Hírek-aktuális

 

 

 

2019/6-7-es, június közepén megjelent lapszámunkból

2019-05-23

▪ Murvai István: Tervezési hiányosságok és a nem kellően alapos műszaki egyeztetések következményei
lapunkbol_1_250_27A tervezői egyeztetések, adatszolgáltatások és az önellenőrzés nem kellő alapossággal való elvégzésének vagy elmaradásának következménye az, hogy a tervellenőrzés során fel nem tárt hiányosságokat a kivitelezés közben kellene megszüntetni, és ennek hiányában a biztonságos munkavégzést nem biztosító villamos berendezés létesül. Az építész, a mélyépítő, a statikus és a szakági tervezők a jogerős építésügyi hatósági engedély és a hozzá tartozó, jóváhagyott, engedélyezési záradékkal ellátott dokumentáció alapján szakszerű műszaki tartalmú kivitelezési dokumentációt készítenek. A műszaki adatszolgáltatás és a tervezési műszaki információáramlás azonban sok esetben nem hiánytalan. Mindezek alátámasztására elemez néhány konkrét, megtörtént esetet, a hiányosságok feltárásával a 2019/6-7-es számunkban megjelenő írás.

▪ Dr. Novothny Ferenc: Az MSZ 447 kisfeszültségű, közcélú elosztóhálózatra való csatlakoztatás szabvány változásai (IV.)
lapunkbol_2_250_26Minden szakember szabványalkalmazó, munkájának elengedhetetlen feltétele az érvényben lévő szabványok ismerete. Ez ma több okból nem könnyű feladat, egyrészt folyamatosan jelennek meg új szabványok, másrészt a meglévőket rendszeresen módosítják, ráadásul a legtöbb szabvány csak idegen nyelven érhető el. A megjelenő módosított szabványokkal az az olvasó legnagyobb baja, hogy az újonnan megjelent szabványelőírásból nem derül ki, hogy mi az új, mit töröltek, mi módosult, azaz nincs összehasonlítás az előző változattal. Ezen kívánt segíteni a cikksorozatunk, amelyet júniusban megjelenő lapszámunkban zárunk, a változások jobb áttekinthetősége érdekében az új szövegeket pirossal, az új szöveg betoldásokat zölddel, míg a törölt szövegeket világoskékkel színezve.

▪ Arató Csaba: A budapesti metró története (XII.)
lapunkbol_3_250_23A budapesti metróépítések részletes bemutatása után a cikksorozat záró része egy kis kitekintést ad néhány nagyváros metrófejlesztéseire, terveire, elképzeléseire, és mintegy csemegeként metróérdekességeket is bemutat a nagyvilágból. Röviden felsorolja Madrid, Bukarest, Lausanne, Bécs, Prága, Varsó és Berlin metróvonalainak helyzetét. Az érdekességek sorában pedig Jerevánból, Bukarestből, Kairóból, Dnyepropetrovszkból, Londonból, Brüsszelből és Hongkongból szolgál érdekes metrós történetekkel, kuriózumokkal. Mindenképpen érdemes tehát a cikksorozat június-júliusi számunkban megjelenő befejező részét is áttanulmányozni.

Hírlevél

Hírlevelünk havonta kétszer friss hírekkel, hasznos szakmai információkkal szolgál!

feliratkozás

Előfizetés

Legyen naprakész szakterületén! 
Fizessen elő Ön is szaklapunkra!

bővebben
Archívum
bővebben
Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége Magyar Elektronikai Egyesület Óbudai Egyetem Kandó Alapítvány Világítástechnikai Társaság Magyar Épületgépészek Szövetsége Proidea Proidea