Hírek-aktuális

 

 

 

2023/3., március 14-én megjelent lapszámunkból

2023-02-08

▪ Czikó Zsolt: Szigetelt csillagpontú energiaellátó rendszer technikai szempontból (I.)
lapunkbol_1_250_66Mindannyian tudjuk, hogy a mindennapi életünk villamos energia nélkül elképzelhetetlenné vált. A villamos energia folyamatos rendelkezésre állása számos területen alapvető a biztonságos és hatékony működéshez.
A villamos energia magas elérhetősége alapvető a következő szegmensek biztonságos és hatékony működéséhez:
– ipari installációk: vegyipar, finomítók, gyártóüzemek fontos folyamatainak költséges leállásának elkerülése végett,
– infrastruktúra: ahol a villamos biztonság és tűzmegelőzés különösen fontos, például repterek, kikötők, alagutak, közúti és vasúti közlekedés,
– egészségügy: ahol a beteg, az orvos és a személyzet egészsége forog kockán, például műtők és intenzív ellátási egységek,
– tengeri – kikötői alkalmazások: termékek és utasok biztonságos és környezetbarát szállítása tengeren keresztül, megbízható katonai alkalmazások,
– energia-előállítás és -elosztás: nap-, szél- és vízenergia, nukleáris és egyéb erőművek problémamentes energiaellátásának biztosítása,
– nyersanyag kitermelés: olaj, gáz és egyéb energiaforrás kitermelése közbeni tűz és robbanás megelőzése, valamint felszíni és földalatti bányák villamos installációjának iztonságos működtetése végett.
A cél: a villamos energia rendelkezésre állása bármely nappali vagy éjszakai időszakban, bármely mennyiségben és megszakítás nélkül.
A márciusi számunkban induló cikksorozat az IT-rendszert – amely egy tökéletes megoldás a 365/24 órás folyamatos energiaellátáshoz – mutatja be részletesen. 

▪ Dr. Novothny Ferenc: Mobil építészeti egységek csatlakoztatása
lapunkbol_2_250_65Mobil építészeti egységeket, konténereket számos területen – műsorszórás, gyógyászati szolgáltatások, hirdetések, tűzoltás, műhelyek stb. – használnak. Ezek villamos hálózathoz való csatlakozásával egy olvasói levélre válaszolva foglalkozunk.
Kérdés: Cégünkön belül mi vagyunk a felelősei a szállítható és mobil építési egységek „építési” szabványnak megfelelő vizsgálatáért/átvételéért. Ezek általában olyan kabinok vagy konténerek, amelyekben informatikai, felügyeleti és adatkommunikációs berendezések helyezhetők el. A legkülönbözőbb vállalkozásokhoz rendelnek ilyen egységeket. Rendeltetésszerű használatuk, működésük – egy telepítési helyen – néhány naptól több hónapig is tarthat. Mivel a táphálózat földelési rendszere előre nem ismert (TT-, IT- vagy TN-rendszer), így az egységen belüli hálózatnak a külső hálózattól függetlennek, azaz rugalmasnak kell lennie…
Az alábbi kérdések merülnek fel:
1) A hálózatalkotó, biztonságos leválasztó transzformátor szekunder oldala – olyan potenciálfüggetlen PE-vel rendelkező – berendezésnek, vagy betápláló hálózatnak tekinthető-e, amelyre az MSZ HD 60364-7-717 II. ÉV osztályt kell alkalmazni?
2) Ha a leválasztó transzformátort berendezésnek tekintjük, akkor szekunder oldali TN-S hálózat generálása esetén az MSZ HD 60364 szabvány előírásaihoz képest hogyan történik a védővezető (PE) csatlakoztatása a szükséges védőszigetelésű leválasztó transzformátor csillagpontjához, a PE bekötése az ÉV II berendezésnél hogyan értékelendő?
3) Meghibásodás esetén a leválasztó transzformátor szekunder oldalán – a szekunder oldali rendszer ÉV kialakítási típusától függetlenül – előfordulhat-e veszélyes érintési feszültség, olyan, amely szükségessé teszi valamelyik védelmi osztály kialakítását?
4) Az MSZ HD 60364-7-717 szabvány szerinti elvi kapcsolási rajzok, azaz a 717-4-től 717-8-ig valóban helyesen vannak ábrázolva?
Ezeket a kérdéseket megválaszolva foglalkozik a témával a márciusi számunkban megjelenő írás. 

