Hírek-aktuális

 

 

 

2019/4-es, április közepén megjelent lapszámunkból

2019-03-26

▪ Arató Csaba: A budapesti metró története (X.)
lapunkbol_1_250_25A 4-es metróvonal állomásai sok mindenben eltérnek a korábban épített vonalak állomásaitól. Tágasabbak, levegősebbek, tájékoztató eszközökkel jobban felszereltek, egyszóval korszerűbbek és szebbek, mint a régiek – igaz, jóval drágábbak is voltak. A 4-es metró állomásai mind ásottak és nem fúrtak, vagyis mindegyik úgy épült, hogy fentről ástak egy akkora árkot, amelyben elfért az állomás, és abba beleépítették a megállót. Ezért valamilyen formában minden állomásra jut természetes fény is („van olyan is, hogy még a Nap is besüt az állomásra”). A négy metróvonal közül egyiket sem fűtik, ilyen mélyen a föld alatt viszont télen-nyáron nagyjából azonos a hőmérséklet. A 4-es metró azért hűvösebb a 3-asnál, mert az Alstom szerelvények visszatáplálják a hálózatba a fékezéssel keletkező energiát, az Ev3-as szerelvények pedig csak simán hővé alakítják. A 2019/4-es számunkban megjelenő írásban folytatódik a 4. metróvonal bemutatása.

▪ Balogh János Miklós: Vezetékes hálózatok… napjaink alkotásai
lapunkbol_2_250_24Az állandóság csak a változásokban lelhető fel. Újabbnál újabb technológiák épülnek be hétköznapjainkba. A villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok során számtalan esetben lehet találkozni az informatika lábnyomával. Irodákban, üzletekben, mezőgazdasági felhasználásoknál stb. csak a számítógépek segítségével teljesíthető a feladat. A bitek és byte-ok világa maga a pontosság. Elég egy félresikerült karakter, és már egészen más értelemmel lehet szembetalálkozni. Érdemes azonban megvizsgálni, hogy hogy mivel is lehet szembesülni a valóságban. Erre mutat be szokás szerint elrettentő példát az áprilisi lapszámunkban megjelenő írás.

▪ Dr. Csanádi Károly: Szabadság, betegszabadság, szülési szabadság, fizetés nélküli szabadság, pihenőidő, munkaszüneti napok és a szombati munkanapok 2019-ben (I.)
lapunkbol_3_250_21Munkavállalót foglalkoztató társas vállalkozások vezetői és egyéni vállalkozók számára azonban évről-évre visszatérően felmerülnek a szabadságok megállapításával, kiadásával és nyilvántartásával kapcsolatos kérdések. A munkáltatók a szabadságolások időszakában is a munkavégzés folyamatosságát és a vállalkozások működőképességét tartják szem előtt, míg a munkavállalók legalább az év egy részét szeretnék pihenéssel, kikapcsolódással, nyaralással, esetleg – nem is ritkán – további munkavégzéssel tölteni. Ennek a látszólagos ellentmondásnak a legtöbb munkáltatónál a felek számára lehet elfogadható megoldása. Ehhez kíván segítséget nyújtani a szabadságra és a pihenőidőre vonatkozó rendelkezések ismertetése. A szabadsággal és a pihenőidővel kapcsolatos ismeretekre az év során bármikor szükség lehet! Ezeket taglalja a kétrészes cikksorozat, amelynek első része áprilisi számunkban jelenik meg. 

▪ Dr. Novothny Ferenc: Az MSZ 447 kisfeszültségű, közcélú elosztóhálózatra való csatlakoztatás szabvány változásai (III.)
lapunkbol_1_250_23Minden szakember szabványalkalmazó, munkájának elengedhetetlen feltétele az érvényben lévő szabványok ismerete. Ez ma több okból nem könnyű feladat, egyrészt folyamatosan jelennek meg új szabványok, másrészt a meglévőket rendszeresen módosítják, ráadásul a legtöbb szabvány csak idegen nyelven érhető el. A megjelenő módosított szabványokkal az az olvasó legnagyobb baja, hogy az újonnan megjelent szabványelőírásból nem derül ki, hogy mi az új, mit töröltek, mi módosult, azaz nincs összehasonlítás az előző változattal. Ezen kíván segíteni a márciusi számunkban folytatódó, négyrészesre tervezett cikksorozat, a változások jobb áttekinthetősége érdekében az új szövegeket pirossal, az új szöveg betoldásokat zölddel, míg a törölt szövegeket világoskékkel színezve.

▪ Véghely Tamás: Most már értem a napenergiát (II.)
lapunkbol_2_250_23A jó napelemes rendszerek kialakításához fontos megismerni a Nap és a Föld kapcsolatát és annak sajátosságait. A Föld a Naphoz kötött, a Nap körül kering, kissé nyújtott, elliptikus pályán. Átlagos távolsága mintegy 150 millió km. A keringéssel egyidejűleg a Föld a saját tengelye mentén is forog. Egy körülfordulás ideje körülbelül 1 nap. A Nap körüli keringés ideje körülbelül egy év. A Föld tömege, a Nap tömegéhez képest szinte jelentéktelen. A keringési körülmények időjárási ciklusokat alakítanak ki bolygónkon, ezt nevezzük évszakoknak. A Napból érkező sugárzás halálos erősségű, bennünket a földi légkör és a Föld mágneses mezője védelmez. Azt gondolnánk, hogy amikor a Föld napközelben van (perihelium), akkor kapja a legtöbb energiát (északi félteke), ez azonban nem így van. A napenergiával foglalkozó cikksorozatunk áprilisi számunkban megjelenő második része a Föld és a Nap kapcsolatával, kölcsönhatásával, viszonyaival foglalkozik.

▪ Murvai István: Villamos berendezések létesítése a megnövekedett teljesítményigények tükrében
lapunkbol_3_250_20A bővítések, fejlesztések eredményeként megnövekedett egyidejű teljesítmények áramát annak nagysága függvényében a kisfeszültségű hálózat nem tudja ellátni. A létesítmények 1kV AC feszültség feletti villamos berendezésének tervezését esetenként sajnos nem kellő szabványismerettel rendelkező, vagy a változásokat nem követő villamos tervezők is végzik. A szakkifejezések és a szabványok változásainak követése pedig mindenképpen alapkövetelmény. Emellett ismerni kell a különböző rendeltetésű létesítmények kisfeszültség feletti villamosenergia-ellátásának sajátosságait. A rendszerhasználói tulajdonú villamos berendezések kivitelezése során feltárt tervezési hiányosságokból tanulni kell, a villamos műszaki biztonság követelményeinek minél jobb teljesítése érdekében. az április számunkban megjelenő írás a megnövekedett teljesítményigényeknek megfelelő villamos berendezések létesítését segíti elő, szokás szerint néhány gyakori hiányosság ismertetésével is. 

Hírlevél

Hírlevelünk havonta kétszer friss hírekkel, hasznos szakmai információkkal szolgál!

feliratkozás

Előfizetés

Legyen naprakész szakterületén! 
Fizessen elő Ön is szaklapunkra!

bővebben
Archívum
bővebben
Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége Magyar Elektronikai Egyesület Óbudai Egyetem Kandó Alapítvány Világítástechnikai Társaság Magyar Épületgépészek Szövetsége Proidea Proidea