Hírek-aktuális

 

 

 

2021/6-7., júniusban megjelent lapszámunkból

2021-05-11

▪ Arató Csaba, dr. Novothny Ferenc: Szemelvények az „Érintésvédelmi Munkabizottság” szakmai válaszaiból
lapunkbol_1_250_50Az „Érintésvédelmi Munkabizottsághoz” beérkezett szakmai kérdésekre adott válaszok közül szokás szerint a lapunk szakterületét érintőket ismertetjük. Többek között szó esik arról, hogy van-e irányadó követelmény egy áramkörben a dugaszolóaljzatok maximális számának kiépítésére vonatkozóan (lakás és ipari jellegű területeken); létezik-e valamilyen maximális előírás/ajánlás az áram-védőkapcsolókra kapcsolható világítási és dugaszolóaljzat áramkörök számára vonatkozóan; milyen javaslatok vannak az áram-védőkapcsolók érzékenységére/alkalmazhatóságára a szelektív, az AC, A, B és egyéb típusokra vonatkozóan (érzékenységük zavartatásának figyelembe vételével); önkormányzati lakásban kinek a kötelessége az ingatlan belső hálózatát érintésvédelmi szempontból ellenőrizni stb. Ezekkel a témákkal foglalkozik, és még sok más kérdésre is válaszokat ad a 2021/6-7-es számunkban megjelenő cikk.

▪ Dr. Novothny Ferenc: Folyamatosan nő a napelemek hatásfoka
lapunkbol_2_250_44A számos, korábbi kiállításokon (pl. Intersolar) bemutatottakon kívül is vannak új és további fejlemények a napelemes erőművek és a villamosenergia-tárolási technológiák piacán. Új védelmi technológia növeli a napelemes rendszerek rendelkezésre állását, és a hatékonyabb tárolási rendszerek biztosítják a nagyobb arányú saját villamosenergia-felhasználást. Nagy hatékonyságú és teljesítményű napelem-modulok jelennek meg a piacon, nagyobb teljesítményű félcellás megoldásokkal bővül a kínálat, beépített villám- és túlfeszültség-védelmi eszközök nyújtanak védelmet, háromfázisú hibrid inverterek terjednek el, korszerűbb tárolási megoldások szolgálják a napenergia eltárolását, vezérlő- és optimalizáló rendszerek, online platformok segítik a napenergia hatékonyabb felhasználását. Mindezekről részletesen a 2021/6-7-es számunkban megjelenő cikkben olvashatnak.

▪ Peter Respondek: Elektromágneses összeférhetőség (V.)
lapunkbol_3_250_45A készüléktechnikában a különböző feladatokra különböző kapcsolási módok alakultak ki és ezek térben is elkülönülnek, és a galvanikus csatolás elkerülésére nem rendelkeznek közös tápegységgel sem. Az induktív csatolás minimalizálása érdekében az áramkörök a lehető legkisebb hurkot alkotják, míg a potenciálkiegyenlítés megakadályozza, hogy kiegyenlítő áramok zavarfeszültséget keltsenek. Mind a villamos berendezések, mind a villamos készülékek rendszerszintű alkalmazásában megfelelő védelmi áramköröket kell megvalósítani, ha a leírt intézkedések nem elegendőek. Az elmúlt évek gyakorlatában a védelmi célú elválasztás és a megfelelő vezetékezés gazdaságos módszernek bizonyult. A védett tér kialakítására törekvő gondolkodás nem új keletű. Mind az Rb (Ex) védelmi technológiában, mind a villámvédelmi technológiában használják a védett tér koncepcióját, és a gyakorlat igazolta az alkalmazás előnyeit: a védett tér létrehozása lehetővé teszi – ebben a megkülönböztetett térben – a veszély mértékének megfelelő paraméterű, érzékenységű (érzéketlenségű) eszközök és alkatrészek alkalmazását. 2021/6-7-es számunkban már az ötödik részéhez ér az Elektromos összeférhetőségről szóló cikksorozatunk.