▪ Peter Respondek: Az olvadóbiztosító (I.)
lapunkbol_3_250_66Az olvadóbiztosító villamosenergetikai-ellátásban betöltött szerepe több mint 140 éve nem változott. Ez a klasszikus elektrotechnikai alkatrész tartósságának és megbízhatóságának a jele. Éppen ezért az olvadóbiztosítók ma is nélkülözhetetlen részét képezik az villamos rendszertervezésnek. De nem csak ott telepítik és használják.
Az 1885-ben kiadott Zsebkönyv az elektromos világítás szerelői számára [1] már közli az olvasóval: „A biztosítók alkalmazásának célja, hogy ha túl nagy áram folyik a vezetékeken a beiktatott olvadószál kiolvadásával az áramkört megszakítsa, ezzel megakadályozza a vezetékek felizzítását, és így a tűzveszély elkerülhető.” Még az imént idézett szövegrész megjelenésének az évében Thomas Alva Edison szabadalmat kért egy „Fuse Block”-ra, amelyet 1890. október 14-én be is jegyeztek: „US438305A” szabadalom alatt. A szabadalom azonban nem tartalmazza az olvadóbiztosító működési elvét, csak egy speciális szerkezeti kialakítás.
A biztosítókat a kis- vagy nagyfeszültségű villamosenergetikai-rendszereken kívül a modern félvezető alkatrészek védelmére, valamint gépjárművekben is használják. A villamos energia előállításától a felhasználásáig a modern védelmi rendszer szerves részei. Márciusi számunkban induló cikksorozatunk ezért ennek a bevált alkatrésznek a történetével, funkciójával, típusaival, felhasználásával és jövőjével foglalkozik. 

Az okosvillamossági technológiák áttekintése (III.)
lapunkbol_4_250_15Az okosotthon cikksorozat előző részeiben érintettük a különböző (Wi-Fi, RF, Zigbee, Thread és Z-Wave) vezeték nélküli vezérlési technológiák jellemzőit, áttekintettük a beépített és felhős funkciókat, valamint a helyi hálózati üzemmód nyújtotta lehetőségeket. Szó esett arról, hogy a WiFi-s megoldások nagyobb része felhőalapú, amelynek előnye, hogy nincs szükség helyi központi egységre, mivel az eszközök közötti automatizációkat a felhő, azaz egy gyártói szerver vezérli. A WiFi router-re kapcsolt felhős eszközök így alapvetően csak a gyári felhőn át, a gyári telefonos applikációról vezérelhetőek, más gyártó felhőjéhez vagy helyi központjaihoz jellemzően nem kapcsolhatóak.
Előfordulhat azonban, hogy más-más platformot használó felhős Wi-Fi-s eszközöket szükséges egymással mégis összekapcsolni. Például, ha a Shelly felhős platformját használó Wi-Fi-s füstérzékelő riasztása alapján kellene egy eWeLink platformot használó Sonoff relét (és egy rákötött szirénát), vagy éppen egy Sonoff villanykapcsolót vezérelni, akkor két különböző felhős platform között kell kapcsolatot létrehozni. Bár a felhős eszközök csak a saját gyári platformjukhoz képesek kapcsolódni, szerencsére létezik néhány olyan köztes platform, amely mind az eWeLink, mind a Shelly Cloud platformhoz képesek kapcsolódni, így használható az eszközök egymással való integrálásához, azaz egy platformok közötti automatizáció létrehozásához.

