Hírek-aktuális

 

 

 

2022/11–12., december 6-án megjelent lapszámunkból

2022-11-10

▪ Garai Tamás: Villamos biztonsági felülvizsgálatok minősítése
lapunkbol_1_250_62Egy újra és úja visszatérő kérdés, az időszakos villamos biztonsági felülvizsgálatoknál, hogy milyen minősítést adjunk. Csak „megfelelő” és „nem megfelelő” minősítés adható? Mikor mondhatjuk azt, hogy megfelelő és mikor azt, hogy nem megfelelő? Egyszerűnek tűnő kérdés, de annál összetettebb a válasz. Van, aki egyetlen hiba esetén is nem megfelelő minősítést ad, ami azért kérdéseket vet fel. Használják még a „hibajavítás után megfelelő” szóösszetételt is, amivel gyakorlatilag ugyanazt mondjuk ki, hogy nem jó, csak annyival vagyunk előrébb, hogy ha már tudják igazolni a javítás tényét, akkor a minősítés megfelelőre változhat. Az is egy fontos kérdés, hogy ha nem megfelelőre minősítünk, akkor ki lesz jogosult a javítást követően azt mondani, hogy az épület elektromos hálózata a továbbiakban megfelelő? A villamos biztonsági felülvizsgálatok minősítésével kapcsolatosan felmerülő sok-sok kérdésre ad választ a 2022/11–12. számunkban megjelenő írás.

▪ Murvai István: A folyamatosan megbízható villamosenergia-ellátás forrásoldali feltételei és az erőművi üzemvitel összefüggései
lapunkbol_2_250_61A villamosenergia-termelő erőmű definíció szerint az egy telephelyen lévő, azon energia-átalakító létesítmény, amely elsődleges energiaforrás felhasználásával villamos energiát termel, engedélyezési szempontból ide tartoznak az energia tározós erőművek is. Az erőművi névleges teljesítőképesség meghatározása generátort tartalmazó erőmű esetén a beépített villamosenergia-termelő egységek generátorkapcson, tervezési körülmények között mért névleges aktív (wattos) teljesítményeinek összege. Az invertert tartalmazó erőművi névleges teljesítmény az inverterek váltóáram oldali névleges aktív (wattos) teljesítményeinek összege, azzal, hogy a csatlakozási pont erőművi oldalára csatlakoztatott villamosenergia-tároló teljesítménye nem számítandó be az erőmű névleges teljesítményébe. A 2022/11–12. számunkban megjelenő cikkben a tervezett és nem tervezett üzemi események hatásait elemezzük a villamosenergia-rendszer – továbbiakban VER – mindenkori termelői-felhasználói egyensúlyára és a villamos energia átvitel megfelelő minőségének fenntartására.

▪ Dr. Novothny Ferenc: Áram-védőkapcsoló típusok e-autótöltőhöz
lapunkbol_3_250_61Cikkünkben az elektromos járművek 230 V-os dugaszolóaljzaton keresztüli töltéséhez szükséges áram-védőkapcsoló kiválasztásával egy olvasó levélre válaszolva foglalkozunk.
Kérdés: A Legrand „Green'Up” típusú dugaszolóaljzata 230 V AC feszültségű villamos járművek töltésére szolgál. A gyártó előírása szerint az aljzat elé egy „F” vagy „A” típusú, 16 A-es, „C” karakterisztikájú áram-védőkapcsoló elhelyezése elegendő. Ha ez a jármű típusától vagy gyártójától függ, akkor milyen következményekkel jár, ha egy másik járműtípust töltenek vele? Legrand szerint a „B” típusú ÁVK a leguniverzálisabb, ámde ára az „A” vagy „F” típusúnak többszöröse. Tehát a kérdésem: Milyen típusú ÁVK szükséges az elektromos járművek 230 V-os dugaszolóaljzaton keresztüli töltéséhez?
Ezekre a kérdésekre ad részletes választ a 2022/11–12. számunkban megjelenő cikk. 