▪ Murvai István: A villamos tervezők és a villamos kapcsolóberendezés-gyártók közös biztonságtechnikai feladatai
lapunkbol_1_250_51A létesítmények rendeltetésétől függetlenül a biztonságos üzemeltetés műszaki feltételeit a szabvány előírások ismeretével, a villamos szerkezetek ismeretével, megfelelő kiválasztásával és alkalmazásával, valamint jogszabályismerettel és -követéssel kell biztosítania, a létesítésben közreműködő minden villamos tervezőnek, valamint villamosberendezés-gyártónak. A létesítmények installációs villamos berendezései tervezőinek, az épületgépészeti villamos berendezés tervezőinek, valamint a telepítésre kerülő technológiai gépek gépészeti és villamos tervezőinek olyan részletességű műszaki kivitelezési tervdokumentációt, illetve gyártási dokumentációt kell készíteniük, hogy az abban foglalt tervutasítások betartásával a villamos kivitelezők és berendezésgyártók az üzemeltetők részére maradéktalanul biztosítsák a létesített villamos berendezés veszélytelen üzemeltetésének műszaki feltételeit. A 2021/6-7-es számunkban megjelenő cikk részletesen ismerteti a villamos tervező és berendezésgyártók feladatait, és szokás szerint bemutat néhány hibát a gyakorlatból. 

▪ Kovács Ádám: eMobility megoldások (III.) – Energiamenedzsment
lapunkbol_2_250_45Az autótöltők közül ma már a 11 kW és a 22 kW töltő általános típusnak tekinthető. Ez azt jelenti, hogy a 16 A és a 32 A igény nem csak családi házaknál jelent kihívást, de olyan helyeken is ahol több töltési pontra van igény, legyen az akár szálloda, irodaház vagy cégek telephelye. Emiatt mindenképpen meg kell fontolni, hogy olyan berendezést válasszanak, ami képes energiamenedzsmentre, még akkor is, ha a jelenlegi igények alapján nem szükséges, de később hasznos lehet ez a plusz tudás. Természetesen a rendelkezésre álló energiát nem csak az ingatlan és a töltő között lehet megosztani, hanem több töltőpont között is. Egy nagyobb parkoló esetében (szálloda, irodaház stb.), ahol már több töltési lehetőségre is mutatkozhat igény, kiemelten figyelni kell a rendelkezésre álló betáplálásra, és kimondottan hasznos lehet az energiamenedzsment. De mi is kell a jól működő energiamenedzsmenthez? Erre a kérdésre ad választ a cikksorozat 2021/6-7. számunkban megjelenő befejező része.

▪ Dr. Csanádi Károly: Tájékoztatás, tapasztalatok, vélemény és az információs lehetőségek gyűjteménye a kkv-szektor vállalkozásainak, tevékenységük újraindításához
lapunkbol_3_250_46A járványveszély idején a magánszemélyek legtöbbször az építési-szerelési és szakipari munkák kivitelezésének hibás teljesítésével, az anyagvásárlásra átvett előleggel való elszámolás elmaradásával, számlavitával, az online vásárlással, valamint a mesterlevelek, bizonyítványok és oklevelek hitelesítésével kapcsolatban adták elő sérelmeiket és kérdéseiket. A vállalkozói tanácskérés-tanácsadás során sok olyan gazdálkodási és élethelyzet került felszínre, amelynek tapasztalatai feltétlenül tovább gondolásra érdemesek, és vannak olyanok is, amelyek változtatást igényelnek a gazdálkodó szervezetek működtetésében. Fontos, hogy a vállalkozások folyamatosan és gyakran tekintsék át az őket érdeklő lehetőségeket a tartalmi változás miatt. A 2021/6-7. számunkban megjelenő cikkben lévő gyűjtemény tartalmazza a vállalkozók érdemi ügyintézését, hitelfelvételét segítő elérhetőségeket, és támogatja a gazdaság újraindításához szükséges tájékozódást és felkészülést.

Hírlevél

Hírlevelünk havonta kétszer friss hírekkel, hasznos szakmai információkkal szolgál!

feliratkozás

Előfizetés

Legyen naprakész szakterületén! 
Fizessen elő Ön is szaklapunkra!

bővebben
Archívum
bővebben
Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége Magyar Elektronikai Egyesület Óbudai Egyetem Kandó Alapítvány Világítástechnikai Társaság Magyar Épületgépészek Szövetsége Proidea Proidea