Hírek-aktuális

 

 

 

2021/4., áprilisban megjelent lapszámunkból

2021-03-08

▪ Véghely Tamás: Most már értem a napenergiát (XVIII.) – A napelemek hatásfoka 2.
lapunkbol_3_278Sajnos a napenergia-iparban több ilyen fogalom is van, amely téveszmékkel terhelt. Ide tartozik a hatásfok kérdése is, amelyet több fontos tévedés homályosít el. Hatásfok alatt egy berendezés, eszköz, folyamat, rendszer stb., valamely bemeneti és kimeneti jellemzőjének (paraméterének) aránya értendő. A napelemes energiaátalakítás egy sok elemből álló rendszerrel történik. Bennünket elsősorban az érdekel (főleg a megtérülés miatt), hogy egy adott nagyságú befektetéssel, mekkora hozam kapható kWh-ban mérve. Ezért érdemes egy újabb – de hasonló – mérőszámot bevezetni, a hatékonysági vagy teljesítési tényezőt. További, hatásfokjellegű tényező a kapacitás („hozam kapacitás”). A kWh-ban megadott éves energiahozamot viszonyítja, a telepített kapacitáshoz, óránként súlyozásban (egy év=8760 óra).
A cikksorozat április számunkban megjelenő része egy újabb tévhitet oszlat el.

▪ Kosák Gábor: A Magyar Szabványügyi Testület műszaki szabványosító bizottságai (XIII.)
lapunkbol_2_540_02Az MSZT/MB 801 Szabadvezetékek létesítése szabványosító bizottság (https://ugyintezes.mszt.hu/MBs/Details/346): A bizottság alkalmazási területe: Az 1 kV-nál nagyobb névleges feszültségű szabadvezetékekre (a vasúti vontatás tartószerkezeteit és vezetékeit kivéve) vonatkozó szabványok kidolgozása, bevezetése.
Az MSZT/MCS 807 Feszültség alatt végzett munka szerszámai szabványosító munkacsoport (https://ugyintezes.mszt.hu/MBs/Details/352): Még egy kis pontosítás, a munkacsoport természetesen nem csak a nagyfeszültségű rendszereken végzett munka szerszámaira vonatkozik. A munkacsoport alkalmazási területe: A feszültség alatti munkavégzés szerszámaira, szerkezeteire és eszközeire vonatkozó szabványok kidolgozása, bevezetése.
Az MSZT/MB 845 Kábelek és vezetékek szabványosító műszaki bizottsága (https://ugyintezes.mszt.hu/MBs/Details/386): A bizottság alkalmazási területe: A kábel- és vezetékhálózatok kialakítására, a villamos energia előállítására, szállítására és elosztására használt erősáramú és jelzőkábelek és vezetékek, valamint szerelvényeik méretezése, vizsgálata és használati irányelvei. A bizottsághoz tartozik még az analóg és digitális átviteli rendszerek koaxiális kábeleinek és kábelszerelvényeinek szabványosítása, a kisfrekvenciás és rádiófrekvenciás kábelek és szerelvényeik szabványosítása. Végezetül ide tartozik még maguknak a szabadvezetékeknek a szabványosítása (gyártás, felhasználás).
A cikksorozat április számunkban megjelenő része részletesen bemutatja a szabadvezetékek létesítése, a feszültség alatt végzett munka szerszámai, valamint a kábelek és vezetékek szabványosító bizottságait.

