Hírek-aktuális

 

 

 

2018/4-es, áprilisban megjelent lapszámunkból

2018-03-20

▪ Balogh János: Mezőgazdaságban… napjaink alkotásai
lapunkbol_1_250_11Egy farm villamos hálózatának kialakítása – az általánostól eltérő igénybevétel miatt – már a létesítés időszakában is gondot okozhatott a kivitelezőnek, és az elmúlt évek sem javítottak a helyzeten. A villamos hálózatról a létesítés során nem készült villamos terv, a megvalósítás pedig több éven át húzódott. A kiépítés során az elsődleges cél természetesen az alacsony megvalósítási költség volt. Az elosztóból elosztóba történő kábelezés kialakítása során nem volt fontos a PEN szétválasztás logikai rendjének követése. Vélelmezhetően a rendelkezésre álló kábel ismeretében döntötte el a szerelő kolléga, hogy az általa kivitelezett berendezéshez TN-S vagy TN-C rendszert választ. Az áprilisi számunkban megjelenő cikk egy mezőgazdasági létesítményben tapasztalt állapotokat mutatja be, elrettentő felvételekkel illusztrálva.

▪ Dr. Novothny Ferenc: Vigyázat, PRCD nem RCD!
lapunkbol_2_250_11Egy olvasói levélből: „Egy PRCD védővezető vizsgálatánál a készülék kihúzott állapotában a védővezető folytonosságát nem tudtam megállapítani. Miután a gyártó több készülékét megvizsgáltam, arra a megállapításra jutottam, hogy ez csak gyártói szériahiba lehet. A PRCD kikapcsolt állapotában a „dugó” védővezető kontaktusa és a készülék megérinthető fémrészei között nem volt vezető összeköttetés. Bekapcsolt állapotban ugyanezt tapasztaltam. Nem volt a „dugó” és az összekötő kivezetése között semmilyen védővezető-folytonosság. Azaz a készülék bekapcsolásakor a fázis és a nullavezető között fázisfeszültség van, és nincs védővezető-folytonosság. Ezt a hibát észlelve, nem is értettem, miért van egyáltalán a védővezető csatlakoztatva? Amikor a gyártóhoz fordultam, azt a választ kaptam, hogy szabvány szerint készült! Kerestem a szabványokban, de nem találtam. Tudnának felvilágosítást adni?” A levélben feltett kérdésre az április számunkban megjelenő cikk ad részletes választ.

▪ Déri Tamás: Európai metróvilágítás-fejlesztés – mozgójárda-világítás
lapunkbol_3_250_12Mozgójárda létesítésére kizárólag nagyvárosokban kerül sor, ahol több metróvonal találkozásánál igyekeznek elkerülni az átszálló utastömegek felszíni közlekedését a sokszor szűk belvárosi utcákon. Párizsban például hét metróvonal között teremt kapcsolatot egy többszáz méteres mozgójárda. Természetesen mindenütt igyekeznek a mozgójárda folyosóját emelt szintű világítással ellátni. A világítás módját tekintve általában hosszirányú, folyamatos fénycsöves lámpatestsorokat terveznek be a világítás céljára. Előfordul azonban keresztirányú lámpatest-elhelyezés is. A hossz- és keresztirányú lámpatest-kiosztás egyidejű alkalmazása viszont végképp ritkaságszámba megy. A mozgójárda-világítási megoldásokra mutat be számos példát, gazdagon illusztrálva az áprilisi számunkban megjelenő írás. 

▪ Murvai István: A villamos tervezők és üzemeltetők feladatainak változásai a VBSZ-t is tartalmazó 40/2017. (XII. 4.) NGM rendelet hatályba lépésével
lapunkbol_1_250_10A műszaki biztonsági feladatok kiegészülnek a villamos műszaki fogalomváltozások követésével, a jogszabályok, a mértékadó energetikai, régi elnevezésben erősáramú szabványok megismerésével, elsajátításával és megfelelő alkalmazásukkal. A rutinból végzett villamos tervezői munka ugyanis a kivitelezés után sokszor tervmódosításokat igényel, ami az új létesítésű villamos berendezésen bontási munka elrendelését és ismételt létesítéssel történő átalakítást hozhat magával, annak összes következményével együtt. Különösen igaz ez most, a VBSZ-t is tartalmazó 40/2017. (XII. 4.) NGM rendelet hatályba lépésével. Az áprilisi számunkban megjelenő cikk ismerteti – többek között – a VBSZ szerinti fogalom-meghatározásokat, valamint a villamos tervezők előírt feladatait.

▪ Déri Tamás: Spanyolország fényei – Közvilágítás Barcelonában
lapunkbol_2_250_10Barcelonában előszeretettel használják a gömblámpatesteket, különlegesen kialakított, öntöttvas szerkezeteken, amelyek szinte műalkotásnak is beillenek. Ugyancsak meglepő megoldás a míves öntöttvas falikarokra szerelt, háromvilágú gömblámpatestek házfalakon való alkalmazása. A több sorban felszerelt lámpatest-együttesek nem csak világítási, hanem díszítési célokra is szolgálnak. Szintén barcelonai sajátosság a belvárosi sétálóutcák megvilágítására kialakított, opálburás gömblámpatestek megjelenése, amelyek egyedisége tartószerkezetükben rejlik. Barcelona további közvilágítási megoldásait mutatja be, sok-sok látványos felvétellel a lapunk áprilisi számában megjelenő írás.

▪ Dr. Novothny Ferenc: Megjelent a Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzat! (II.)
lapunkbol_3_250_11A cikksorozat első része sorra vette az összekötő és felhasználói berendezésekről, valamint a potenciálisan robbanásveszélyes közegben működő villamos berendezésekről és védelmi rendszerekről szóló 40/2017. (XII. 4.) NGM rendelet fogalmi meghatározásait, valamint értelmező rendelkezéseit. A rendelet 1. melléklete tartalmazza a Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzatot (VMBSZ). Az április számunkban „Az előírások változásai” alcímmel megjelenő folytatás a VMBSZ előírásait egy-egy témakör köré csoportosítva ismerteti. 

▪ Kosák Gábor: Európai irányelvek, jogszabályok, rendeletek, szabványok és szabályzatok alkalmazása villamos termékeknél, berendezések telepítésénél (II.)
lapunkbol_4_250_04A keletkező tüzeket jelentős részben a villamos berendezések okozzák. Ezért a villamos berendezések létesítésére vonatkozó előírásokat a tűzvédelmi jogszabályok tartalmazzák. A cikksorozat „A tűzvédelem villamos vonatkozásai, az új OTSZ” alcímmel, a 2018/4-es számunkban megjelenő második része a vonatkozó jogi-műszaki szabályozást, a magyar jogszabályokat, azok villamos berendezések létesítésére vonatkozó előírásait ismerteti. Így a tűzvédelem alaptörvényét, az 1996. évi XXXI. törvényt, amely a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szól, a tűz elleni védekezés részletes szabályait tartalmazó OTSZ-t; ill. az új OTSZ-szel kapcsolatban kisebb mértékben módosított több korábbi rendeletet; továbbá a témakörhöz kapcsolódó új rendeleteket.

Hírlevél

Hírlevelünk havonta kétszer friss hírekkel, hasznos szakmai információkkal szolgál!

feliratkozás

Előfizetés

Legyen naprakész szakterületén! 
Fizessen elő Ön is szaklapunkra!

bővebben
Archívum
bővebben
Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége Magyar Elektronikai Egyesület Óbudai Egyetem Kandó Alapítvány Világítástechnikai Társaság Magyar Épületgépészek Szövetsége Proidea Proidea