Hírek-aktuális

 

 

 

2017/3-as lapszámunkból

2017-02-21

▪ Napelemek, energiatárolás, e-mobilitás
lapunkbol_1_719Az akkumulátoros tárolók piaca változatlan intenzitással növekszik Európában. Mennyiségileg minden statisztika ezt mutatja, de mi mondható el a minőség és a gazdaságosság szempontjából? Hogyan néz ez ki mindez a biztonság szempontjából, hogyan lehet a potenciális kockázatot minimálisra csökkenteni? Erről kérdezte Jáni Valéria, a lap szakszerkesztője dr. Novothny Ferencet, az Óbudai Egyetem docensét.
A szakmai beszélgetésből készült írás lapunk márciusi számában olvasható.

▪ Murvai István: A napelemes kiserőművek építési tevékenységének követelményei és tapasztalatai
lapunkbol_2_531A márciusi lapszámunkban megjelenő cikk a napelemes kiserőmű villamos kivitelezésének feladataival, az elkészült villamosenergia-termelő létesítmény átadási dokumentációjának összeállításával foglalkozik. Elemzi a villamos próbaüzem hatósági eljárásának műszaki feladatait, és megvizsgálja az azok teljesítése közben elkövethető hibák okait. Ismerteti a kivitelezés előkészítésének lépéseit, az építés megkezdésének feladatait, a napelemes erőmű, mint komplex villamos berendezés létesítését. Kitér a kábelvonal-létesítésére és vizsgálatára, a csatlakozási pont kialakítására, a biztonságos üzemvitel műszaki feltételeinek előkészítésére.

▪ Fejes Gábor, Nagy István Zoltán: LED-es lámpatestek előnyei a gyalogátkelőhelyek megvilágításánál
lapunkbol_3_550A LED fényforrásokkal a világítási feladatokhoz alkalmazkodva, a lencsék változatosságának köszönhetően egyre jobb megvilágítási és egyenletességi értékek érhetők el. Ezt a lehetőséget mind a közvilágításnál, mind a a gyalogátkelőhelyeket megvilágító LED-es világítótesteknél ki is használják. Az innovációnak köszönhetően a LED-es világítótestek a gyalogátkelőhelyek megvilágításánál is számos újdonságot kínálhatnak. A márciusi számunkban megjelenő írás röviden ismerteti a gyalogátkelők hagyományos kisülő fényforrással való megvilágításának módjait, majd bemutatja a LED-es megoldásokat, a legújabb innovációkat.

▪ Déri Tamás: Finnország fényei – Rovaniemi díszvilágítása
lapunkbol_4_859Rovianiemiben az állandó hótakaró olyanná változtatja az utcaképet, a fákat, a növényeket, amilyent csak a mesekönyvekből ismerhetünk. Minden ragyogó fehérségbe öltözik, nincs szinte egyetlen elszíneződött, olvadt, latyakos felület sem az egész városban, az erdőkről, mezőkről nem is beszélve. Ez a sötét órákban is világossá teszi az utcákat, a házfalakon megjelennek a közvilágítás havas felületekről reflektálódó fényei, amelyek ünnepélyessé varázsolják a még egyébként jellegtelen városrészeket is. Az előző számunkban megkezdett sorozatot folytatva, a közvilágítást követően ezúttal a város díszvilágítását mutatja be a márciusi számunkban megjelenő írás.

▪ Kosák Gábor: Megjelent az MSZ EN 61439 Kisfeszültségű kapcsoló- és vezérlőberendezések szabványsorozat 3., 4., 5. és 6. része magyar nyelvű változatban (II.)
lapunkbol_5_885A sorozat szabványait eredetileg angol nyelvű MSZ EN szabványként adták ki. A magyar nyelvű változatok a Villamosipari Vállalkozók Egyesülete és az Európai Unió támogatásával jelenhettek meg. Az MSZ EN 61439 Kisfeszültségű kapcsoló- és vezérlőberendezések szabványsorozatot az IEC TC 17 „Kapcsoló- és vezérlőkészülékek” műszaki bizottság IEC SC 17D „Kisfeszültségű kapcsoló- és vezérlőberendezések” műszaki albizottsága dolgozta ki. A CENELEC európai elektrotechnikai szabványosító szervezet módosítás nélkül átvette és európai szabványsorozattá nyilvánította, majd Magyarország CENELEC tagságából eredően, MSZ EN szabványsorozatként lett a magyar szabványállomány része. A cikk első része a szabványsorozat 1. és 2. részét tekintette át röviden. A márciusi lapszámunkban megjelenő folytatásban a 3., 4., 5. és 6. részek ismertetése következik.

Hírlevél

Hírlevelünk havonta kétszer friss hírekkel, hasznos szakmai információkkal szolgál!

feliratkozás

Előfizetés

Legyen naprakész szakterületén! 
Fizessen elő Ön is szaklapunkra!

bővebben
Archívum
bővebben
Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége Magyar Elektronikai Egyesület Óbudai Egyetem Kandó Alapítvány Világítástechnikai Társaság Magyar Épületgépészek Szövetsége Proidea Proidea