hirdetés
hirdetés

Hírek-aktuális

 

 

 

2017/3-as lapszámunkból

2017-02-21

▪ Napelemek, energiatárolás, e-mobilitás
lapunkbol_1_719Az akkumulátoros tárolók piaca változatlan intenzitással növekszik Európában. Mennyiségileg minden statisztika ezt mutatja, de mi mondható el a minőség és a gazdaságosság szempontjából? Hogyan néz ez ki mindez a biztonság szempontjából, hogyan lehet a potenciális kockázatot minimálisra csökkenteni? Erről kérdezte Jáni Valéria, a lap szakszerkesztője dr. Novothny Ferencet, az Óbudai Egyetem docensét.
A szakmai beszélgetésből készült írás lapunk márciusi számában olvasható.

▪ Murvai István: A napelemes kiserőművek építési tevékenységének követelményei és tapasztalatai
lapunkbol_2_531A márciusi lapszámunkban megjelenő cikk a napelemes kiserőmű villamos kivitelezésének feladataival, az elkészült villamosenergia-termelő létesítmény átadási dokumentációjának összeállításával foglalkozik. Elemzi a villamos próbaüzem hatósági eljárásának műszaki feladatait, és megvizsgálja az azok teljesítése közben elkövethető hibák okait. Ismerteti a kivitelezés előkészítésének lépéseit, az építés megkezdésének feladatait, a napelemes erőmű, mint komplex villamos berendezés létesítését. Kitér a kábelvonal-létesítésére és vizsgálatára, a csatlakozási pont kialakítására, a biztonságos üzemvitel műszaki feltételeinek előkészítésére.

▪ Fejes Gábor, Nagy István Zoltán: LED-es lámpatestek előnyei a gyalogátkelőhelyek megvilágításánál
lapunkbol_3_550A LED fényforrásokkal a világítási feladatokhoz alkalmazkodva, a lencsék változatosságának köszönhetően egyre jobb megvilágítási és egyenletességi értékek érhetők el. Ezt a lehetőséget mind a közvilágításnál, mind a a gyalogátkelőhelyeket megvilágító LED-es világítótesteknél ki is használják. Az innovációnak köszönhetően a LED-es világítótestek a gyalogátkelőhelyek megvilágításánál is számos újdonságot kínálhatnak. A márciusi számunkban megjelenő írás röviden ismerteti a gyalogátkelők hagyományos kisülő fényforrással való megvilágításának módjait, majd bemutatja a LED-es megoldásokat, a legújabb innovációkat.

▪ Déri Tamás: Finnország fényei – Rovaniemi díszvilágítása
lapunkbol_4_859Rovianiemiben az állandó hótakaró olyanná változtatja az utcaképet, a fákat, a növényeket, amilyent csak a mesekönyvekből ismerhetünk. Minden ragyogó fehérségbe öltözik, nincs szinte egyetlen elszíneződött, olvadt, latyakos felület sem az egész városban, az erdőkről, mezőkről nem is beszélve. Ez a sötét órákban is világossá teszi az utcákat, a házfalakon megjelennek a közvilágítás havas felületekről reflektálódó fényei, amelyek ünnepélyessé varázsolják a még egyébként jellegtelen városrészeket is. Az előző számunkban megkezdett sorozatot folytatva, a közvilágítást követően ezúttal a város díszvilágítását mutatja be a márciusi számunkban megjelenő írás.

▪ Kosák Gábor: Megjelent az MSZ EN 61439 Kisfeszültségű kapcsoló- és vezérlőberendezések szabványsorozat 3., 4., 5. és 6. része magyar nyelvű változatban (II.)
lapunkbol_5_885A sorozat szabványait eredetileg angol nyelvű MSZ EN szabványként adták ki. A magyar nyelvű változatok a Villamosipari Vállalkozók Egyesülete és az Európai Unió támogatásával jelenhettek meg. Az MSZ EN 61439 Kisfeszültségű kapcsoló- és vezérlőberendezések szabványsorozatot az IEC TC 17 „Kapcsoló- és vezérlőkészülékek” műszaki bizottság IEC SC 17D „Kisfeszültségű kapcsoló- és vezérlőberendezések” műszaki albizottsága dolgozta ki. A CENELEC európai elektrotechnikai szabványosító szervezet módosítás nélkül átvette és európai szabványsorozattá nyilvánította, majd Magyarország CENELEC tagságából eredően, MSZ EN szabványsorozatként lett a magyar szabványállomány része. A cikk első része a szabványsorozat 1. és 2. részét tekintette át röviden. A márciusi lapszámunkban megjelenő folytatásban a 3., 4., 5. és 6. részek ismertetése következik.