Hírek-aktuális

 

 

 

2019/10-es, októberben megjelent lapszámunkból

2019-09-24

▪ Garai Tamás: Módosult az Országos Tűzvédelmi Szabályzat
lapunkbol_1_250_30Az új alapokra helyezett Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII.5.) BM rendelet 2015. március 5-től hatályos, amelynek módosítását a beérkező tapasztalatok alapján az első egy-két évre ígérték. A jogszabály módosításának a tervezete már régen elkészült, de megjelenése hosszabb időt vett igénybe, mire végigment a jogszabály kiadásának minden fázisán. 2019. július 26-án kiadták az Országos Tűzvédelmi Szabályzat régóta várt módosítását, amely 2020. január 22-től lép hatályba. Az októberi számunkban megjelenő írás azokat a változásokat igyekszik összeszedni és értelmezni, amelyek villamos szempontból lényegesek.

▪ Murvai István: A hagyományos és a megújuló energiaforrásra épülő erőműveinek együttműködése – rendszerszabályozás, ellátásbiztonság
lapunkbol_2_250_29A hazai villamosenergia-rendszer teljesítményhiányos, az import villamos energia mennyisége meghaladja a 30%-ot. A villamosenergia-szolgáltatás lényeges műszaki jellemzője a biztonság és a megfelelőség. A biztonság megvalósulása a váratlan üzemzavarok gyors, a felhasználók számára minimális kieséssel járó elhárítását jelenti. A megfelelőség követelménye pedig az, hogy az adott szabályozási területen megfelelő nagyságú termelési kapacitások álljanak rendelkezésre. Az októberi számunkban megjelenő cikk a hagyományos, nem megújuló energiaforrásokat felhasználó villamosenergia-termelő erőművek tervezett, az üzemzavart megelőző célú karbantartásának, ill. a nem tervezett kieséseknek a hatásait, valamint az időjárás és évszakfüggő megújuló, nap- és szélenergiát átalakító villamosenergia-termelés együttes hatásait, a biztonságos villamosenergia-ellátás forrásoldali sajátosságait vizsgálja meg.

▪ Kosák Gábor: Szabványfigyelő
lapunkbol_3_250_25A 2019/10-es számunkban megjelenő cikkben felsorolásra kerülnek – a szabvány alkalmazási területének rövid ismertetésével – a bevezetett szabványok közül azok, amelyek a vizsgált időszak alatt magyar nyelven jelentek meg. Az ezt követő felsorolás a „címoldalas”, angol nyelvű változatban bevezetett szabványoknak csak a címét tünteti fel. A felsorolásban ÚJ szóval jelölt szabványok új szabványok, a jelöletlenek korábbi szabványt helyettesítenek vagy módosítanak. A szabványok teljes listáját az MSZT Szabványügyi Közlönyben a Nemzeti szabványok közzététele, visszavonása, helyesbítése fejezetek tartalmazzák. 

▪ Arató Csaba: Változik az OTSZ! (II.)
lapunkbol_1_250_29A 2014 évi 54/2014. (XII. 5.) BM (OTSZ 5.0) rendelet módosítása, a 30/2019. (VII. 26.) BM rendelet a kihirdetését követő 180. napon, azaz 2020. január 22-én lép hatályba. Időközben várható a TvMI-k módosítása is, mivel összhangba kell hozni azokat a módosított OTSZ-szel (jelenleg vannak átfedések). A TvMI-k készítése és módosítása folyamatban van. Több irányelv fog most módosulni, köztük a villamos TvMI elvileg, valamint a robbanás elleni védelem TvMI, amelyek jelenleg a véleményezési szakaszban vannak. 2020. január 22. után a módosító rendelet hatályát veszti, a továbbiakban az új, egybeszerkesztett szöveg lesz hatályos, az eredeti 54/2014.(XII.5.) BM számmal (OTSZ 5.1). Ez elérhető lesz a Nemzeti Jogszabálytárban (www.njt.hu). 2019/10-es lapszámunkban folytatjuk a változások közötti eligazodásban segítő, háromrészesre tervezett cikksorozatot, amelynek utolsó része még idei utolsó lapszámunkban megjelenik, így még a rendelet hatályba lépése előtt befejeződik.

▪ Dr. Novothny Ferenc: Keresztmetszet növelés vezetékkettőzéssel
lapunkbol_2_250_28Az egyik megbízó egy kis átfolyós vízmelegítőt vásárolt, 230 V és 5,= kW villamos paraméterekkel. A felszerelés helyére egy három eres 4 mm2 keresztmetszetű szigetelt rézvezeték viszi a villamos energiát. Az iparban gyakran alkalmazott eljárás a vezeték megkétszerezése, amennyiben egy vezeték keresztmetszete nem elegendő. Járható-e ez az út a kommunális és lakóépületekben, azaz használhatok-e egy 3x4 mmkeresztmetszetű három eres vezeték helyett egy 5x2,5 mm2 keresztmetszetű öt eres vezetéket úgy, hogy a fázis és a nullavezetőt duplán veszem, természetesen a zöld sárga PE védővezető maradna? Amennyiben igen, hogyan kellene a biztosítóját méretezni, kiválasztani? Ezekre a kérdésekre ad választ az októberi számunkban megjelenő írás.

▪ Dr. Csanádi Károly: Módosították az építési törvényt
lapunkbol_3_250_24A jogszabályok módosításainak ismertetése mindig nehéz feladat. Nem jogászokkal és egyetemi hallgatókkal történt beszélgetések során gyakran felmerül a kérdés, hogy az írott sajtótermékekben – értsd a szaksajtóban – jogszabály módosítás ismertetése esetén a szerző közölje-e az eredeti jogi normát, azaz a szöveget a változás könnyebb összehasonlítása céljából. A témában ritkán van megegyezés, az viszonyt tény, hogy nem kell megkeresni az előzményt, mert egyszerre jelenik meg az olvasó előtt a régi és az új szabályozás. Az is tény, hogy megnövekedne a terjedelem, vagy kevesebb új információt lehetne közreadni a lapban ugyanazon a felületen. A 2019/10-es számunkban megjelenő cikk csak a változást, az újdonságot tartalmazza, de a törvényhelyre történő hivatkozással segíti az azonosítást.

Hírlevél

Hírlevelünk havonta kétszer friss hírekkel, hasznos szakmai információkkal szolgál!

feliratkozás

Előfizetés

Legyen naprakész szakterületén! 
Fizessen elő Ön is szaklapunkra!

bővebben
Archívum
bővebben
Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége Magyar Elektronikai Egyesület Óbudai Egyetem Kandó Alapítvány Világítástechnikai Társaság Magyar Épületgépészek Szövetsége Proidea Proidea