Hírek-aktuális

 

 

 

2016/10-es, októberi lapszámunkból

2016-09-27

▪ Molnár-Soós Sándor István: Munkavédelem és az elektromosság (I.)

lapunkbol_1_150Nem kétséges, hogy a létesítés és az üzemeltetés során is közös cél a munkavállalók életének és testi épségének megóvása. Ez akkor érhető el a leghatékonyabban, ha az együtt dolgozó felek ismerik egymás hozzáállását. Első olvasatra ez nem túl nagy feladat, de e cikksorozat rávilágít arra, hogy néha elbeszélünk egymás mellett. Amennyiben valaki munkavédelemmel kíván foglalkozni, nagyon hamar arra a következtetésre juthat, hogy a jogszerűen végezhető munkához a legrövidebb út – azaz a munkavédelmi szaktevékenység végzésére jogosító bizonyítvány megszerzése – a középfokú OKJ-s képzésen át vezet. A munkavédelmi képzés rejtelmeibe vezet be az októberi számunkban megjelenő írás.

▪ Németh Gábor: „Mi a pálya?” – pályaválasztási fesztivál egy szakember szemével

lapunkbol_2_150A „Mi a pálya?” pályaválasztó fesztivált a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum kezdeményezésére, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal közreműködésével a Magyar Elektrotechnikai Egyesület szervezi, országos jelleggel. Az elsődleges cél, hogy a helyszíneken látható érdekes, működés közben is megfigyelhető műszaki alkotások, kisebb fajta „csodák”, izgalmas fizikai és vegytani kísérletek segítségével – azaz „élmény alapú elven” –felszínre hozzák a gyermekekben szunnyadó műszaki érdeklődést. Mindezt annak érdekében, hogy tudatosan válasszanak műszaki jellegű pályát. A 2016/10-es számunkban megjelenő cikkben egy a fesztiválon résztvevő szakember osztja meg tapasztalatait, és bemutatja azokat az eszközöket, amelyekkel támogatják a rendezvénysorozatot.

▪ Murvai István: A napelemes kiserőművek létesítési feladatainak tapasztalatai az építtető és villamos tervező szemével (V.)

lapunkbol_3_150A napelemes kiserőmű építési engedélyének birtokában már csak jogerőre emelkedésének idejét kell kivárni. A várakozási időt érdemes hasznosan eltölteni, mert az jó lehetőséget kínál a beruházónak arra, hogy alaposan áttanulmányozza az építési hatóság, valamint a közreműködő szakhatóságok, nyomvonalas közműszolgáltatók kikötéseit. Amennyiben ellenérdekű ügyfél fellebbezéssel nem keresi meg a területileg illetékes építési hatóságot, előbb-utóbb meg is érkezik a jogerőre emelkedési végzés. Ennek birtokában a beruházónak/építtetőnek villamos generáltervezőt kell megbíznia a villamos műszaki kivitelezési tervdokumentáció elkészítésével. A cikksorozat októberi lapszámunkban megjelenő folytatása ismét a napelemes kiserőművek létesítésében résztvevő szereplők feladatait elemzi.

▪ Dr. Novothny Ferenc: Új energetika, trend vagy álom?

lapunkbol_1_150_150Egyes szakértők óriási reményeket fűznek „az energiát tároljuk gázban, szintetikus olajban” technológiák alkalmazásához. A villamos energia gáz energiahordozóban való tárolása ma már teljesen kidolgozott, és ipari méretekben is bevethető technológia. Nagy reményeket fűznek a reverzibilis magas hőmérsékletű tüzelőanyag-cella alkalmazásához. Hogyan tovább? Mi történjék? A megújuló energiák tárolásának sürgető problémáját, lehetőségeit elemzi az októberi számunkban megjelenő írás.

Dr. Tóth Judit – Barkóczi Gergely: Barangolás az elektrotechnika ösvényein (II.)

lapunkbol_2_150_150Az előző lapszámunkban megkezdett cikksorozat első része az Elektrotechnikai Múzeum megvalósításának történetébe adott bepillantást egy kis szakmatörténelmi visszatekintéssel, néhány jelentős tárlat kiemelésével. Az októberi lapszámunkban megjelenő folytatásban újabb kiállítótermek mutatkoznak be, és a múzeum jelenlegi állandó és időszaki kiállításait, különleges programjait, eseményeit is megismerhetik az Olvasók. Emellett az írást természetesen ezúttal is színesíti egy kis történelmi visszatekintés.

Murvai István: A kisfeszültségű felhasználói villamos berendezések villamos felülvizsgálatának előírásai (IV.)

lapunkbol_3_150_150A villamos berendezések kivitelezési tervdokumentáció nélkül végzett létesítése általában átgondolatlan rögtönzésekhez vezet. Az így létesített villamos berendezéseknél – a szükséges számítások és tervezési feladatok hiányában – sokszor nem az optimális és megfelelő készülékeket alkalmazzák, ami meghibásodás esetén áramütéses balesetet és/vagy villamos eredetű tüzet okozhat. A 2016/10-es lapszámunkban megjelenő cikk a biztonságtechnikailag hiánytalan villamos műszaki kivitelezési tervdokumentáció összeállításának fontosságára hívja fel a figyelmet.

Hírlevél

Hírlevelünk havonta kétszer friss hírekkel, hasznos szakmai információkkal szolgál!

feliratkozás

Előfizetés

Legyen naprakész szakterületén! 
Fizessen elő Ön is szaklapunkra!

bővebben
Archívum
bővebben
Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége Magyar Elektronikai Egyesület Óbudai Egyetem Kandó Alapítvány Világítástechnikai Társaság Magyar Épületgépészek Szövetsége Proidea Proidea