Hírek-aktuális

 

 

 

2017/4-es lapszámunkból

2017-03-29

▪ Hol tart a facility management Magyarországon? – Új képzési lehetőség a szakma képviselői számára
wifie_200Célegyenesbe érkezett egy hároméves, Erasmus+ forrásból finanszírozott egyedülálló fejlesztés. Az e-learning formában végezhető Facility Management Academy öt nyelven lesz elérhető. A pályázat 2014 szeptemberében indult, ahol a WIFI nemzetközi képző központ több tagja, nevezetesen bolgár, szerb, osztrák és magyar kollégák fogtak össze annak érdekében, hogy egy olyan innovatív, többnyelvű online felületet fejlesszenek ki, amely lehetővé teszi a létesítménygazdálkodási és ingatlanüzemeltetési távoktatást, vagyis magát a WIFI Facility Management Akadémiát. A facility management fontosságára, jelentőségére és most induló új képzési formájára hívja fel a figyelmet az áprilisi számunkban megjelenő cikk. 

▪ Arató Csaba: A villamos járművek biztonsága (I.)
lapunkbol_1_250_01Korunkban az emberiségnek számtalan kihívással kell szembenéznie. Ezek közül talán a két legnagyobb probléma a folytonosan növekvő energiaigények kielégítése és a környezetvédelem kérdése. Amennyiben ezekre nem találunk jó megoldásokat, az az emberiség létét is veszélyeztetheti. A közlekedés olyan ága a gazdaságnak, amely mindkét témakörben érintett. Az utóbbi években/évtizedekben nagyon intenzív kutatásokat és fejlesztéseket folytattak a gépjárműgyártók, annak érdekében, hogy szakterületükön is megtalálják az optimális megoldást ezekben a témákban. Ennek figyelembevételével került előtérbe a villamos járművek fejlesztése és gyártása, ami mindkét kérdésre kedvező választ ígér. A három részes cikksorozat – amelynek első része áprilisi számunkban jelenik meg – az elektromos autók biztonsági kérdéseit járja körül.

▪ Balogh János: Rémisztő újdonság… napjaink alkotásai
lapunkbol_2_250_01A napokban egy telephelyen jártam, amelynek építése még folyamatban van, alakulnak az elképzelések. Nem történik ez másként a villamos berendezések területén sem. Akad ez is, akad az is, minden, ami bontott. A tulajdonos az élet sodrásában alakíttatja ki a telephely villamos hálózatát, leginkább az ötletszerűségtől vezérelve. Nincsenek könnyű helyzetben a kivitelezést végző kollégák sem. Anyagból sok van, de mind bontott. Ebből kell megoldani a hálózat és az elosztó berendezés kivitelezését. Mint az az április számunkban megjelenő íráshoz kapcsolódó felvételeken is látható, nem mindenre jut energia.

▪ Murvai István: Háztartási méretű napelemes kiserőművek létesítési feladatai
lapunkbol_1_250A háztartási méretű napelemes kiserőművek döntő többségben a meglévő fogyasztói villamos berendezés bővítésével létesülnek, a bővítés villamosenergia-termelés céljából történik. A döntés előtt szükséges megismerni a vonatkozó jogszabályokat, mindenek előtt a villamos energiáról szóló, többször módosított 2007.évi LXXXVI. villamos energia törvényt. Ennek alkalmazása kiterjed a villamos energia termelésére, átvitelére, elosztására, kereskedelmére, fogyasztására, továbbadására. Az április lapszámunkban megjelenő cikk a villamos tervezési, létesítési, üzemeltetési és biztonságos üzemviteli, gazdasági sajátosságokat elemzi, a villamos balesetek megelőzése céljából.

▪ Garai Tamás: Felülvizsgálatok a tűzvédelmi műszaki irányelv alapján – Villámvédelmi berendezés időszakos felülvizsgálata
lapunkbol_2_250A TvMI a jogszabályi előírások értelmezéséhez, és a felülvizsgálat dokumentálásához nyújt segítséget. A villámvédelmi felülvizsgálatok rendje, műszaki tartalma szempontjából az építmények három csoportba sorolhatók:
a) azon építmények, amelyek esetében a jogszabály, a szabvány vagy a TvMI értelmében nincs kötelezettség a villámvédelem létesítésére,
b) nem norma szerinti villámvédelemmel rendelkező építmények,
c) norma szerinti villámvédelemmel rendelkező építmények.
Az áprilisi számunkban megjelenő írás a villámvédelmi berendezések felülvizsgálatára vonatkozóan veszi sorra, hogy milyen változásokat hozott a témában megjelent „Felülvizsgálat és karbantartás” című tűzvédelmi műszaki irányelv.

▪ Kosák Gábor: Az MSZ EN 13201 Útvilágítás szabványsorozat új kiadása és magyar nyelvű bevezetése (I.)
lapunkbol_3_250Az EN-sorozatot a CEN/TC 169 műszaki bizottság dolgozta ki és gondozza. A szabványsorozat eredetileg egy CEN/TR műszaki jelentésből és három EN szabványból állt. Ez a 4 rész az új kiadásban kiegészült egy vadonatúj 5. résszel. Jelenleg a szabvány magyar nyelvű változata készül, részben a Világítástechnikai Társaság (VTT) támogatásával és a Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) saját költségén. A kétrészes cikksorozat első, 2017/4-es számunkban megjelenő része az előzményekkel, az 1. és a 2. résszel foglalkozik.

▪ Dr. Csanádi Károly: Vállalkozási szerződés építési-szerelési munkákra – Vállalkozási szerződésből eredő jogviták, jogkövetkezmények
lapunkbol_4_250A Ptk. szerint a szerződés a felek kölcsönös és egybehangzó jognyilatkozata, amelyből kötelezettség keletkezik a szolgáltatás teljesítésére és jogosultság a szolgáltatás követelésére. A szerződés alapján a szerelési szolgáltatás teljesítésére a vállalkozó kivitelező köteles, a szolgáltatás követelésére az építtető, illetőleg a megrendelő jogosult. A lapunk előző, 2017/3. számában megjelent elektromos kivitelezési munkákra is vonatkozó vállalkozási és kivitelezési szerződések Polgári Törvénykönyvben (a továbbiakban röviden: Ptk.) szereplő rendelkezéseinek ismertetését folytatva az április számunkban megjelenő írás a jogviták megelőzését és a jogkövetkezmények lehető legkisebb hátrányos hatását kívánja elősegíteni.

 

Hírlevél

Hírlevelünk havonta kétszer friss hírekkel, hasznos szakmai információkkal szolgál!

feliratkozás

Előfizetés

Legyen naprakész szakterületén! 
Fizessen elő Ön is szaklapunkra!

bővebben
Archívum
bővebben
Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége Magyar Elektronikai Egyesület Óbudai Egyetem Kandó Alapítvány Világítástechnikai Társaság Magyar Épületgépészek Szövetsége Proidea Proidea