Hírek-aktuális

 

 

 

100 éves a Phoenix Contact

2023-10-27

A 2023-as évben a Phoenix Contact alapításának 100. jubileumi évfordulóját ünnepli. Egy évszázad a technológia és innováció iránti szenvedély jegyében: Az elmúlt 100 év alatt a Phoenix Contact egy esseni, ipari termékek forgalmazásával foglalkozó, családi vállalkozásból globális gyártóvállalattá nőtte ki magát. A gazdaság és az infrastruktúra valamennyi ágazatának villamosításához, hálózatba kapcsolásához és automatizálásához szükséges termékekkel és megoldásaival, valamint az innováció és a technológia iránti szenvedélyével a Phoenix Contact tovább szárnyal – immár kiegészítve a célokat élőhelyünk fenntartható fejlődése iránti elkötelezettséggel.

800x418h_650_01

frank_struhenbergh_h_350„Az évek során sok mindent elértünk együtt, hűek maradtunk családi vállalkozásunk értékeihez és kultúrájához, miközben folyamatosan növekedtünk és fejlődtünk. Ez az évforduló különleges pillanat számunkra. Létrehoztuk azt az alapot, amelyre építve tovább haladhatunk a sikeres jövő felé. Ügyfeleinkkel és üzleti partnereinkkel együttműködésben az energiaforradalom olyan megoldásait fogjuk előmozdítani, amelyek alapot adnak egy fenntartható világ megteremtéséhez” – nyilatkozta Frank Stührenberg, a Phoenix Contact elnök-vezérigazgatója a 100. évforduló jelentőségét kiemelve.

Kapocs az ember és a technológia között
A jó kapcsolatok nem csupán a Phoenix Contact termékeinek elemi jellemzői. A kapcsolatok képezték az alapját annak is, hogy Hugo Knümann üzletember ötletéből egy globálisan aktív ipari vállalat jöhessen létre. A Phönix Elektro- und Industrie-Bedarfsgesellschaft 1923-as esseni alapításakor a vállalat kizárólag értékesítési vállalkozásként indult. 1928-ban az RWE-vel kötött üzleti kapcsolat vezetett az első DIN-sínre szerelt sorkapocs feltalálásához. Ez adta a Knümann-nak az ötletet, hogy a blokkokat szétválassza és külön-külön DIN-sínre helyezett sorkapcsokba rendezze. Egy másik jelentős személyes és üzleti kapcsolat 1949-ben köttetett. Knümann ekkor találkozott Josef Eiserttel, a Siemens fejlesztőmérnökével, aki 1953-ban, Knümann halála után átvette a vállalat vezetését.

kiskepek_h_650

Blombergből a nagyvilágba
Mr. Eisert érkezésével a vállalat alapvető változásokon ment keresztül. Az egyszerű kereskedelmi vállalkozásból saját termeléssel rendelkező vállalat lett. A blombergi telephelyen, ahová a vállalatot a háború alatt át kellett telepíteni, hamarosan több üzem és központ is létesült. Az átköltözés után számos új termék fejlesztésébe fogtak, és a portfólió egyre inkább az elektronika irányába bővült. Az innovatív Interbus terepibusz-rendszerrel 1987-ben megteremtették az ipari hálózatépítés alapjait. Ezzel megtörtént a döntő lépés az automatizálás felé. Az első külföldi leányvállalat 1981-es USA-beli megalapítását pedig további leányvállalatok követték. Ma már nemcsak Németországban zajlik értékesítés, hanem szerte a világban.

