Hírek-aktuális

 

 

 

2018/3-as, március 13-án megjelenő lapszámunkból

2018-02-19

▪ Dr. Novothny Ferenc: Megjelent a Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzat! (I.)
Az egész szakma üdvözli ezen a Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzat megjelenését, és árgus szemmel figyeli annak minden betűjét. Így máris egy „szakajtóra való” észrevétel gyűlt össze. A márciusi számunkban kezdődő cikksorozatban nem a rendeletet, illetve a szabályzatot kívánjuk részletesen ismertetni – miután azt mindenkinek saját magának kell behatóan tanulmányoznia –, hanem csak figyelemfelhívással szeretnénk élni, és rá szeretnénk világítani a fontosabb változásokra. Azaz: Mi az új? Mi változott meg? Mi helyébe mi más lép?

▪ Arató Csaba: A budapesti metró története (II.)
A Milleniumi Földalatti Vasút indulásakor két konkurens cég közös vállalatot hozott létre, Budapesti Földalatti Közúti Villamos Vasút Rt. (BFKVV) néven. Megbízták a Schlick Vasöntöde és Gépgyárat a földalatti kocsik elkészítésével. A BFKVV két alapítója külön-külön, egymástól eltérő, de mégis azonos alaptulajdonságokkal rendelkező kocsikat rendelt. A járművekhez az elektromos berendezést egyaránt a német Siemens&Halske cég szállította. A kisföldalatti 20 járművel indult. A járművek jellegzetes formáját a hattyúnyakas hossztartójú alváz határozta meg. A kocsi mindkét végén – a kéttengelyű forgóvázak fölött – vezetőfülkét alakítottak ki. Az utastérben 28 ülő- és 14 állóhely volt, a jármű két oldalán egy-egy egyszárnyú tolóajtót létesítettek. Később átalakították a kocsikat. Befogadóképességük 32/40, majd 16/60 fő lett, az ajtókat pedig kétszárnyúvá alakították át. A cikksorozat lapunk 2018/3-as számában megjelenő második részéből további részletek ismerhetők meg a kisföldalatti történetéből, jelenéből és jövőjéből.

▪ Murvai István: Az épületgépészeti berendezések villamos vonatkozásai
A létesítmények villamos berendezéseinek tervezése, létesítése összetett munkafolyamat. A napi feladatok ellátásán kívül, eltérő jogállású személyek közötti műszaki egyeztetéseket, csapatmunkát igényel. Továbbá a jogszabályok, szabványok naprakész ismeretét, valamint azok megfelelő alkalmazását követeli meg az üzemeltető és a felhasználó biztonságos, hatékony munkafeltételeinek biztosítása érdekében. A létesítmények villamos méretezési teljesítménye meghatározza a csatlakozás feszültségszintjét. A villamos tervezői gyakorlat/munkamegosztás szerint más és más tervező készíti a nagyfeszültségű, a középfeszültségű és a kisfeszültségű villamos berendezés kivitelezési műszaki tervdokumentációit. A márciusi lapszámunkban megjelenő cikk az épületgépészeti technológiai berendezések villamos vonatkozásival foglalkozik.

▪ Kosák Gábor: Európai irányelvek, jogszabályok, rendeletek, szabványok és szabályzatok alkalmazása villamos termékeknél, berendezéseknél (I.)
Az Európai Unióba való belépés előkészítéseként megszűnt a magyar szabványok kötelező jellege, a dereguláció lebontotta a jogszabályok falát. Napjainkban a villamos termékek forgalmazásához nem kell előzetes bevizsgálás, engedély. A szabványok alkalmazása önkéntes, tehát nem kötelező, az európai irányelvek alkalmazása kötelező, de Brüsszel messze van. Eljött a teljes szabadság, a gyártók, forgalmazók, telepítők paradicsoma… Mi is ezzel a probléma? Először is az, hogy ez így nem igaz. Másodszor, a szabályok teljes hiánya nem lenne jó senkinek sem. A minőségi szolgáltatást nyújtókkal szemben csak az olcsó, de gyenge minőséget, kontár munkát végzőket juttatná előnyhöz. A felelőtlen, elvtelen vállalkozók megerősödnének, a minőségromlást követné a szolgáltatási, pénzügyi, fizetési morál csökkenése. Újraindulna a körbetartozások spirálja, a fogyasztók kiszolgáltatottá válnának, csökkenne a szolgáltatókba vetett bizalom. A márciusi számunkban kezdődőd cikksorozat célja bemutatni, milyen irányelveket, jogszabályokat, rendeleteket, szabványokat, szabályzatokat kell figyelembe venniük és betartaniuk a gyártóknak és a kivitelezőknek.

Hírlevél

Hírlevelünk havonta kétszer friss hírekkel, hasznos szakmai információkkal szolgál!

feliratkozás

Előfizetés

Legyen naprakész szakterületén! 
Fizessen elő Ön is szaklapunkra!

bővebben
Archívum
bővebben
Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége Magyar Elektronikai Egyesület Óbudai Egyetem Kandó Alapítvány Világítástechnikai Társaság Magyar Épületgépészek Szövetsége Proidea Proidea