Hírek-aktuális

 

 

 

Áprilisi lapszámunkból!

2016-03-29

Ismét rekordokat döntött a Light+Building

kov_1_150_01Az idei Light+Building rekordokat döntött mind a kiállítók és a látogatók (akik közül minden második Németországon kívülről érkezett) számát, mind a kiállítási terület méretét tekintve. Ezzel a szakvásár ismét megerősítette pozícióját, mint a világ vezető világítástechnikai, villamossági és épülettechnikai kiállítása.
A kiállításról részletes képes beszámoló lapunk áprilisi számában olvasható.

 

 

Murvai István – A villamos tervezők és kivitelezők együttműködésének szempontjai

kov_2_150_01A villamos tervezők a társtervezőkkel – építész, építő, épületgépész – egyeztetve teljesítik a biztonságos használat és üzemeltetés követelményeit. A kivitelezési tervdokumentáció egyben technológiai és létesítési utasítás is. A villamos kivitelezők a tervutasítások betartásával maradéktalanul teljesítik az áramütés elleni védelem, a zárlatvédelem és a tűzvédelem követelményeit.
Ezen állítás teljesülésének igazolását vizsgálja meg a kisfeszültségű felhasználói villamos berendezéseknél a 2016/4-es számunkban megjelenő írás.

Balogh János Miklós – Óvodában jártam… napjaink alkotásai

kov_3_150_01Felkérést kaptam egy ötvenedik évében járó óvoda villamos berendezései szabványossági felülvizsgálatának ajánlattételére. A jelenség, amit tapasztaltam, nem egyedülálló, sokkal inkább nevezhető általánosnak a gyermekintézmények területén. De miért is kerültem az óvodába? Egy borongós tavaszi napon jelentős eső zúdult a városra. A szinte esti sötétséget okozó felhőkből nagy eső zúdult az óvodára is, így a napi program lebonyolítására csak az épületben volt lehetőség. Az egyik csoportszobába benyitó óvónő a derengő félhomályt szerette volna megtörni a világítás bekapcsolásával. A kapcsolók felé nyúlva kellemetlen érzést tapasztalt, de még időben el tudta rántani a kezét.
Az óvodában tapaszalt állapotokat mutatja be képekkel is illusztrálva az áprilisi számunkban megjelenő cikk, amelynek záró mottója ezúttal is: „Kollégák, így ne szereljünk…”

 Déri Tamás – Portugália fényei

kov_4_150A portugál Coimbra belvárosának mind kultúrtörténeti, mind művészettörténeti szempontból értékes műemlékeit az UNESCO 2013-ban felvette világörökségi listájára. A történelmi városközpont és az egyetemi negyed közvilágítását ennek megfelelően elsősorban a nosztalgia-lámpatestek biztosítják.
A város és néhány műemlékének világítási megoldásait mutatja be szokás szerint sok-sok szép felvétellel az április számunkban megjelenő cikk.

▪ Murvai István – A napelemes kiserőművek engedélyezési és létesítési tapasztalatai az építtető szemével (I.)

kov1_150A napenergia villamos energiává történő átalakításának és hasznosításának veszélyforrásait és a hatásos védelmeket ismerni kell, a szükséges műszaki biztonsági intézkedések alkalmazása és a villamosenergia-termelő rendszer biztonságos üzemeltetése céljából. A fogalmak és jogszabályok ismerete és alkalmazása elengedhetetlenül szükséges a műszaki döntéseknél.
A napelemes kiserőművek engedélyezéséhez és létesítéséhez szükséges fogalmakat, műszaki jellemzőket, jogszabályokat és előírásokat ismerteti a cikksorozat, amelynek első része áprilisi számunkban olvasható.

▪ Kádár Aba, dr. Novothny Ferenc – Érintésvédelemtől az áramütés elleni védelemig (III.)

kov2_81Az Európai Unióhoz való csatlakozással nem csak fogalmi változásokat, méretezési változásokat kellett megélnünk, hanem egészen új tárgyalásmódot, szemléletváltozást és szerkezeti átalakítások sorát kellett megszoknunk. A cikksorozat 2016/4-es számunkban megjelenő harmadik része arra folytatja a válaszadást arra, hogy hogyan jutottunk el napjainkig, és hol tartunk ma. Kitér az egyenpotenciálú összekötés, a védővezető, a hiba esetén való önműködő lekapcsolás és a kiegészítő védelem kérdéseire.

▪ Kovács Ádám: „Tűzoltó fáklya”

kov3_150A „tűzoltó fáklya mind a háztartásokban, mind járművekben, ipari környezetben vagy informatikai eszközök területén előnyösen használható. Kis- és középfeszültség jelenléte esetén is minden további intézkedés megtétele nélkül alkalmazható, és az oltás azonnal megkezdhető. Oltóanyaga nem tesz kárt semmiben, sőt az elektromos eszközök az oltás során is működőképesek maradnak.
A fáklya előnyeit veszi részletesen sorra és működését mutatja be az áprilisi számunkban megjelenő írás.

 

Hírlevél

Hírlevelünk havonta kétszer friss hírekkel, hasznos szakmai információkkal szolgál!

feliratkozás

Előfizetés

Legyen naprakész szakterületén! 
Fizessen elő Ön is szaklapunkra!

bővebben
Archívum
bővebben
Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége Magyar Elektronikai Egyesület Óbudai Egyetem Kandó Alapítvány Világítástechnikai Társaság Magyar Épületgépészek Szövetsége Proidea Proidea