információt az info@electro-coord.hu címen lehet kérni.

Jáni Katalin

Hírlevél

Hírlevelünk havonta kétszer friss hírekkel, hasznos szakmai információkkal szolgál!

feliratkozás

Előfizetés

Legyen naprakész szakterületén! 
Fizessen elő Ön is szaklapunkra!

bővebben
Archívum
bővebben
Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége Magyar Elektronikai Egyesület Óbudai Egyetem Kandó Alapítvány Világítástechnikai Társaság Magyar Épületgépészek Szövetsége Proidea Proidea