Hírek-aktuális

 

 

 

2020/5., májusban megjelent lapszámunkból

2020-04-27

▪ Dr. Novothny Ferenc: Társasházi fővezeték felújítás
lapunkbol_1_250_38Egy társasházban a fogyasztásmérők elosztószekrényétől mért fővezetéket új vezetékre kell kicserélni. Az oka, hogy a fogyasztás megnövekedése miatt a régi köpenyes vezetéket NYM (5x6 mm2) nagyobb keresztmetszetűre kell cserélni (5x16 mm2). A kivitelezés módja olyan, hogy a lépcsőházból az egyik tulajdonos garázsába, onnan egy másik tulajdonos lakásán keresztül a céllakáshoz kell vezetni. Ez az út azonos az 1970-ben fektetett vezetékek nyomvonalával. Ez a közös nyomvonal szolgál az összes lakás mért elosztóvezetékének elhelyezésére. Ez az elhelyezés most is lehetséges, de a kérdés az, hogy milyen feltételeknek kell ma megfelelnie? A fővezeték cseréjének problémáját, garázsban, ill. lépcsőházban átvezetésének lehetőségét egy konkrét esetet megvizsgálva, egy olvasói levélre válaszolva járja körül a 2020/5. számunkban megjelenő cikk.

▪ Biztonságos beléptetés – az ipar válasza a Covid-19 okozta nehézségekre
lapunkbol_5_250_02A jelenlegi járványügyi helyzetben komoly logisztikai kihívások elé nézett minden nyílt üzlethelyiséggel működő kereskedelmi és szolgáltató egység, a gyógyszertáraktól, dohányboltoktól a szupermarketekig, bankfiókoktól a postahivatalokig. Az ipari automatizálás területéről már jól ismert WERMA új SignalSET vezetéknélküli beléptetőrendszere válasz a járvány okozta kihívásokra a kereskedelem területén is. A gyártó új rendszerével megkönnyíthető az ilyen helyiségekbe történő be- és kilépés, segítséget nyújt az emberek közötti biztonságos távolság betartatásában.

▪ Villamos kötés, elosztás tartósan vízálló kivitelben? Igen, létezik!
lapunkbol_6_250A nedves, vizes környezetben történő szerelésre, a kötések, elágazások üzembiztos kialakítására több megoldás alakult ki az elmúlt évek során. Fontos azonban az időtállóság, a megbízhatóság, illetve szükség esetén a könnyű átszerelhetőség, ezáltal hosszabb garanciaidőt lehet vállalni, és az üzemeltetés során is alacsonyabb a hibalehetőség. A Hensel Hungária Kft.-t, mint gyártó céget, kereste meg a veszprémi illetőségű Vemévszer Kft., hogy tapasztalt villamosipari kivitelezőként és üzemeltetőként magas IP-védettségű kábelösszekötődobozokra lenne szükségük, mert több olyan munkájuk van, amelynél a világítás kötései az időjárás viszontagságainak köszönhetően meghibásodnak, zárlat alá kerülnek. A választás a Hensel ENYCASE termékcsalád WP tagjára esett, a tartós vízállóság miatt. A veszprémi Fegyházmegyei Levéltár épületének villamos felújításáról és a speciális kábelösszekötődobozokról lapunk májusi számban olvashatnak. 

▪ Murvai István: A régi építésű társasházak, lakóépületek villamos berendezéseinek műszaki biztonsági állapotáról
lapunkbol_2_250_36A villamos berendezés működőképessége, mint ismeretes nem azonos a biztonságosan használható villamos berendezés fogalmával. A gondolatsort tovább kifejtve azt is rögzíteni kell, hogy a működésképes villamos berendezés – amely a rendeltetésszerű használat közben meghibásodott, valamint a meghibásodott, működésképtelen, de a villamos betáplálásról nem leválasztott villamos berendezés – is okozhat villamos balesetet, amennyiben az áramütés elleni védelem műszaki biztonsági előírásai nem, vagy csak hiányosan teljesítettek. Elvileg minden lakóépület villamos berendezése teljesíti a használatbavétel időpontjában hatályos jogszabályi és szabvány előírásokat. A szabványok, jogszabályok, műszaki fogalmak, megnevezések azonban nem „kőbevésettek”, a műszaki-gazdasági fejlődés miatt folyamatosan és egyre gyorsabban változnak. Közben pedig a szabványelőírások változását nem követte, vagy nem teljes körűen követte a társasházak villamos berendezéseinek felújítása, annak ellenére sem, hogy azok élettartama megközelítően harminc évre becsülhető. A májusi számunkban megjelenő cikk a szükséges, de elmaradt felújítások és szakszerűtlen üzemvitel következményeként tapasztalható állapotokra hívja fel a figyelmet. 

