Hírek-aktuális

 

 

 

A hidrogénben rejlő lehetőség a fűtés szén-dioxid-mentesítésére

2024-05-23

A fűtés szén-dioxid-mentessé tétele világszerte felismert kihívás, amelyet gyorsan meg kell oldani, ha 2050-re el akarjuk érni a nettó nulla CO2-kibocsátás ambiciózus célját. A 2021-ben Németországban alapított HYTING technológiai vállalat kifejlesztett egy biztonságos, nagy hatékonyságú, CO2-mentes, keringetett levegővel működő fűtési rendszert (szabadalmaztatás alatt), amely egy egyedülálló katalitikus folyamat segítségével a levegőből hidrogént és oxigént alakít át hővé.

A hidrogén elégetésére épülő rendszerekkel ellentétben a HYTING technológiája nem termel CO2-, NOx- vagy egyéb részecske-kibocsátást – az egyetlen melléktermék a víz.
Az eljárás emellett természeténél fogva biztonságos, mivel egyetlen működési ponton sem használ gyúlékony koncentrációjú hidrogént. A hidrogént a földgázellátásra jellemző alacsony nyomáson – körülbelül 1,5 bar – szolgáltatják, így nincs szükség költséges és energiaigényes sűrítésre és tárolásra. Ellentétben más, hidrogénre épülő technológiákkal – mint például az üzemanyagcellák – a HYTING fűtőrendszere általánosan elérhető hidrogénforrásokkal működik, nincs szükség nagy tisztaságú hidrogénre.
A HYTING technológiája éppoly tartós és költséghatékony, mint amennyire innovatív, mivel számos, a fűtési és az autóiparban már meglévő, bevált alkatrészt alkalmaz. Emellett moduláris és nagymértékben skálázható felépítésű, 10–300 kW teljesítményű, így a legkülönbözőbb fűtési alkalmazások széles spektrumához konfigurálható, beleértve az ipari, kereskedelmi és lakóépületeket – újonnan épített és utólagosan átalakított épületeket, mezőgazdasági üvegházakat, hordozható fűtőegységeket és haszongépjárművek (pl. autóbuszok és nehéz teherautók) fűtési rendszereit. Még pizza-sütőkhöz is alkalmas. A prototípusok jelenleg tesztelés alatt állnak, és az első felhasználói próbaüzemelési kísérletek ez év végére várhatóak Németországban.
1_250_01Tim Hannig, a HYTING alapítója elmondta: „Ahogy a hidrogén ideális eszköznek számít a nehezen CO2-mentesíthető közlekedési ágazatok, például a légi közlekedés, a hajózás és a tehergépkocsik esetében, úgy hozzájárulhat az építőipar szén-dioxid-mentesítéséhez is. Technológiánkat most készítjük elő az első ügyfélkísérletekhez, azzal a céllal, hogy a következő két évben gyorsan sorozatgyártásra váltsunk. Szeretnénk kivenni a részünket a fosszilis tüzelőanyagokról a fenntarthatóbb jövő felé való átmenet felgyorsításában azáltal, hogy a tiszta hidrogéngazdaság középpontjába helyezzük nulla kibocsátású fűtőrendszereinket.”
A fűtés a világ széndioxid-kibocsátásának 15%-áért felelős, és a lakások 42%-a használ földgázt fűtésre. A gáz- és olajtüzelésű fűtés lassan kivonul a levegő- és talajhőszivattyúk terjedésével, amelyek bár ígéretes alternatívát jelentenek, nagyon alacsony környezeti hőmérsékleten vagy nagy igénybevétel esetén nem hatékonyak.
2_250_01A HYTING technológiája a hőszivattyúkkal együtt hibrid és teljesen CO2-mentes fűtési rendszert alkothat, amely képes kiküszöbölni ezeket a hiányosságokat, és minden körülmények között hatékony fűtést biztosít. Ez a telepítési és üzemeltetési költségeket is optimalizálja, mivel a hőszivattyú a leghatékonyabb teljesítményre méretezhető, a HYTING technológia pedig a hideg napokon kiegészíti a teljes fűtési teljesítményt, és gondoskodik a csúcsterhelésről. A technológiába az első naptól kezdve beépített méretezhetőség és rugalmasság azt is jelenti, hogy szükség esetén tartalék fűtési forrásként vagy önálló rendszerként is működhet.
Az előrejelzések szerint a hidrogén ára a földgázhoz képest a következő három évtizedben csökkenni fog. A fűtés globális energiaigénye is hozzájárulhat a hidrogéngazdaság fejlesztéséhez és bővítéséhez, mivel a zöldhidrogén ideális módszer a megújuló energiaforrások, köztük a nap-, szél- és vízenergia által termelt többletenergia tárolására. Ennek a hidrogénnek a közvetlen átalakítása a fűtéshez szükséges hővé hatékonyabb és egyszerűbb, mint az elektromos fűtéssel összekapcsolt átalakítás. A zöldhidrogén piacában óriási lehetőségek rejlenek, az előrejelzések szerint 2030-ra 642 milliárd USD értékű lesz, ami 2050-re 1,4 billió USD-re emelkedik.
Bár a hidrogén alkalmazásának világméretű elterjedése előtt jelentős kihívások állnak, a piac beindítását segítheti, ha meglévő infrastruktúrákra lehet építeni, mint például a már meglévő több millió kilométernyi földgázvezeték, amely egyébként a jövőben feleslegessé válna. Ha a tiszta hidrogénnel a világ földgázellátásának mindössze 5%-át lehetne helyettesíteni, már az is jelentősen növelné a tiszta hidrogén iránti keresletet, és csökkentené a költségeket, ami még vonzóbbá és fenntarthatóbbá tenné a fűtés ezen formáját világszerte.

Hírlevél

Hírlevelünk havonta kétszer friss hírekkel, hasznos szakmai információkkal szolgál!

feliratkozás

Előfizetés

Legyen naprakész szakterületén! 
Fizessen elő Ön is szaklapunkra!

bővebben
Archívum
bővebben
Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége Magyar Elektronikai Egyesület Óbudai Egyetem Kandó Alapítvány Világítástechnikai Társaság Magyar Épületgépészek Szövetsége Proidea Proidea