Hírek-aktuális

 

 

 

2020/11-12., december 8-án megjelent lapszámunkból

2020-11-03

▪ Dr. Novothny Ferenc: Ev-töltőállomások párhuzamos üzeme RCCB „B” típus nélkül
lapunkbol_1__250A címben szereplő témakörrel egy olvasói levélre válaszolva foglalkozunk: Egy meglévő épületbe 3 darab 11 kW-os (Typ 2) EV-töltőállomást kell telepítenünk. Mindhárom töltőállomásba beépített DC szigetelésvizsgáló eszköz (Insulation Monitoring Device) van beépítve. A DC szivárgó áram felügyelet lekapcsol amint a szivárgó áram a 6 mA-t meghaladja. Azonban 3 mA-nál még nem avatkozik be. Ha azonban a három töltőállomást párhuzamosan üzemeltetjük, előfordulhat 9 mA-es összegzett DC hibaáram a töltőállomások előtt. Befolyásolja villamos berendezésünk üzemét, ha a töltőállomások elé RCCB készülék nincs beépítve? Ha az áramkörbe a töltőállomások elé egy áram-védőkapcsolót építünk be, annak „B” típusúnak kell-e lennie, és valószínűleg szelektívnek is kell lennie, miután az elosztóba egy „A” típus már be van építve? Ugye helyesen látjuk? A felvetett problémát járja körül a 2020/11–12. számunkban megjelenő cikk. 

▪ Dr. Tóth Judit: A Magyar Elektrotechnikai Múzeum, mint emlék? (XV.)
lapunkbol_2__250Bródy Imre 1891. december 23-án, Gyulán született. Édesapja Bródy Adolf, akinek jól működő ügyvédi irodája volt Gyulán. A családnak több ismert tagja is volt, mint Bródy Sándor író és Bródy Ernő országgyűlési képviselő. A jómódú polgári családban felnőtt Bródy Imre az elemi, majd a polgári iskola első osztályát szülővárosában végezte. 1902–1909. között Aradon, az állami főgimnáziumban tanult, majd 1909–1913. között a fővárosi Királyi Magyar Pázmány Péter Tudományegyetem matematika-természettan szakos hallgatója volt. Itt szerzett középiskolai tanári oklevelet 1915-ben, az előírt gyakorlóév letöltése után. Gimnáziumi tanárként helyezkedett el, de 1919-ben már tanársegédi állást kapott a Királyi József Műegyetemen, Kluphaty Jenő professzor Gyakorlati Fizika Tanszékén. Közben disszertációján dolgozott, amelyben – korát megelőzve – kvantumelméleti módszerekkel elsőként számította ki az egyatomos ideális gázok kémiai állandóját. Ezzel a tanulmányával komoly szakmai hírnevet szerzett magának. 1918-ban kapta meg a doktori címet. A magyar fizikus, kémikus, feltaláló, a modern kriptontöltésű izzólámpa kifejlesztőjének főbb életállomásait mutatja be a 2020/11–12. számunkban megjelenő írás.

▪ Murvai István: Villamos biztonságtechnika – a villamos eredetű balesetek megelőzése
lapunkbol_3__250A villamos biztonságtechnikai előírások megszegésével sem a létesítés sem az üzemeltetés során nem biztosítható a villamosenergia-felhasználás veszélyei elleni védelem. A villamos biztonságtechnika feladata üzemzavari, meghibásodási üzemállapotokban a védelmek megfelelő működtetésével a villamos eredetű balesetek bekövetkezésének megelőzése. Ezáltal a szakképzett és szakképzetlen személyek, haszonállatok és vagyontárgyak védelme a villamos berendezés fő használati kockázatai – az áramütések, a villamos eredetű tűzesetek, a villamos eredetű égési sérülések – megelőzése, műszaki biztonsági intézkedések, megfelelő villamos szerkezetek, valamint villamos berendezés alkalmazásával. A 2020/11–12. számunkban megjelenő cikk ismerteti a szükséges műszaki biztonsági intézkedéseket, felhívja a figyelmet a kapcsolódó rendeleti követelményekre és szabványokra, és elrettentő gyakorlati példákkal is szolgál.

▪ Dr. Novothny Ferenc: Áram-védőkapcsolók nem kívánt kioldása
lapunkbol_1_250_44A címben szereplő problémával egy olvasó kérdésre válaszolva foglalkozunk: Szakmai segítséget szeretnék kérni öntől, mint egykori diákja. Jelenleg egy egyedi gépeket gyártó cégnél dolgozom, és sokszor futunk abba a problémába, hogy frekvenciaváltós környezetben az ÁVK (jellemzően mindenhol AC típus) a bekapcsolásnál vagy a kikapcsolásnál leold. Arra gondoltam, hogy B típusú ÁVK oldaná meg a gondunkat, ám ez jellemzően sokkal drágább, mint az AC típus. Mit gondol Tanár Úr? Mi lehet a jó megoldás? A frekvenciaváltós hajtás üzemével kapcsolatos speciális jelenségeket a 2020/11-12. számunkban megjelenő cikkben teljes körűen analizáljuk abból a célból, hogy milyen hatással vannak az áram-védőkapcsolók működésére, természetesen kitérve a kérdéses jelenségre is.

▪ Kosák Gábor: Szabványfigyelő
lapunkbol__2_160A 2020. I. félévében közzétett, az épületvillamosság és az épülettechnika területeit érintő magyar nemzeti szabványokat ismertető cikk előző részében megjelent felsorolás a szabvány alkalmazási területének rövid ismertetésével tartalmazta a bevezetett szabványok közül azokat, amelyek a vizsgált időszak alatt magyar nyelven jelentek meg. A 2020/11-12. számunkban megjelenő folyatatásban a „címoldalas”, angol nyelvű változatban bevezetett szabványok felsorolása következik, csak a címüket feltüntetve. A felsorolásban ÚJ szóval jelölt szabványok új szabványok, a jelöletlenek korábbi szabványt helyettesítenek vagy módosítanak. A szabványok teljes listáját az MSZT Szabványügyi Közlönyben a Nemzeti szabványok közzététele, visszavonása, helyesbítése fejezetek tartalmazzák.

Hírlevél

Hírlevelünk havonta kétszer friss hírekkel, hasznos szakmai információkkal szolgál!

feliratkozás

Előfizetés

Legyen naprakész szakterületén! 
Fizessen elő Ön is szaklapunkra!

bővebben
Archívum
bővebben
Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége Magyar Elektronikai Egyesület Óbudai Egyetem Kandó Alapítvány Világítástechnikai Társaság Magyar Épületgépészek Szövetsége Proidea Proidea