Hírek-aktuális

 

 

 

Amikor az áram már nem elég a városnak…

2024-05-09

Egy hír és ami mögötte van
A német Kommunal weboldalon jelent meg egy hír 2024. április 15-én, hogy Oranienburg városa attól tart, elfogy az áram. Ezért jelenleg a város közműcége további értesítésig nem hagy jóvá semmilyen új csatlakozást például hőszivattyúkhoz, valamint a rendelet az elektromos járművek töltési infrastruktúráját is érinti.

A hírt magyar portálokon is olvasni lehet, mint a zöld átállás buktatóinak egy jelét. Mi történt? És valóban ilyen súlyos a helyzet, ami előre vetítheti, hogy ez a probléma általánossá válhat?

A régi viccre utalva: A hír igaz, csak…

A brandenburgi Oranienburg Berlintől északra egy gyors ütemben fejlődő város, növekvő lakossággal, és így a gazdaság is erőteljesen növekszik. Ennek megfelelően az energiaigény is „váratlanul” drasztikusan megemelkedett, amire a hálózat és a közműszolgáltatók nem készültek fel.
oranienburgherbst2015gaertner-banner_1000A hírmagyarázatok közt megjelent, hogy például a hőszivattyúk működtetéséhez nincs elég áram, mert az atomerőműveket bezárták, miközben a gázról, kőolajról és szénről való lemondás óriási mértékben megnövelte az áram iránti igényeket. Németország energiaexportőrből importőr lett. Oranienburg közműcége szerint a városnak új alállomásra volna szüksége, de az legkorábban négy-öt év múlva készülhet el… Olvasható, hogy a városban most óriási a pánik, nem lehet tudni, hogy hány cég jövőbeli terveit, beszállítóit, illetve hány jelenleg zajló beruházást érint ez a probléma. Sőt Berlinben is korlátozásoktól tartanak.
Eddig a hír pontosan alkalmas arra, hogy a tényszerűség mellett negatív hullámokat keltsen (tudjuk, hogy mai világunkban leginkább csak a negatív hír a hír), de minket érdekelt a dolog folytatása és a további tények.
A Német Szövetségi Hálózati Ügynökség kijelentette, hogy az áramhálózati problémákat a lehető leghamarabb orvosolni kell, elsősorban az ipar, az új vállalkozások és az új építési területek miatt. A négy-öt év nem opció.
A hangsúly a probléma megoldására került, és április 29-én bejelentették, hogy sikerült megoldást találni. Az Edis hálózatüzemeltető cég „belső intézkedéseknek, átalakításoknak” köszönhetően megnövelt teljesítményt tud biztosítani az alállomásán. Ez azt jelenti, hogy májustól új háztartások csatlakozhatnak az elektromos hálózatra, és az új hőszivattyúk és az elektromos autók töltőállomásai is újra áramot kapnak. Egy ideiglenes helyettesítő alállomás építését is elhatározták, hogy megelőzzék az újabb kapacitás hiányt, ami a tervek szerint 2026 végén állhat üzembe.

Tehát a hír igaz, vannak és lesznek is kihívások, gondok a zöldfordulat kapcsán, de ha a megoldás keresésére helyezzük a hangsúlyt, akkor talán működni fog.

 

Hírlevél

Hírlevelünk havonta kétszer friss hírekkel, hasznos szakmai információkkal szolgál!

feliratkozás

Előfizetés

Legyen naprakész szakterületén! 
Fizessen elő Ön is szaklapunkra!

bővebben
Archívum
bővebben
Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége Magyar Elektronikai Egyesület Óbudai Egyetem Kandó Alapítvány Világítástechnikai Társaság Magyar Épületgépészek Szövetsége Proidea Proidea