Hírek-aktuális

 

 

 

2017/1-2-es lapszámunkból

2017-01-27

▪ Dr. Novothny Ferenc: Szabadtéri napelemes erőművek földelése
lapunkbol_1a_448A napelemes erőművekre jelenleg érvényes szabványelőírás az: MSZ HD 60364-7-712:2006 „Épületek villamos berendezéseinek létesítése 7-712. rész: Különleges berendezésekre vagy helyiségekre vonatkozó követelmények. Napelemes (PV) energiaellátó rendszerek”. Ebben a szabványban sem a napelemtábla keretére, sem a napelemek tartószerkezetére vonatkozóan nincs kötelező érvényű földelési, egyenpotenciálra hozási előírás. A lapunk 2017/1-2-es számában megjelenő írás egy olvasói kérdésre válaszolva járja körül a témakört.

▪ Déri Tamás: Finnország fényei
lapunkbol_2a_811A cikksorozat északi tájakra látogató első része a Lappföld fővárosa, Rovaniemi közvilágítását mutatja be. A 60 000 lakosú város pontosan az északi sarkkörön, az északi félteke 66° 33' 39" szélességi fokán húzódik, és mivel egyben a Mikulás hivatalos lakóhelye, nem csoda, hogy turistaforgalma időnként megtízszerezi a lakosság számát. A másfél évezredes város világítási megoldásairól szól – az északi fekvésből adódó különleges természetes világításra is kitérve – az idei első számunkban megjelenő cikk, szokás szerint sok-sok felvétellel illusztrálva.

▪ Kosák Gábor: Megjelent az MSZ EN 61439 Kisfeszültségű kapcsoló- és vezérlőberendezések szabványsorozat 3., 4., 5. és 6. része magyar nyelvű változatban (I.)
lapunkbol_3a_691A sorozat szabványait eredetileg angol nyelvű MSZ EN szabványként adták ki. A magyar nyelvű változatok a Villamosipari Vállalkozók Egyesülete és az Európai Unió támogatásával jelenhettek meg. Az MSZ EN 61439 Kisfeszültségű kapcsoló- és vezérlőberendezések szabványsorozatot az IEC TC 17 „Kapcsoló- és vezérlőkészülékek” műszaki bizottság IEC SC 17D „Kisfeszültségű kapcsoló- és vezérlőberendezések” műszaki albizottsága dolgozta ki. A CENELEC európai elektrotechnikai szabványosító szervezet módosítás nélkül átvette és európai szabványsorozattá nyilvánította, majd Magyarország CENELEC tagságából eredően, MSZ EN szabványsorozatként lett a magyar szabványállomány része. A 2017/1-2-es számunkban megjelenő I. rész a szabványsorozat 1. és 2. részeit tekinti át röviden, majd a lapunk következő számában megjelenő második részben a 3., 4., 5. és 6. részek ismertetése következik.

▪ Dr. Csanádi Károly: Az építésüggyel összefüggő kormányrendeletek 2016-ban hatályba lépett módosításai (II.)
lapunkbol_4a_571Az alábbi gyűjtemény a szöveg pontossága céljából szó szerint tartalmazza a címben szereplő jogszabályok módosításait és kiegészítéseit a végrehajtott változásoknak és a jogszabály-helynek megfelelően. Az Olvasó az általa már ismert kormányrendeletek rendelkezéseinek gyakorlati alkalmazása során a módosításokat a munkájához szükséges tárgykörben és mértékben felhasználhatja a cikk alapján. A 2017/1-2-es számunkban megjelenő írás folytatja és befejezi az előző számunkban megkezdetteket.

Hírlevél

Hírlevelünk havonta kétszer friss hírekkel, hasznos szakmai információkkal szolgál!

feliratkozás

Előfizetés

Legyen naprakész szakterületén! 
Fizessen elő Ön is szaklapunkra!

bővebben
Archívum
bővebben
Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége Magyar Elektronikai Egyesület Óbudai Egyetem Kandó Alapítvány Világítástechnikai Társaság Magyar Épületgépészek Szövetsége Proidea Proidea