2_650

cegadatok_hl_650

magyarországi leányvállalat 1993 óta működik, idén ünnepli 30 éves évfordulóját. Jelenleg 32 alkalmazott dolgozik a vállalat budapesti székhelyén és raktárépületében. A magyarországi tevékenység fókuszában a készülék csatlakozástechnika (IE), az ipari komponensek és elektronika (ICE), az ipari automatizálás és megoldások (IMA) állnak. A cég árbevétele rohamos tempóban fejlődött, 2022-re elérte a közel 9 milliárdos eredményt.
palos_gabor_hl1_343„Nagyon fontos számunkra, hogy a Phoenix Contact Group tagjai lehetünk, és egy olyan megbízható partnerrel rendelkezünk, amely folyamatosan ösztönzi az új termékek és megoldások fejlesztését. Az értékesítési régiónkban szerzett tapasztalatainkkal és az itteni követelményekkel mi is hozzájárulunk a termékek műszaki továbbfejlesztéséhez. Termékeink és megoldásaink folyamatos innovációja lehetővé teszi számunkra, hogy kiemelkedő szerepet játszunk a hazai ipar, különösen a megújuló iparágak fejlesztésében és a fenntarthatósági követelmények mielőbbi teljesítésében” – nyilatkozta Pálos Gábor, a magyar leányvállalatot 25 éve vezető ügyvezető igazgató a jövőbeli tervekről.

Együtt a jövőért – Társadalmi felelősségvállalás
A Phoenix Contact elkötelezett az All Electric Society vízió (teljesen elektromos társadalom) megvalósítása mellett egy olyan jövő érdekében, amelyben a megújuló erőforrásokból származó energia kívánt mennyiségben és gazdaságilag fenntartható módon áll rendelkezésre az egész világon. A megújuló energia következetes termelése és felhasználása mellett a fenntartható jövő kulcsát jelenti a primer energiaszükséglet csökkentése hatékonysági intézkedésekkel, valamint intelligens és hálózatba kötött rendszerek létrehozásával.
Az ágazati összekapcsolás néven ismert megközelítés megköveteli az átfogó villamosítást, digitalizálást és automatizálást, például az energia, az infrastruktúra, az épületek és a mobilitás területén, így jönnek létre az „intelligens ágazatok”. Valamennyi terület integrációja biztosítja az alapot egy olyan rendszer megvalósításához, amely elvezet az All Electric Society-be, amelyen a Phoenix Contact aktívan tevékenykedik a termékeivel és megoldásaival évek óta.
Az All Electric Society tehát egy olyan társadalom, amelynek teljes energiaciklusa teljes egészében megújuló energiaforrásokból előállított villamos energián alapul. A fenntarthatóan termelt villamos energia gyakorlatilag az „elsődleges energiaforrás”. A felhasznált végső energia azonban nem mindig villamos energia. Az ellátás biztonsága és a villamos energia, az épületek, a közlekedés és az infrastruktúra összekapcsolása az ipari szektorral csak akkor válik valósággá, ha az elektromos energiát a szintetikus energia előállításának alapjául is felhasználják, pl. üzemanyagok (e-üzemanyagok) előállítására, vagy power-to-gas és power-to-liquid (energiából gázt és energiából folyadékot) technológiák révén.

3_650

A vízió valós gyakorlatbeli bemutatása érdekében Szeptember 1-én, a Phoenix Contact németországi központjában, Blombergben a nagyközönség számára is megnyílt az All Electric Society Park, ahol 7800 m2 élményterületen élhetjük át, hogy hogyan állítják elő, tárolják és osztják el az energiát, hogyan optimalizálják az energiafogyasztást, a szektorok összehangolása, hogyan járul hozzá a megújuló energia optimális áramlásához és hogyan függenek össze ezek a területek egymással.

4_650

„Továbbra is az egyik legjelentősebb tendencia lesz a globális szintű, teljes körű villamosítás. Üzleti modellünk összhangban áll ezzel a trenddel. Ezért közép- és hosszú távú növekedésre számítunk, amelyre már most felkészülünk. Az elkövetkező öt évre 2 milliárd eurós beruházási programot irányoztunk elő” – fejtette ki Stührenberg.

Hírlevél

Hírlevelünk havonta kétszer friss hírekkel, hasznos szakmai információkkal szolgál!

feliratkozás

Előfizetés

Legyen naprakész szakterületén! 
Fizessen elő Ön is szaklapunkra!

bővebben
Archívum
bővebben
Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége Magyar Elektronikai Egyesület Óbudai Egyetem Kandó Alapítvány Világítástechnikai Társaság Magyar Épületgépészek Szövetsége Proidea Proidea