▪ Murvai István: A felhasználói tulajdonú, közép és kisfeszültségű villamos berendezés tervezési és létesítési munkáinak tapasztalatai ipari létesítményekben
lapunkbol_1_250_48Általános tervezési követelmény, hogy minden kivitelezési dokumentációt – így a villamos kivitelezési tervdokumentációt is – elektronikusan, magyar nyelven kell elkészíteni. A dokumentációt címlappal, aláírólappal, tartalomjegyzékkel és tervjegyzékkel kell ellátni. A címlapnak, a megvalósítás tárgyát képező építési tevékenység szabatos megnevezésén és az ingatlan azonosító adatain túl, tartalmaznia kell az építtető nevét, megnevezését, valamint a tervező nevét, megnevezését. Az aláírólap tartalmazza a tervezésben résztvevő összes tervező nevét, megnevezését, szakmagyakorlási jogosultságának igazolásaként a tervezési jogosultságot, tervezői névjegyzéki bejegyzés-számának megadását és a tervező saját kezű aláírását. Az egyes különálló tervlapokon szerepeltetni kell az adott tervrajz pontos megnevezését és méretarányát, önálló ábránként. A kivitelezési munkaterületen a tervdokumentációnak papíralapon is rendelkezésre kell állnia. Az április számunkban megjelenő cikk az ipari létesítmények villamos berendezésének tervezési és létesítési tapasztalatait ismerteti.

▪ Kovács Ádám: eMobility megoldások (I.) – otthoni töltés
lapunkbol_2_346A piacon számos elektromosautó töltő megoldás lelhető fel, így nehéz eldönteni, hogy a rengeteg lehetőség közül melyik az adott feladatra a legjobb megoldás. Legyen az magán, irodaházi, vendéglátói, publikus vagy más célú, az autótöltőket nem lehet egy kalap alá venni. A velük szemben támasztott igények igen különbözőek lehetnek. A cikksorozat azt próbálja meg bemutatni, hogy az egyes felhasználási területek számára mégis mi lehet a legmegfelelőbb megoldás, mi az, amit érdemes egy autótöltőnek tudnia. Ez az ismeret segíthet később abban, hogy ne telepítsenek olyan fölösleges tudású, felszereltségű töltőt, amelyet az ügyfél nem használ ki, de abban is, hogy a műszaki tartalom megfelelő legyen, még ha valamilyen okból extra igények merülnek is fel. A 2020/4. számunkban megjelenő első rész megpróbálja megmutatni, hogy milyen megoldás a legmegfelelőbb otthonra vagy más olyan helyre, ahol nincs szükség a töltés elszámolására, a fogyasztás mérésére, egész egyszerűen csak egy szimpla töltési lehetőséget kell biztosítani. 

▪ Déri Tamás: „Vad fények” – fényjáték a dublini állatkertben
lapunkbol_3_250_43A legnagyobb amerikai állatkertekben ugyanis évről évre fényjátékokat rendeznek, és ennek mintájára Európában elsőként a dublini állatkertben is megvalósították ezt a kezdeményezést. A „Vad fények” kiállítás 2017-től kezdődően évente november és január között tart nyitva, 50 napon keresztül. A belépődíj borsos, egy háromgyerekes családnak forintra átszámítva 30 000 Ft-ba kerül a kiállítás megtekintése. A fantasztikus látvány azonban felülírja az anyagi megfontolásokat, és évente mintegy negyedmillió látogató részesül ebben az egyedülálló vizuális élményben. A legutóbbi fényjátékot 30 kínai művész készítette 19 000 hagyományos fényforrás (halogén izzólámpa, kompakt fénycső, fémhalogén- és nátriumlámpa), továbbá 5000 méternyi LED-szalag felhasználásával. Természetesen a fényforrások teljesítményét és színhőmérsékletét a megvilágított téma jellegéhez igazítva nagy gonddal választották meg. Az április számunkban megjelenő cikk részletesen, gazdagon illusztrálva mutatja be a dublini állatkert fényjátékát.

Hírlevél

Hírlevelünk havonta kétszer friss hírekkel, hasznos szakmai információkkal szolgál!

feliratkozás

Előfizetés

Legyen naprakész szakterületén! 
Fizessen elő Ön is szaklapunkra!

bővebben
Archívum
bővebben
Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége Magyar Elektronikai Egyesület Óbudai Egyetem Kandó Alapítvány Világítástechnikai Társaság Magyar Épületgépészek Szövetsége Proidea Proidea