hirdetés

Hírek-aktuális

 

 

 

Helyzetkép az európai villamosipari vállalkozásokról

2019-10-18

Az AIE, az Európai Villamosipari Vállalkozók Szövetsége 2019. október 17-én tanulmányt adott közre „Pillanatkép az európai villamoslpari vállalkozási szektorról” címmel, amely az ágazat európai szintű áttekintését nyújtja. Ez a jelentés első a maga nemében, és bemutatja, milyen széles és változatos az elektromos vállalkozások tevékenységi köre napjainkban.

aie__794A jelentés kulcsfontosságú számokat közöl, és betekintést enged az elektromosipari munkák trendjeibe és a piaci mozgatórugóiba. A becslések szerint Európában ebben a szektorban 1,8 millió szakember dolgozik, árbevételük pedig meghaladja a 200 milliárd eurót. Hihetetlenül hangzik, de az európai aktív népesség csaknem 1%-a a villamos szektorban dolgozik. Az elektromosipari munkát végző vállalkozások leggyakrabban kkv-k, és ezen belül is főként mikro vállalkozások. A kor kihívásainak megfelelően ezen a területen ma már rendkívül sokféle készségekkel rendelkező szakemberekre van szükség.

Giorgia Concas, az AIE főtitkára elmondta, hogy a hagyományos villamosenergia ellátás mellett növekszik a decentralizált és tiszta technológiák (megújuló energiaforrásokra épülő energiaellátás) iránti kereslet,és az elektromosipari vállalkozási ágazat bővülése nagyobb, mint a szélesebb értelembe vett építőiparé. Az elektromos vállalkozók központi szerepe az energiaátmenetben tovább növeli szolgáltatásaik iránti igényt, így az egész szektor fényes jövő elé néz.

Gérard Constantin, az AIE elnöke hozzátette, hogy a megfelelően képzett elektromosipari vállalkozók jelentik az egyedüli munkaerőt, akik kézben tudják tartani az elektromos berendezéseket, létesítményeket. Éppen ezért a szakképzéshez szükséges műszaki tanterveket nagymértékben támogatni és szabályozni kell, hogy követni tudják az ágazat változását az energiaátmenet során, külön tekintettel a digitális és a zöld technológiákat érintő készségekre. Ez teszi lehetővé a szakemberek számára a munkájuk folytatását, a megrendelők számára pedig a nagyobb kényelmet, az energiamegtakarítás lehetőségét, de legfőképp az elektromos rendszerek biztonságát.

A teljes tanulmány itt olvasható.

Hírlevél

Hírlevelünk havonta kétszer friss hírekkel, hasznos szakmai információkkal szolgál!

feliratkozás

Előfizetés

Legyen naprakész szakterületén! 
Fizessen elő Ön is szaklapunkra!

bővebben
Archívum
bővebben
Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége Magyar Elektronikai Egyesület Óbudai Egyetem Kandó Alapítvány Világítástechnikai Társaság Magyar Épületgépészek Szövetsége Proidea Proidea