hirdetés

Hírek-aktuális

 

 

 

2020/3-as, március 10-én megjelent lapszámunkból

2020-02-24

▪ Dr. Novothny Ferenc: Földelés kialakítása egy felújítás alatt álló társasházban
lapunkbol_1_250_35Egy 1930-ban épült többlakásos társasház teljes villamos felújításának kapcsán is felmerült a földelés kérdése. Az épületben minden épületvillamossági berendezés, így a vezetékek, a fogyasztásmérő szekrény, a csatlakozó- és az elosztódobozok stb. újra lesznek cserélve. A ház kábeles csatlakozással rendelkezik, és antenna nincs a házon. A felújításnak természetesen a földelésre is ki kell térnie, és annak a megvalósulási dokumentációban is szerepelnie kell. A tulajdonos egy villámvédelemmel foglalkozó cég tanácsára 2 darab 9 méteres rúdföldelő utcafront oldali lemélyítését javasolta. A villamos tervező nagyvonalúan elfogadta a javaslatot, de a kivitelező túlzottnak és indokolatlannak tartja a mélyföldelő telepítését. A márciusi számunkban megjelenő írás válaszolva az olvasói kérdésre járja körül a földelés kialakításának témáját.

▪ Kosák Gábor: Nők a férfiak világában
lapunkbol_2_250_33Ha az utca emberének felteszik a kérdést, hogy soroljon fel néhány híres tudóst, valószínűen férfiakat – pl. Thomas Edison, Graham Bell, Albert Einstein vagy Stephen Hawking – említ elsőként, ami jól példázza, hogy a nemi sztereotípiák nehezen halnak el. A múltban csak néhány nő volt olyan szerencsés, hogy munkájukat életük során elismerjék, sokan csak posztumusz megbecsülést kaptak. Ez azonban az utóbbi években megváltozott, és több fény vetül a hölgyek tudomány és technika területén végzett alapvető munkájára. A férfi tudósok és feltalálóink mellett sok olyan nőre is büszke lehet az emberiség, akiknek nevét nem emlegetik minden nap, azonban találmányaik nem csak a hétköznapokat könnyítették meg, hanem forradalmasították a számítógépek működését, vagy a mai napig életeket mentenek. Így a nemzetközi nőnap környékén, a 2020/3-as lapszámunkban kiváló alkalom nyílik egy kis megemlékezésre róluk, természetesen a teljesség igénye nélkül.

▪ Lieli György: Egy mindig magyar tulajdonú gyár rövid fejlődéstörténete (I.)
100 éves a Ganz KK
lapunkbol_3_250_30A Ganz Kapcsoló- és Készülékgyártó Kft. (röviden: Ganz KK) 100 éves történetének első nyolc évtizede a múlt századra esett, és fejlődéstörténete (még visszaesésekkel is) hűen tükrözi a társadalmi élet változásait, kataklizmáktól sem mentes, iparpolitikai és gazdálkodási bukdácsolásokkal tarkított folyamát. Az első világháború után az egyik halaszthatatlan feladat Magyarországon a vasúthálózat villamosítása lett. Könnyen végiggondolható, hogy ez milyen széleskörű beszállítói háttértámogatást igényel, tisztán csak termékoldalról. Épületek, vasszerkezet- és kábelgyártás, pályaelemek, járművek, hajtás- és távközlési rendszerek, és nem utolsósorban az energia biztosítása az előállítástól, a továbbításon, transzformáláson keresztül a vezérlő és kapcsoló berendezésekig, amelyek közül kiemelendők a különféle villamos készülékek. És a vasút csak egy nemzetgazdasági ág… Amennyiben egy szigorúan műszaki pontosságot és történeti hűséget elváró cikkben szabad egy kissé költői hasonlattal élni, úgy lehetne fogalmazni, hogy a cég forrásvidékén három patak fakadt, összefolyásuk befogadva sok kis erecskét, bővizű folyammá szélesedett. Márciusi számunkban kezdődik a 100 éves vállalatot bemutató cikksorozatunk, amelyből sok érdekesség ismerhető meg a Ganz KK történetéből.

Hírlevél

Hírlevelünk havonta kétszer friss hírekkel, hasznos szakmai információkkal szolgál!

feliratkozás

Előfizetés

Legyen naprakész szakterületén! 
Fizessen elő Ön is szaklapunkra!

bővebben
Archívum
bővebben
Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége Magyar Elektronikai Egyesület Óbudai Egyetem Kandó Alapítvány Világítástechnikai Társaság Magyar Épületgépészek Szövetsége Proidea Proidea