Hírek-aktuális

 

 

 

A fogók megfelelő kiválasztása garantálja a professzionális villanyszerelő precizitását és mobilitását

2023-11-30

A feszültség alatt álló alkatrészekkel való munkavégzéshez biztos kézre és speciális szerszámokra van szükség. A villanyszerelőnek precíznek és összeszedettnek kell lennie, mert esetleges hibája szó szerint emberéletbe kerülhet.

A megfelelő felszerelésbe történő befektetés megvédheti a szakembert az olyan felesleges problémáktól, mint például a berendezések károsodása, a munkaleállások vagy az egészségügyi kockázatok. Elmondjuk, mire kell különösen figyelni a fogó kiválasztásakor.

Biztos eredmény a körülményektől függetlenül
wiha2t_300_02Előfordul, hogy a villanyszerelők nem tudják, mire számíthatnak, mielőtt megérkeznek a munkavégzés helyszínére, ezért minden szerszámot magukkal visznek. A vezetékköpeny, a szigetelés eltávolítása vagy a csavarok lerövidítése nagy precizitást igénylő feladatok – mind a szakember keze, mind a kezének „meghosszabbítása”, azaz a szerszám is igénybe van véve. Ha a villanyszerelőnek különböző típusú fogókat kell használnia, akkor koncentrációra, sok helyre és gördülékeny szerszámcserére van szüksége az aktuális munkafázis függvényében. Ez hely- valamint időveszteséggel, és a szerszámokkal való folyamatos „zsonglőrködésből” fakadó frusztrációval jár.

Erre a problémára megoldás az univerzális 8 az 1-ben fogó Industrial electric változatban, amely nyolc funkciót is kombinál egyetlen szerszámban. Kialakítása lehetővé teszi olyan tevékenységek elvégzését, mint a szerelvénydoboz átlyukasztása és a sorja eltávolítása, a vezeték érvéghüvelyhez való hozzáigazítása, elemek megfogása és húzása, különféle formájú és átmérőjű elemek megfogása és csavarása (a kerek rúdtól a hatszögletű csavarig), érvéghüvelyek krimpelése, az egyes vezetékek szigetelésének csupaszítása, többeres vezetékek elvágása és a dugaszolóaljzatban használt csavarok lerövidítése. Ezek a legfontosabb munkalépések tehát egyetlen szerszámmal elvégezhetők.
wihafo_650
Az új típusú fogó fejének végén a lekerekítések megmaradtak, hogy kisimítsák a „kilyukasztott” nyílás peremét, míg az éles él eltávolítja az egyenetlenségeket vagy a műanyag membrán maradványait. A fogó elvékonyuló csőre lehetővé teszi a mélyen beágyazott elemek megfogását is. A szerszám elülső sima fogófelülete lehetővé teszi a finom huzalok sérülésmentes megfogását vagy vezetését, míg a mögötte lévő fogazott felület biztonságos és erőteljes fogást tesz lehetővé.

wiha3t_383A felső pofa félkör alakú, így drótból könnyedén hurok készíthető. A fogó lehetővé teszi többeres elektromos vezetékek (réz vagy alumínium) vágását 5 x 2,5 mm² / Ø 15 átmérőig, valamint a szigetelés eltávolítását az egyes Ø 0,75, Ø 1,5 mm és Ø 2,5 mm-es vezetékekről. Az érvéghüvelyek krimpelése 0,5–2,5 mm-es tartományban, a csavar hosszának lerövidítése pedig Ø 3,3 mm-ig lehetséges. A csavarvágó nyílása a fogó forgócsapjához közel helyezkedik el, így a vágás nem igényel nagy erőt. A vágóelem éleinek kialakítása nem károsítja a meneteket a vágás során, és a vágás után nincs szükség új menetmetszésre. A sorozatos vágással járó munkát megkönnyíti az aktiválható nyitórugó, amelynek kiiktatása biztonságos, helytakarékos tárolást tesz lehetővé.

„Minden professzionális villanyszerelő munkájában számít a tapasztalat, a precizitás és a mobilitás, valamint a felhasznált eszköz multifunkcionalitása, amelynek köszönhetően könnyen tud alkalmazkodni az előre nem látható nehézségekhez. Az Industrial electric 8 az 1-ben többfeladatos fogó optimális teljesítményt és mobilitást garantál, egy könnyű és ergonómikus eszközben különféle szabványos fogókat kombinálva” – mondja Maja Sikorska, a Wiha marketingmenedzsere.

Reális előnyök
„Magasban vagy nehéz körülmények között végzett munka során különböző típusú fogókkal kell rendelkeznünk, amelyeket különféle feladatokra terveztek. Legjobb esetben is folyamatosan cserélnünk kell a szerszámokat a következő lépéshez. A legrosszabb esetben időt vesztegetünk a szerszámtáskáért való lemenetellel, ha elfelejtünk egy szükséges szerszámot, nem beszélve a biztonsági aggályokról és azokról a helyzetekről, amikor egy szerszám leesik a létráról vagy kicsúszik a zsebből. Lemegyünk. Fáj a térdünk, telik az idő. Egy adott szerszám elérhetősége ezért döntő fontosságú a munka gyorsasága szempontjából” – hangsúlyozza Wojciech Gradowski, a Wiha szakértője.

A szerszámok kiválasztását befolyásoló tényező, különösen a mobilszolgálattal kapcsolatos munkák esetében az univerzalitás. Olyanokat válasszunk tehát, amelyek a működési lehetőségek teljes skáláját egy szerszámban összpontosítják – ezzel is kímélve a gerincünket, köszönhetően a szerszámos táska alacsony súlyának, a munkaidő csökkentését – az egyetlen szerszám használatának köszönhetően, valamint a pénztárcát, mert egy szerszámba fektetünk be – nem többe. Az egészségvédelem is kulcsfontosságú. A nem megfelelő szerszámok kiválasztása a fájdalmas sérüléseken túl összefügg az alkalmazottak sérülés miatti hiányzásával, és ezáltal a munkavégzési idő meghosszabbodásával.

A Wiha komolyan veszi a párbeszédet azokkal a szakemberekkel, akik számára szerszámokat készít, ezért az ő biztonságuk elsődleges. A megbízható berendezések hosszú évekig garantálják a biztonságos, hatékony és kényelmes munkát.
Tehát, ha funkcionális fogót keres, akkor a 8 az 1-ben verzió a megoldás!

Hírlevél

Hírlevelünk havonta kétszer friss hírekkel, hasznos szakmai információkkal szolgál!

feliratkozás

Előfizetés

Legyen naprakész szakterületén! 
Fizessen elő Ön is szaklapunkra!

bővebben
Archívum
bővebben
Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége Magyar Elektronikai Egyesület Óbudai Egyetem Kandó Alapítvány Világítástechnikai Társaság Magyar Épületgépészek Szövetsége Proidea Proidea