hirdetés
hirdetés

Hírek-aktuális

 

 

 

2023/6–7., június 13-án megjelenő lapszámunkból

2023-05-24

▪ Dr. Novothny Ferenc: Keresztmetszet fokozatok elosztókban
lapunkbol_1_250_70Az elosztóban elhelyezett vezetékek keresztmetszetének méretezése külön mérlegelést igényel. A témát egy olvasói kérdésre válaszolva járjuk körül.
Kérdés: Tanulóink jogos kérdést tettek fel, amelyet megbeszéltünk mind a kapcsolóberendezés-gyártókkal, mind a tanulóink szakiskolai tanárával, de egyértelmű eredményre nem jutottunk. Tanulóink a következő feladatot kapták a szakiskolában: Egy 16 A CEE (háztartási) aljzatot hárompólusú B-16 A megszakítóval és négypólusú RCD 25 A / 0,03 A áram-védőkapcsolóval kell védeni (1. ábra). A meglévő betápláló vezeték keresztmetszete 5 x 10 mm2. A kábelek a biztosítókat követő sorkapcsokról indulnak. Milyen sorrendben kell elhelyezni az áram-védőkapcsolót és a megszakítót? Milyen keresztmetszettel kell az új vezetéket a sorkapcsokba bekötni?
Ezekre a kérdésekre ad részletes választ a 2023/6–7. számunkban megjelenő írás.

▪ Arató Csaba: A felülvizsgálatok rendje (III.)
lapunkbol_2_250_69Hazánkban a korábbi években működő és közismert szakképzési rendszert (lásd: OKJ) a közelmúltban teljesen átszervezték. Új jogszabályok tartalmazzák a szakmák listáját és a szükséges szakmai képesítéseket. Módosították az OTSZ-t és a VMBSZ-t; összevonásra kerültek az EBF és az ÉVF felülvizsgálatok. Az oktatási és vizsgáztatási tevékenységet szétválasztották.
Megjelentek a szakmai képzések alapját szolgáló „programkövetelmények”, és kialakították a hatósági hatáskörbe tartozó jogszabály alapján szervezett képesítő képzések rendszerét. Az áprilisi számunkban megjelent cikket folytatva az újonnan kialakított szakképzési rendszer 2023. áprilisi állapotának megfelelően adunk egy összefoglaló ismertetést, elsősorban az erősáramú/energetikai szakma és a biztonsági felülvizsgálatok és felülvizsgálók szempontjából.
Az előző két részben a felülvizsgálatok és ellenőrzések végzési rendjének és a szükséges szakképesítéseknek 1), 2), 3) és 4) pontját már ismertettük, 2023/6–7. számunkban az 5), 6) és 7) ponttal folytatjuk, a téma végére érve.

▪ Véghely Tamás: Most már értem a napenergiát (XXXV.) – Különleges napelemek 2
lapunkbol_3_250_70A különleges napelemek különleges igényeket testesítenek meg megjelenésük miatt, így még nehezebbé válik annak megjóslása, milyen(ek) is lesz(nek) a napelem(ek) 5–10 év elteltével. Sok minden kimaradt, az előző részben már megkezdtük ezek pótlását, most folytatjuk. Sorra kerülnek az extrém méretű napelemtáblák, a méretszabóság – azaz a napelemcellák lézeres vágása –, a flexibilis napelemek, napelemes járdák, utak, hajós alkalmazások, napelem-kollektorok, átlátszó napelemek, a katonai alkalmazások.
A cikksorozat 2023/6–7. számunkban megjelenő része tehát további különleges napelemeket, megoldásokat mutat be.

▪ Murvai István: Villamos berendezések tervezése, háttér feladatai, a tervezés és kivitelezés hiányosságai
lapunkbol_4_250_16Cikkünkben a középfeszültségű, valamint a kisfeszültségű felhasználói villamos berendezések tervezési folyamatával, háttér feladataival foglalkozunk, valamint ismertetjük a tervezés és kivitelezés hiányosságainak munkaközi tapasztalatait.
A villamos tervezői munka célja a beruházó, vagy megbízottja által meghatározott tervezési feladat teljesítésével a biztonságosan használható és üzemeltethető villamos berendezés létesítésének a megalapozása. A szükséges naprakész szabványok, jogszabályok, villamos szerkezetek hiányos tervezői ismeretében készített villamos kivitelezési tervdokumentációk alapján végzett kivitelezés magában hordozza a feltáratlan, vagy nem javítható létesítési hibák bekövetkezését.
A 2023/6–7. számunkban megjelenő írás a tervezési folyamat résztvevőinek feladatait ismerteti, kitérve a villamos kivitelezési tervdokumentáció általános követelményeire, a műszaki leírás szükséges részletességére, valamint tervezői egyeztetések hiányában bekövetkezett konkrét, hibás eseteket is bemutat.

hirdetés

Hírlevél

Hírlevelünk havonta kétszer friss hírekkel, hasznos szakmai információkkal szolgál!

feliratkozás

Előfizetés

Legyen naprakész szakterületén! 
Fizessen elő Ön is szaklapunkra!

bővebben
Archívum
bővebben
Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége Magyar Elektronikai Egyesület Óbudai Egyetem Kandó Alapítvány Világítástechnikai Társaság Magyar Épületgépészek Szövetsége Proidea Proidea