▪ Dr. Csanádi Károly: Az e-kereskedelem buktatói – mire kell figyelni?
lapunkbol_3_250_34A lapunk előző, 2020/4. számában megjelent „Szabadság, betegszabadság, szülési szabadság, fizetés nélküli szabadság, napi pihenőidő, munkaszüneti napok és a szombati munkanapok 2020-ban” című cikk azzal zárult, hogy a következő számban az „Építési termékek forgalmazásának szabályai” elnevezésű témával foglalkozunk. A kézirat leadásakor azonban még nem volt ismert, hogy mikor és milyen mértékben történik hazánkban a járványveszély. Ma már tudjuk, hogy a koronavírus okozta veszélyhelyzet befolyásolta, és gyakran meg is változtatta vásárlási szokásainkat, részben a kijárási korlátozás, részben az üzletek nyitva tartásának változása miatt. Az elektronikus kereskedelem a járványveszélytől függetlenül is évről-évre növekedő tendenciát mutat, a jövőben is további elterjedése várható, és még szükségszerű is lehet. Ezért érdemes minél előbb megismerkedni az e-kereskedelem legfontosabb szabályaival, buktatóival, és érdemes kipróbálni a vásárlást is a gyakorlatban. A cikk a természetes személyek vásárlásaival foglalkozik, de személyes szükségleteinek beszerzése során minden cégtulajdonos és tisztségviselő is magánszemélynek minősül. A céges vásárlásokra más szabályok vonatkoznak. A járványveszély időszerűvé tette az e-kereskedelem fontosabb lépéseinek és kockázatainak megismerését, azaz érdemes tisztázni, hogy mire is kell figyelni. A 2020/5. számunkban megjelenő írás ebben segíti olvasóinkat.

▪ Lieli György: Egy mindig magyar tulajdonú gyár rövid fejlődéstörténete (III.) – 100 éves a GANZ KK
lapunkbol_4_250_10Az 1990–2017-ig tartó időszak a privatizáció, a piacgazdaságra áttérés, a megrendülés és talpon maradás kora volt a GANZ KK életében is. A „multik” sorra vásárolták fel, majd részben megszüntették az ellehetetlenített magyar gyártóbázisokat vagy külföldi tőkével vegyes vállalatokat alapítottak, létrehozva az útkeresés bizonytalanságát, nem sokat törődve a megjelenő társadalmi megrázkódtatásokkal (munkanélküliség, infláció stb.). Ebben a helyzetben a hazai, villamos gépeket gyártó iparban a vállalatok egyedi túlélési, kilábalási stratégiája jelentős szerephez jutott. Az a cég, amely korábban is innovatív magatartású volt, sajátos nemzeti kulturális mentalitással rendelkezett, üzleti szemléletére, szervezeti felépítésére és hagyományaira támaszkodóan esélyes volt a túlélésre. A cikksorozat előző részei bemutatták a GANZ KK 1919–1948. és 1949–1989. közötti történetét, a májusi számunkban megjelenő folytatásban a rendszerváltás utáni események következnek.

Hírlevél

Hírlevelünk havonta kétszer friss hírekkel, hasznos szakmai információkkal szolgál!

feliratkozás

Előfizetés

Legyen naprakész szakterületén! 
Fizessen elő Ön is szaklapunkra!

bővebben
Archívum
bővebben
Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége Magyar Elektronikai Egyesület Óbudai Egyetem Kandó Alapítvány Világítástechnikai Társaság Magyar Épületgépészek Szövetsége Proidea Proidea