Hírek-aktuális

 

 

 

2016/11-12-es, november-decemberi lapszámunkból

2016-11-09

▪ Murvai István: A kisfeszültségű felhasználói villamos berendezések tervezési, létesítési és felülvizsgálati követelményei
lapunkbol_1_150_02A villamos berendezések tervezését az elosztó berendezések telepítési helyének megfelelő megválasztásával kell megkezdeni. Az előtervezési munka során egyeztetni kell az építész tervezővel a kisfeszültségű kapcsoló és vezérlő berendezések helyigényét, telepítés módját, valamint a villamos síncsatornának, a kábelaknának, a vezeték tartószerkezetének, a födém- és faláttöréseknek a helyét. A statikus tervező részére pedig meg kell adni a villamos szerkezetek súlyterhelési adatait.
A mélyépítő-, a statikus-, az építő-, ill. építészmérnökökkel munkaközi egyeztetéseket kell tartani a földelőhálózat, a villámvédelmi rendszerek optimális kialakítása céljából. Egyeztetetni kell továbbá az épületgépészeti hálózatok – víz, szennyvíz, szellőzés, légkezelés, technológiai gépészeti rendszerek – gépész és villamos tervezőivel is. A villamos berendezések biztonságos használatát, az üzembiztonság követelményeit biztonsági intézkedésekkel kell garantálni, és így elkerülni a veszélyhelyzetek kialakulásának lehetőségét.
A 2016/11-12-es számunkban megjelenő írás a lényeges villamos műszaki biztonsági követelmények alkalmazását kívánja elősegíteni.

Déri Tamás: Portugália fényei
lapunkbol_2_150_02A cikksorozat befejező része portugál kisvárosok – Fatima, Leiria, Sintra világításáról szól. Fatima városának világítási berendezése az Európában szokványos közvilágítási megoldásokat tükrözi. Leiria belvárosának közvilágításának nagy részét nátriumlámpás, dekoratív lámpatestekkel oldották meg. Sintra városában nátriumlámpás indirekt világítással, süllyesztett mélysugárzó lámpatestekkel és nosztalgia-lámpatesttípusokkal is lehet találkozni.
A három portugál kisváros világítási megoldásairól szól bővebben, szokás szerint sok-sok fotóval illusztrálva a december eleji számunkban megjelenő cikk.

Dr. Kovács Károly: Gyakran ismételt kérdések a villám- és túlfeszültség-védelem szakterületén
lapunkbol_3_150_02A cikksorozat aktuális része ezúttal a villámvédelemben használható anyagokkal és kötőelemekkel foglalkozik. A különböző anyagok összekötésekor felmerülő kérdések megválaszolásakor az elektrokémiai korróziós hatások és a vonatkozó szabványok ismerete elengedhetetlen.
A villamos installációtechnikában a legtöbbször a létesítési és a termékszabványok együttese határozza meg az alkalmazandó követelményeket. A termékszabványok a beépíthető anyagokra és berendezésekre határoznak meg kialakításra, felépítésre és bevizsgálásra vonatkozó követelményeket. A villámvédelemben jelenleg a létesítési követelmények az MSZ EN 62305-1,3,4: 2011, MSZ EN 62305-2: 2012 szabvány 2. kiadásában találhatók meg, míg a termékszabvány az MSZ EN 62561:2012.
A 2016/11-12-es lapszámunkban megjelenő írás felsorolja a villámvédelemben felhasználható anyagokat, az alkalmazható keresztmetszeteket, kitér a korróziós hatásokra és foglalkozik a kötőelemekkel és a különböző anyagok összekötésének problémájával.

▪ Dr. Novothny Ferenc: Gyakorlati szakmai kérdések és válaszok
lap_1_150_01A zuhanytálca nélküli, padlószintű zuhanyzók védősávjaival kapcsolatban egyik Olvasónktól több kérdés is érkezett:
Hogyan lehet a padlóval azonos szintű zuhanyfülke védőtávolságait meghatározni?Szabad-e a zuhany alatti burkolattal borított aljzatanyagba erősáramú vezetéket vinni, ha csak a kb. 20 cm lépésálló szigetelőanyag és a felette lévő burkoló kerámia áll rendelkezésre?
Szabad-e a fa- vagy gipszkarton szerkezetű falak üregeiben vezetéket vinni, ha az az első vagy második zónahatároló fala is, de a vezetékek nem a zuhanyzó villamos készülékeinek ellátására szolgálnak?
A 2016/11-12-es számunkban megjelenő cikkben ezekre adunk – magyarázó ábrákkal kiegészített – részletes válaszokat.

▪ Balogh János Miklós: Óvodában jártam (II.)… napjaink alkotásai
lap_2_150_01Az év attrakciójának nevezhető az az óvodai felülvizsgálat, amelynek során számtalan, nem a villanyszerelés alapszabályait követő megoldással sikerült találkozni az intézmény villamos hálózatán. Mindez az ilyen és hasonló intézmények műszaki karbantartási, üzemeltetési tevékenységének hiányosságaira, anomáliáira hívja fel a műszaki szakemberek figyelmét. Ezeket veszi górcső alá – ezúttal a megszokottnál még több elrémisztő felvétellel illusztrálva – az idei utolsó lapszámunkban megjelenő írás.

▪ Dr. Tóth Judit – Barkóczi Gergely: Barangolás az elektrotechnika ösvényein (III.)
lap_3_150_01A Magyar Elektrotechnikai Múzeum az a hely, ahol még az olyan diákok érdeklődését is fel lehet kelteni az elektrotechnika iránt, akik nem igazán lelkesednek a fizikáért. Az ismeretek átadásához, az elektrotechnika megismeréséhez a múzeum tevékenységrendszerében számos szolgáltatás, program található. Ezeket mutatja be a cikksorozat 2016/11-12-es számunkban megjelenő befejező része, kedvet csinálva kicsiknek és a nagyoknak egyaránt a múzeum meglátogatására, és az elektrotechnika világában való barangolásra.

 

Hírlevél

Hírlevelünk havonta kétszer friss hírekkel, hasznos szakmai információkkal szolgál!

feliratkozás

Előfizetés

Legyen naprakész szakterületén! 
Fizessen elő Ön is szaklapunkra!

bővebben
Archívum
bővebben
Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége Magyar Elektronikai Egyesület Óbudai Egyetem Kandó Alapítvány Világítástechnikai Társaság Magyar Épületgépészek Szövetsége Proidea Proidea