Hírek-aktuális

 

 

 

2021/8-9., szeptemberben megjelent lapszámunkból

2021-08-24

▪ Dr. Novothny Ferenc – Arató Csaba: Megint új előírások, vagy mégsem?! (I.) – Megjelent az SZME-VB 2021
lapunkbol_1_250_52Az összekötő és felhasználói berendezésekről, valamint a potenciálisan robbanásveszélyes közegben működő villamos berendezésekről és védelmi rendszerekről szóló 40/2017. (XII. 4.) NGM-rendelet 4. §-ában foglaltaknak megfelelően az iparügyekért felelős miniszter Szakági Műszaki Szakbizottságot hozott létre, hogy az NGM-rendelet hatálya alá tartozó villamos berendezések és védelmi rendszerek létesítési és üzemeltetési tapasztalatainak figyelembevételével a műszaki biztonságot növelő alkalmazások széles körű elterjedését elősegítse. A Szakbizottság az Innovációs és Technológiai Minisztérium Iparszabályozási Főosztályával együttműködve a szakági rendeletek és szabályzatok vonatkozásában véleményt nyilvánít. Az NGM-rendelet hatálya alá tartozó villamos berendezések és védelmi rendszerek tervezésével, létesítésével és üzemeltetésével kapcsolatban szakági műszaki előírások formájában a Műszaki Biztonsági Szabályzat követelményeit, az egészségvédelem magas szintjét kielégítő, valamint a műszaki-tudományos színvonallal és a gazdasági megfontolások alapján megvalósítható gyakorlattal összhangban álló műszaki megoldásokat dolgoz ki, azokat rendszeresen felülvizsgálja, és az adott időszak technikai színvonalának megfelelően frissíti. A 2021/8-9-es lapszámunkban induló cikksorozat tisztába teszi a tudnivalókat az SZME-VB 2021-el kapcsolatban.

▪ Pásztohy Tamás: Egységesített rendszerengedélyes fogyasztásmérő szekrények (II.)
lapunkbol__2_250Az E.ON, ELMŰ, ÉMÁSZ, MVM és MEE VET együttműködésének köszönhetően a fogyasztásmérő szekrény rendszerengedélyek egységesen megújultak és szeptember 1-től bevezetésre kerültek az új egységesített, rendszerengedélyes fogyasztásmérő szekrények, megkönnyítve ezzel a regisztrált villanyszerelők és villamosipari vállalkozások munkáját. A munkába a Hensel Hungária Villamossági Kft. is aktívan bekapcsolódott. A cég gyártóként és forgalmazóként 1993 óta meghatározó szereplője a magyarországi fogyasztásmérő szekrény piacnak. Cikkünk előző részében a szekrényekre vonatkozó általános érvényű jellemzőket tekintettük át, valamint az egyedi direkt mérőhelyek kialakítására alkalmas szekrényeket vettük górcső alá. 2021/8-9-es számunkban a cikk második, befejező része olvasható, amely a csoportos mérések és az egyedi, indirekt mérések kialakítása során alkalmazható új rendszerengedélyes szekrényeket tekinti át.

▪ Murvai István: Közép/kisfeszültségű transzformátorállomások tervellenőrzése és létesítésének műszaki ellenőrzése
lapunkbol_2_250_46
A villamos tervező által kivitelezésre átadott villamos terveket a villamos kivitelezőknek és a beruházó műszaki ellenőrének is felül kell vizsgálnia. Tartsuk szem előtt, hogy az összekötő és felhasználói berendezésekről, valamint a potenciálisan robbanásveszélyes közegben működő villamos berendezésekről és védelmi rendszerekről szóló 40/2017.(XII.17.) keltű NGM-rendelet hatálya alá nem tartoznak a villamosművek és a villamosműhöz tartozó villamos berendezések, azonban a villamosműhöz, magánvezetékhez, termelői vezetékhez vagy közvetlen vezetékhez 1000 V váltakozó feszültségnél vagy 1500 V egyenfeszültségnél nagyobb névleges feszültségen csatlakozó felhasználói berendezésre vonatkozik a hivatkozott rendelet. A 2021/8-9-es számunkban megjelenő cikk a beruházói műszaki ellenőrök mindennapi munkavégzését szeretné segíteni a műszaki átadás-átvételi eljárásokban. 

▪ Peter Respondek: Elektromágneses összeférhetőség (VI.)
lapunkbol_3_250_47A technológiai fejlődés újból és újból kihívást jelent az eszközök, a készülékek és a rendszerek elektromágneses kompatibilitásának biztosításában, legyen szó megújuló energiára való áttérésről, intelligens hálózatokról, e-mobilitásról vagy okos otthonokról. Ma a felhasználók természetesnek veszik, hogy az új technológia elvárt funkciói megbízhatóan működnek. Annak érdekében, hogy ez így is maradjon, az elektromágneses összeférhetőség figyelembevétele mind a tervezés, mind a telepítés során állandó feladat marad. 2021/8-9-es számunkban folytatódik az EMC-vel foglalkozó cikksorozatunk.

Hírlevél

Hírlevelünk havonta kétszer friss hírekkel, hasznos szakmai információkkal szolgál!

feliratkozás

Előfizetés

Legyen naprakész szakterületén! 
Fizessen elő Ön is szaklapunkra!

bővebben
Archívum
bővebben
Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége Magyar Elektronikai Egyesület Óbudai Egyetem Kandó Alapítvány Világítástechnikai Társaság Magyar Épületgépészek Szövetsége Proidea Proidea