Hírek-aktuális

 

 

 

2019/5-ös, május közepén megjelenő lapszámunkból

2019-04-24

▪ Dr. Novothny Ferenc: Az MSZ 447 kisfeszültségű, közcélú elosztóhálózatra való csatlakoztatás szabvány változásai (IV.)
lapunkbol_1_150_150_01Minden szakember szabványalkalmazó, munkájának elengedhetetlen feltétele az érvényben lévő szabványok ismerete. Ez ma több okból nem könnyű feladat, egyrészt folyamatosan jelennek meg új szabványok, másrészt a meglévőket rendszeresen módosítják, ráadásul a legtöbb szabvány csak idegen nyelven érhető el. A megjelenő módosított szabványokkal az az olvasó legnagyobb baja, hogy az újonnan megjelent szabványelőírásból nem derül ki, hogy mi az új, mit töröltek, mi módosult, azaz nincs összehasonlítás az előző változattal. Ezen kíván segíteni a májusi számunkban folytatódó, négyrészesre tervezett cikksorozat, a változások jobb áttekinthetősége érdekében az új szövegeket pirossal, az új szöveg betoldásokat zölddel, míg a törölt szövegeket világoskékkel színezve.

▪ Véghely Tamás: Most már értem a napenergiát (III.)
lapunkbol_2_150_150_01A meteorológiai mérések elemzése azt mutatja, hogy az egyenlítői övezetbe (a Baktérítő és a Ráktérítő közötti övezet) minden időszakban jelentős mennyiségű besugárzás érkezik (sun belt), de a sarkkörig bezárólag szinte minden terület használható. A besugárzás a légkörön áthaladva jut el a felszínig és a felszínen történő eloszlása sem időben, sem területileg, sem az évszakokat illetve nem egyenletes. Amennyiben olyan helyzetet szeretnének megvalósítani, ahol az előzetesen tervezett hozamadatok majd jól teljesülnek a valóságban is, pontosan tudni kell, hova, és hogyan teszik le a napelemeket. A napelemes rendszerek telepítésének egyik fontos alapkérdése ezért a telepítési környezet, a hely, és ezen belül a helyzet (pozíció) megválasztása (orientáció). A napenergiával foglalkozó cikksorozatunk májusi számunkban megjelenő harmadik része az alapfogalmak tisztázása mellett a Földön való tájékozódás egykori és mai módszereit ismerteti.

▪ Murvai István: Villamos tervezési és kivitelezési hiányosságok ipari és kommunális létesítmények villamos berendezéseinek létesítésénél
lapunkbol_3_150_150_01Sajnos napjainkban is ismétlődően előfordul, hogy a szabványok és a villamos szerkezetek ismerete hiányos, és emiatt hibás/hiányos villamos tervek készülnek. Ilyenkor a villamos kivitelezőre bízzák, hogy alapos tervfelülvizsgálat és észrevételezés hiányában a helyszínen oldja meg a műszaki biztonsági hiányosságokat. A súlyos hiányosságok több esetben a létesítést követő műszaki átadás során is feltáratlanok maradnak, más megfogalmazásban a létesítmény már új állapotában sem felel meg a biztonságos üzemeltetés követelményeinek. A májusi számunkban megjelenő írás megtörtént esetek alapján kívánja felhívni a figyelmet a leggyakoribb hibákra, hiányosságokra.

Hírlevél

Hírlevelünk havonta kétszer friss hírekkel, hasznos szakmai információkkal szolgál!

feliratkozás

Előfizetés

Legyen naprakész szakterületén! 
Fizessen elő Ön is szaklapunkra!

bővebben
Archívum
bővebben
Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége Magyar Elektronikai Egyesület Óbudai Egyetem Kandó Alapítvány Világítástechnikai Társaság Magyar Épületgépészek Szövetsége Proidea Proidea