Hírek-aktuális

 

 

 

2021/10. októberben megjelent lapszámunkból

2021-09-23

▪ Dr. Novothny Ferenc: Előírásváltozások a villamos biztonságtechnikában
lapunkbol_1_2782020 júliusában megjelent az Innovációs és Technológiai Minisztérium 27/2020.(VII.16) ITM rendelete „egyes műszaki szabályozási tárgyú rendeletek jogharmonizációs és deregulációs célú módosításáról”. Így lényegesen megváltozott a 40/2017.(XII.4.) NGM-rendelet is, amely „Az összekötő és felhasználói berendezésekről, valamint a potenciálisan robbanásveszélyes közegben működő villamos berendezésekről és védelmi rendszerekről” szól. A rendelet új összeszerkesztett változata 2020. július 31.-étől kizárólagossággal érvényben van! Nem szükséges a korábbi rendeletekre hivatkozás kiegészítése, átírása, mert a módosító rendelkezések a hatályba lépést követően beépülnek az alaprendeletbe, és a módosító rendelet azonnal hatályát veszti. Ezért citáláskor célszerű az eredeti rendelet megnevezése elé a „módosított” jelzőt alkalmazni! A rendelet által hozott változásokat ismerteti, foglalja össze az októberi számunkban megjelenő írás, amelynek még lesz folytatása is, a részletekre is kitérve.

▪ Murvai István: A villamos tervezés műszaki feladatai felhasználói tulajdonú közép/kisfeszültségű villamos berendezés létesítésekor, a villamos tervellenőrzések tapasztalatai
lapunkbol_2_250_47A jogerős építési engedély birtokában a beruházó, a technológustervező és a villamos generáltervező a villamos szerkezet beszállítóinak adatszolgáltatása alapján meghatározza az adott létesítmény villamos berendezésének üzemviteléhez szükséges beépített és az egyidejű teljesítményt, valamint a méretezési villamos teljesítményt, megfelelve az építési engedélyezési tervdokumentációban meghatározott műszaki célkitűzéseknek. A létesítménybe telepített technológiától függően indokolt lehet a közcélú villamos hálózatról üzemi és tartalék betáplálás, valamint a felhasználói tartalék áramforrás tervezése is. Mindezen villamos energetikai és ellátás-biztonsági műszaki igényeket az energiaigény-bejelentésben közölni kell a hálózati engedélyesnek. Emlékeztetőként – és az azonos fogalomhasználat céljából – tisztázandó, hogy a felhasználói villamos berendezés a felhasználó használatában levő villamos energiát termelő, átalakító és kapcsoló berendezések, vezetékhálózatok és villamos energiát felhasználó berendezések a segédberendezésekkel és készülékeivel együtt. Az októberi számunkban megjelenő cikk ismerteti a villamos tervezési követelményeket, a tervezés folyamatát, és beszámol a tervellenőrzések néhány tapasztalatáról.

▪ Déri Tamás: Írország fényei – Galway köz- és nosztalgia világítása
lapunkbol_3_250_48Galway az Ír-sziget nyugati részén, az Atlanti óceán partján fekvő megyeszékhely, amely 2020-ban Európa kulturális fővárosa volt. Története a régmúltba nyúlik vissza, Írország egyik leggazdagabb városa volt a spanyolokkal és portugálokkal folytatott kereskedelem révén. Gazdagságának Cromwell ostroma vetett véget, de ma már a turizmus ismét felvirágoztatta. Ennek egyik eredményeként Írország fesztiválokban leggazdagabb városa évi 122 fesztivál megrendezésével. Egy kultúrtörténeti érdekesség: Cromwell hadai elől menekült el Galway-ből Walter Lynch püspök, aki hosszas hányódások után végül győri segédpüspök lett. Ő adományozta a győri székesegyházban elhelyezett Könnyező Madonna képet a győri püspökségnek, amely a legenda szerint minden alkalommal könnyezni kezd, amikor Írországot valamilyen veszély fenyegeti. Az ír város köz- és nosztalgia világítását mutatja be sok-sok felvétellel illusztrálva az októberi számunkban megjelenő világítástechnikai cikk.

Hírlevél

Hírlevelünk havonta kétszer friss hírekkel, hasznos szakmai információkkal szolgál!

feliratkozás

Előfizetés

Legyen naprakész szakterületén! 
Fizessen elő Ön is szaklapunkra!

bővebben
Archívum
bővebben
Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége Magyar Elektronikai Egyesület Óbudai Egyetem Kandó Alapítvány Világítástechnikai Társaság Magyar Épületgépészek Szövetsége Proidea Proidea