Hírek-aktuális

 

 

 

2022/1-2., februárban megjelent lapszámunkból

2022-01-11

▪ Dr. Novothny Ferenc: Potenciálkiegyenlítés számítása
lapunkbol_1_250_55Ma már egyre inkább műanyag csővezetékek hozzák be az építményekbe a vizet, a gázt, viszik el a szennyvizet. Sőt a korábbi fémcsöveket egyre többször szakítják meg műanyag csövek, bekötések stb. Ennek következtében a gyakorlatban egyre többször kérdőjelezik meg a védelmi célú egyenpotenciálra-hozás hatékonyságát. A vita egyre-másra fellángol. Szükségesnek látszik egy mértékadó, számszerű értékelés – különösen a nedves helyiségek, fürdőszobák, konyhák áramütés elleni védelme szempontjából – a védő egyenpotenciálra-hozás hatékonyságának értékelésére. A 2022/1-2. számunkban megjelenő cikkben ezt a problémát konkrét számszerű példák segítségével kívánjuk illusztrálni.

▪ Déri Tamás: Írország fényei – Fényjáték a dublini állatkertben
lapunkbol_2_250_51Ebben az évben a „Vad fények” kiállítás témája öt földrész legjellegzetesebb látnivalóinak a bemutatása, amelyre a dublini állatkert gyönyörű természeti környezetében került sor. Az eddigiektől eltérően a kiállított, selyembevonatú létesítmények, tárgyak és figurák (a továbbiakban ezeket összefoglaló néven lampionoknak nevezzük) kizárólag belső világítással rendelkeznek, a régebben használt fémhalogén és nátriumlámpás reflektorok teljesen kiszorultak a tervezői elképzelésekből. Az idei fényjátékot 60 kínai szakember készítette mintegy 80 000 munkaóra felhasználásával, Kínában. A munka a tervek elkészítésével kezdődött, amely alapján megtörtént az acélvázak hegesztése, amihez összesen 50 tonna acélt használtak fel. A kiállítás egyes részleteit mutatja be gazdagon illusztrálva a 2022/1-2. számunkban megjelenő írás.

▪ Peter Respondek: Elektromágneses összeférhetőség (IX.)
lapunkbol_3_250_52Az iparban, a kereskedelemben, a kézműiparban és a háztartásokban egyre elterjedtebb a hálózati tápellátású villamos készülék mikroelektronikája és teljesítményelektronikája, alkalmazásuk fokozza a hálózati zavarokat. Milyen intézkedéseket tehet a szakember, és mely szabványok adnak irányértékeket? Az elosztóhálózatot üzemeltető szakemberek gyakran tapasztalják, hogy a mikroelektronika érzékeny a teljesítményelektronikai eszközök által kibocsátott zavaró hatásokra. Azonban éppen ezek a készülékek támasztanak lényegesen nagyobb követelményt a feszültségminőséggel szemben. A „CIGRE” (Conseil International des Grand Reseaux Electrices = Nemzetközi fórum a villamosenergia-termelés, -átvitel és -elosztás területén) jelentései évek óta csak megerősítik, hogy a jelenleg meglévő – és továbbra is növekedő – harmonikus feszültségtartalom már majdnem elérte a megengedhető tűréshatárt. Január-februári számunkban további részletekkel folytatódik az EMC-ről szóló cikksorozat. 