▪ Déri Tamás: Európa karácsonyi fényei
lapunkbol_1_250_63Európa karácsonyi fényeinek bemutatása reménytelen és egyben könnyű feladat. Reménytelen, mert Európában több tízezer városban és faluban gyúlnak ki a karácsonyi fények, ugyanakkor könnyű is, hiszen november közepétől január közepéig bárhol lencsevégre kaphatóak az ünnepi fények. Terjedelmi okokból természetesen csak egy nagyon szűk körű bemutatóra van lehetőség, ám ez kellő ízelítőt nyújt az ünnepi hangulat fényeinek megismeréséhez. A 2022/11–12. számunkban megjelenő cikkben néhány európai város – Zürich, Róma, Frankfurt, Berlin stb. – karácsonyi fényeiből adunk egy kis betekintést, szokás szerint gazdagon illusztrálva.

▪ Véghely Tamás: Most már értem a napenergiát (XXX.)
lapunkbol_2_250_62A cikksorozat előző részében eljutottunk a második generációs napelemekig. Most folytatjuk a kereskedelmileg és iparilag is felhasználható napelemek működésének és konstrukcióinak áttekintését. A napelemek második generációjának kialakulása az 1990–2006-os évek közé tehető. Fokozódtak az állami támogatások – például Németországban és Amerikában a „100 000 háztető” programok –, amelyek aztán ösztönzőleg hatottak más országokra is. Szerte a világban napenergiás programok és napelemgyárak alakultak. Magyarországon is megkezdte működését az első gyár, a Dunasolar (amerikai-magyar részvénytársaság, 1997–2003). Az ipar fejlődése meglódult. Az éves fejlődés mértéke 15–30% körül mozgott (napelemcellák és napelemmodulok gyártási kapacitásainak fejlődése). Új fogalmak és elnevezések jelentek meg. A különféle iparágak is egyre intenzívebben érdeklődtek a napelemek és a megújuló energiák iránt. Az ipar nagy „boom”-nak nézett elébe. Az akkori jóslatok szerint: ez az iparág nagyobb lesz, mint a világ autóipara! (Tévedtek volna?) Cikksorozatunk 2022/11–12. számunkban megjelenő része a napelemek második generációjának típusait mutatja be.

▪ Murvai István: Régi és új közép- és kisfeszültségű villamos berendezések biztonságos üzemeltetése
lapunkbol_3_250_62Cikkünkben az egy létesítményben meglévő különböző időben létesített régi és az új építésű felhasználói tulajdonú közép- és kisfeszültségű villamos berendezések biztonságos üzemeltetésének műszaki biztonsági kérdéseivel és feladataival foglalkozunk. A bevezetőben körvonalazott villamos műszaki biztonsági feladattal látszólag kizárólag a XIX.–XX. században épült ipari létesítményekben találkozhatunk. Valójában azonban ez az állítás nem igaz, miután minden ipari, kereskedelmi, vegyipari, élelmiszeripari létesítményben a villamos berendezés létesítése az eredményes műszaki átadás-átvételi eljárással és használatbavételi eljárással nem zárul le. A létesítményekben vagy azok egy részében új technológia bevezetése, új tulajdonos megjelenése, a rendeltetés megváltozása miatt történhet új villamos berendezés létesítés, a változatlan részeken pedig a meglévő villamos berendezés maradhat üzemben. A különböző korú, régi és új létesítésű villamos berendezés üzemeltetéséhez ad segítséget a 2022/11–12. számunkban megjelenő írás.

Hírlevél

Hírlevelünk havonta kétszer friss hírekkel, hasznos szakmai információkkal szolgál!

feliratkozás

Előfizetés

Legyen naprakész szakterületén! 
Fizessen elő Ön is szaklapunkra!

bővebben
Archívum
bővebben
Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége Magyar Elektronikai Egyesület Óbudai Egyetem Kandó Alapítvány Világítástechnikai Társaság Magyar Épületgépészek Szövetsége Proidea Proidea