▪ Dr. Novothny Ferenc: Megfelelő típusú áram-védőkapcsoló a háztartásokban
lapunkbol_1_250_65A megfelelő áram-védőkapcsoló kiválasztása sok esetben gondot okoz. A problémával egy olvasói kérdésre válaszolva foglalkozunk.
Kérdés: Mivel az elektronikus fogyasztók – például a LED-es világítás, a dugaszolható elektronikus tápegységek – egyre gyakrabban fordulnak elő és számuk is egyre nő az egyes fogyasztóknál, ill. a háztartásokban, kíváncsi vagyok rá, hogy az „A” típusú ÁVK mikor válik a nem megfelelő választássá, és helyette egy „B” vagy „B+” típusút kell utólag felszerelni. Létezik-e erre műszaki előírás, vagy szakmai javaslat? Mi történik, ha a napelemes rendszert utólag szerelik fel? Mennyire befolyásolja az ÁVK alkalmazást a PV inverter?
Ezekre a kérdésekre ad részletes választ, és segít a megfelelő ÁVK kiválasztásában a márciusi számunkban megjelenő írás.

▪ Véghely Tamás: Most már értem a napenergiát (XXXII.) –Napelemek típusai – generációk 4.
lapunkbol_2_250_64Amióta a tudósok ráeszméltek arra, hogy a korábban megismert Shockley – Queisser felső határnál (SQ limit) is nagyobb hatásfokot lehet elérni bizonyos trükkökkel (koncentrátorok, többszörös napelem-rendszerek, hibridrendszerek, az élőlények és a technikai eszközök házasítása), azóta egyre nagyobb elvárások fogalmazódnak meg a napelemek energiahozamát illetően. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a Shockley – Queisser felső határ csak a hagyományos, szilárdtest, egy-átmenetű P-N (single PN junction) cellákra vonatkozik. Ez azt is jelenti, hogy több átmenetes (multijunction vagy más konstrukciójú) napelemcellák esetében ez a határ lényegesen meghaladható, és akár 80% feletti értékre is kitolható (a kvantumelméletben a 100%-nál nagyobb „hatásfokok” is ismertek, mert más az értelmezés). Cikksorozatunk márciusi számunkban megjelenő része a napelemek 4. és 5. generációjával foglalkozik.

▪ Lambert Miklós: Félvezetős sugárzók nem világítási célra (VIII.)
lapunkbol_3_250_65A fénytartomány másik oldala az infravörös (0,75…1000 mm) hullámhosszúságú sugárzás, az emberi szem számára láthatatlan. Cikksorozatunk előző részében már megkezdtük ezen sugárzás tulajdonságainak bemutatását néhány alkalmazáson keresztül, most a konferencia-hangosításban való alkalmazásával zárjuk a témát. A passzív infravörös térbesugárzást párosíthatjuk hasznos információátvitellel, amelynek talán leghasználatosabb módja a térhangosítás profi rendszerekben. Zenekari hangversenyeknél, koncerteknél még ma is a hagyományos módszer, a hangszórós térhangosítás a használatos, ahol az elsődleges cél a szórakoztatás. Csupán beszédátvitelnél (konferenciák, gyűlések) zavaró is lehet a puszta hangosítás, különösen akusztikára nem tervezett termekben. Kezdetben vezetékes hangosítást használtak (fülhallgatók), de különösen a többnyelvűség igénye ezt túlságosan bonyolította, kifejlesztették az infravörös konferencia-rendszereket, amelyek ma minden igényt kielégítenek, használatuk pedig nagyon egyszerű, szimpatikus. A hangátvitel speciális területe, ha egy embernek sok ember számára van közlendője. Cikksorozatunk márciusi számunkban megjelenő része az infravörös sugárzás konferenciahangosításban való alkalmazását ismerteti.

Hírlevél

Hírlevelünk havonta kétszer friss hírekkel, hasznos szakmai információkkal szolgál!

feliratkozás

Előfizetés

Legyen naprakész szakterületén! 
Fizessen elő Ön is szaklapunkra!

bővebben
Archívum
bővebben
Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége Magyar Elektronikai Egyesület Óbudai Egyetem Kandó Alapítvány Világítástechnikai Társaság Magyar Épületgépészek Szövetsége Proidea Proidea