▪ Dr. Novothny Ferenc: Hiányos termékek CE-jelöléssel
lapunkbol_1_250_54A közhiedelemmel ellentétben a CE-jelölés nem tanúsító jel, inkább termékútlevélként lehetne definiálni. A témával egy olvasói levél kapcsán foglalkozunk cikkünkben.
Kérdés: Vásároltam 13 db süllyeszthető lefelé sugárzó (Downlight) lámpát, amelyeken gravírozott CE-jel található. Ezek közül kettő komoly hiányosságokat, hibákat mutat (lásd ábra). Hogyan lehetséges az, hogy ilyen CE-jelöléssel ellátott, hibás termékek forgalomba kerülhetnek a német piacon?
Válasz: Természetesen sajnálatos, hogy hibás vagy nem biztonságos termékek kerülnek a piacra. Sajnos ezt a kereskedelmi rendszerben a jelenlegi szabályozással soha nem lehet teljesen kizárni. Kezdjük a CE-tanúsítással (CE – Conformité Européenne = európai megfelelőség). Ellentétben a közkeletű mítoszokkal, ez pontosan nem vizsgálati jel. A CE-jelölés elsősorban termékútlevél. Nem szabad összekeverni az olyan tanúsító jellel, mint például a minőségellenőrzés bevett jelölése, vagy például a VEIKI vizsgálóállomás védjegye. Ideális esetben ez a vizsgálati jel a CE-jelölés mellett található. A jel feltüntetése ekkor azt jelenti, hogy a termék sikeresen teljesítette az előírt vizsgálatokat, vagy hasonlókat, mindazokat, amelyek a minősítő jegy megszerzéséhez szükségesek. A tesztelt biztonsági jel odaítélésének követelményei előírásokban megtalálhatóak. A januári-februári lapszámunkban megjelenő cikk egy hibás termék kapcsán foglalkozik a CE-jelölés jelentésével, mögöttes tartalmával.

▪ Murvai István: Biztonságos villamos berendezések létesítése, a tervező, a műszaki vezető és a műszaki ellenőr feladatai
lapunkbol_2_250_50Az ipari, kommunális, mezőgazdasági, szolgáltató létesítmények épületeinek villamos berendezés rendszerét a villamos kivitelezők felülvizsgált és jóváhagyott villamos kivitelezési tervdokumentációk alapján létesítik. A villamos berendezés létesítést a kivitelező részéről műszaki vezető irányítja, a beruházó részéről műszaki ellenőr betartatja a tervutasításokat, a hatósági, szakhatósági, valamint közműszolgáltatói előírásokat. Általános követelmény, hogy a létesítmények villamos berendezését úgy kell megtervezni, létesíteni, hogy az megfeleljen az összekötő és felhasználói berendezésekről, valamint a potenciálisan robbanásveszélyes közegben működő villamos berendezésekről és védelmi rendszerekről szóló 40/2017. (XII. 4.) NGM-rendelet 1. melléklete szerinti Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzatban meghatározott műszaki biztonsági követelményeknek, valamint a környezetvédelmi, tűzvédelmi, katasztrófavédelmi és munkavédelmi jogszabályokban előírtaknak. A január-februári számunkban megjelenő írás a tervező, a műszaki vezető és a műszaki ellenőr feladatait ismerteti, annak érdekében is, hogy elkerülhetőek legyenek a mellékelt illusztrációkkal is bemutatott létesítési hiányosságok.

▪ Garai Tamás: Kazánházak robbanás elleni védelme
lapunkbol_3_250_51A tűzvédelmi jogszabályokban egyre nagyobb szerepet kap a robbanás elleni védelem, ami eddig méltatlanul háttérbe volt szorítva, pedig egy robbanást csak megelőzni lehet, eloltani már nem. Ez a bevezető is persze csak részben igaz, mert a robbanás megelőzésére eddig is számtalan szabvány és előírás vonatkozott és vonatkozik most is, azonban az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII.5.) BM-rendelet (továbbiakban: OTSZ) 2020. január 22-vel bekövetkezett módosítását követően egy új külön fejezetet kapott a robbanás elleni védelem, és az alkalmazásához kiadásra került a „Robbanás elleni védelem”i című tűzvédelmi műszaki irányelv (TvMI) is. Az erősáramú villamos berendezések időszakos tűzvédelmi felülvizsgálatánál már a korábbi OTSZ is tartalmazta, hogy a felülvizsgálat része a villamos berendezés környezetének értékelése és a hely robbanásveszélyes zónabesorolásának tisztázása, a hatályos előírások szerint pedig már megkezdeni sem lehet a felülvizsgálatot a dokumentációk nélkül. A január-februári számunkban megjelenő cikk a kazánházak robbanás elleni védelmének fontosságára hívja fel a figyelmet.

Hírlevél

Hírlevelünk havonta kétszer friss hírekkel, hasznos szakmai információkkal szolgál!

feliratkozás

Előfizetés

Legyen naprakész szakterületén! 
Fizessen elő Ön is szaklapunkra!

bővebben
Archívum
bővebben
Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége Magyar Elektronikai Egyesület Óbudai Egyetem Kandó Alapítvány Világítástechnikai Társaság Magyar Épületgépészek Szövetsége Proidea Proidea